Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az ingyenessé tett szabadalmak felpörgethetik a Linux piacát

Laptop

Az ingyenessé tett szabadalmak felpörgethetik a Linux piacát

A Novell, az IBM, a Philips, a Red Hat és a Sony anyagi támogatásával megalakult az Open Invention Network (OIN) vállalat, amely szabadalmakat vásárol meg, hogy azokat jogdíjmentesen kínálja.

Valószínűleg ez az első vállalkozás, amely olyan új modellt hoz létre, amelyben a szabadalmak az együttműködő környezetben nyíltan megoszthatók és használatukkal továbbfejleszthetők a Linux operációs rendszer alkalmazásai és összetevői. Az Open Invention Network első szabadalmai közé tartozik egy vállalkozások közötti elektronikus kereskedelmi szabadalomcsoport, amit a Commerce One vállalattól a JGR, a Novell egy leányvállalata vásárolt meg.

„A nyílt együttműködés kulcsfontosságú tényezője a globális gazdasági növekedést elősegítő innovációnak. A Linux operációs rendszer kapcsán felmerülő együttműködési akadályok komoly veszélyt jelentenek erre. A szerzői tulajdonjog alapján egy új modellt kell kidolgozni a szoftverinnováció fejlődésének fenntartására – a vállalkozások vagy szervezetek méretétől és típusától függetlenül.” – mondta Jerry Rosenthal, az Open Invention Network vezérigazgatója – “Vállalatunk egy nyílt, együttműködésre alkalmas környezetet alakít ki, amely elősegíti a Linux fejlődését – hozzájárulva a globális innováció folyamatosságának biztosításához, amely a szoftverszállítóknak, az ügyfeleknek, a fejlődő piacoknak és a befektetőknek is előnyös.”

Az Open Invention Network által birtokolt szabadalmak ingyenesek lesznek bármely vállalat, intézmény vagy magánszemély számára, azzal a kikötéssel, hogy nem használhatják fel azokat a Linux operációs rendszer vagy bizonyos, a Linuxhoz kapcsolódó alkalmazások ellen.

Az Open Invention Network hisz abban, hogy egy, a Linux operációs rendszer kulcsfontosságú szabadalmainak elérését és kezelését biztosító új rendszer létrehozása jelentős gazdasági hatással jár majd. Az International Data Corporation adatai alapján a Linux piac várhatóan 25,9 százalékkal nő világszerte, a 2005-ös 20 milliárd dollárról 2008-ra eléri a 40 milliárd dolláros értéket.

„Az Open Invention Network nem a szabadalmak által tesz szert bevételre vagy profitra hanem egy pozitív, eredményes gazdasági rendszert hoz létre a Linux operációs rendszerhez, valamint innovációt és választási lehetőséget teremt a piacon. Szándékunk szerint az informatika mellett más iparágakban is hozzájárulunk az innovációhoz azzal, hogy a szerzői tulajdonjogok birtoklásával segítünk a szoftverfejlesztőknek, hogy arra koncentrálhassanak, amihez a legjobban értenek: nagyszerű Linux termékek fejlesztéséhez” – tette hozzá Rosenthal.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés