Connect with us

technokrata

Az ingyenessé tett szabadalmak felpörgethetik a Linux piacát

Laptop

Az ingyenessé tett szabadalmak felpörgethetik a Linux piacát

A Novell, az IBM, a Philips, a Red Hat és a Sony anyagi támogatásával megalakult az Open Invention Network (OIN) vállalat, amely szabadalmakat vásárol meg, hogy azokat jogdíjmentesen kínálja.

Valószínűleg ez az első vállalkozás, amely olyan új modellt hoz létre, amelyben a szabadalmak az együttműködő környezetben nyíltan megoszthatók és használatukkal továbbfejleszthetők a Linux operációs rendszer alkalmazásai és összetevői. Az Open Invention Network első szabadalmai közé tartozik egy vállalkozások közötti elektronikus kereskedelmi szabadalomcsoport, amit a Commerce One vállalattól a JGR, a Novell egy leányvállalata vásárolt meg.

„A nyílt együttműködés kulcsfontosságú tényezője a globális gazdasági növekedést elősegítő innovációnak. A Linux operációs rendszer kapcsán felmerülő együttműködési akadályok komoly veszélyt jelentenek erre. A szerzői tulajdonjog alapján egy új modellt kell kidolgozni a szoftverinnováció fejlődésének fenntartására – a vállalkozások vagy szervezetek méretétől és típusától függetlenül.” – mondta Jerry Rosenthal, az Open Invention Network vezérigazgatója – “Vállalatunk egy nyílt, együttműködésre alkalmas környezetet alakít ki, amely elősegíti a Linux fejlődését – hozzájárulva a globális innováció folyamatosságának biztosításához, amely a szoftverszállítóknak, az ügyfeleknek, a fejlődő piacoknak és a befektetőknek is előnyös.”

Az Open Invention Network által birtokolt szabadalmak ingyenesek lesznek bármely vállalat, intézmény vagy magánszemély számára, azzal a kikötéssel, hogy nem használhatják fel azokat a Linux operációs rendszer vagy bizonyos, a Linuxhoz kapcsolódó alkalmazások ellen.

Az Open Invention Network hisz abban, hogy egy, a Linux operációs rendszer kulcsfontosságú szabadalmainak elérését és kezelését biztosító új rendszer létrehozása jelentős gazdasági hatással jár majd. Az International Data Corporation adatai alapján a Linux piac várhatóan 25,9 százalékkal nő világszerte, a 2005-ös 20 milliárd dollárról 2008-ra eléri a 40 milliárd dolláros értéket.

„Az Open Invention Network nem a szabadalmak által tesz szert bevételre vagy profitra hanem egy pozitív, eredményes gazdasági rendszert hoz létre a Linux operációs rendszerhez, valamint innovációt és választási lehetőséget teremt a piacon. Szándékunk szerint az informatika mellett más iparágakban is hozzájárulunk az innovációhoz azzal, hogy a szerzői tulajdonjogok birtoklásával segítünk a szoftverfejlesztőknek, hogy arra koncentrálhassanak, amihez a legjobban értenek: nagyszerű Linux termékek fejlesztéséhez” – tette hozzá Rosenthal.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle