Connect with us

Hirdetés

technokrata

Világújdonság: UltraSPARC T1 processzor

Laptop

Világújdonság: UltraSPARC T1 processzor

A Sun Microsystems ma bejelentette a korábban ˝Niagara˝ kódnevet viselt UltraSPARC T1 processzorát.

A forradalmian új processzorban megjelenő lapkára integrált többszálas feldolgozás a világ legkorszerűbb operációs rendszereként számon tartott Solaris többszálas technológiájára van optimalizálva. Ezzel a processzor példa nélküli tranzakciófeldolgozási sebességet kínál, amellett, hogy több millió dollárt takarít meg az adatközpontok igen magas áramellátási, hűtési és bérleti költségeinek leszorításával.


Manapság, amikor a legtöbb processzor 100-150 W energiát fogyaszt, a SPARC alapú T1 lapka az Intel Xeon vagy az IBM Power áramszükségletének felével, mindössze 70 wattal is beéri, ami már a háztartási izzók szintjének felel meg. A kutatások szerint az UltraSPARC T1 processzoroknak akkora teljesítménye van, hogy egy adott feladat elvégzésére fele mennyiségű webszerver is elegendő, ráadásul alkalmazásával évente mintegy 14 milliárd dollárnyi energiamegtakarítás érhető el.

Harminckét párhuzamos szál egyetlen SPARC processzorban
A mikroprocesszorok között igazi áttörésnek számító UltraSPARC T1 fő ismérvei a SPARC alapú technológia és a forradalmian új nyolcmagos, magonként négyszálas felépítés, melynek köszönhetően egyszerre harminckét szálon hajthatók végre párhuzamosan a műveletek. A processzor nemcsak energiát takarít meg, hanem növeli a rendszerteljesítményt is, emellett a Sun radikálisan új CMT processzorarchitektúráját felhasználva lépést tart az internet többszálas alkalmazási környezeteinek igényével.

Az UltraSPARC T1 processzor újdonságai:
-Az első ˝sokszálas˝ processzor, ahol egy 90 nanométeres lapkán 32 különálló feldolgozórendszer található: a nyolc, egyenként 1,2 GHz sebességű magnak köszönhetően a Sun terméke hatalmas előnyre tett szert a versenytársakéval szemben.
-Az első ˝egy chipbe integrált rackegység˝: a belső kommunikáció a lapkán belül zajlik, így kevesebb vezetőn keresztül halad át az információ, ezzel pedig nagyobb energiahatékonyság és teljesítmény érhető el.
-A világ első olyan processzora, amelyben egyszerre négy memóriavezérlő található a feldolgozómagok és a memória közötti adatfolyam irányításához. Ezeknek köszönhetően a lapkán belüli adatforgalom gyorsasága már csak a processzor feldolgozási sebességétől függ.
-Az egyetlen olyan megoldás, amely piacvezető teljesítményt biztosít a létező legalacsonyabb áramfogyasztás mellett; a memóriakésleltetés minimálisra leszorítása nagyban növeli az átbocsátóképességet. Mivel az UltraSPARC T1 processzormagok felépítése egyszerűbb, ezért kevesebb hőt is termelnek, és így a processzor működése kevesebb mint 70 W energiát igényel.
-A szoftverben megvalósított többszálú feldolgozás mostantól a hardverben is elérhető: a többszálú processzor és a rendszer felépítésének összehangolása maximális feldolgozási kapacitást eredményez. Újrafordítás nélkül maximálisan kihasználhatók a világ legjobb többszálas szoftverarchitektúrái: a Solaris 10 és a Java. A három innovatív technológiát (Solaris 10, Java és UltraSPARC T1 CMT) egyesítő Sun Studio 11 használatával az előnyök hatványozottan kihasználhatók.
-Kiváló biztonság: fokozott rendszerbiztonság, ugyanakkor a titkosítás hardveres gyorsításának köszönhetően a versenytárs processzorokhoz képest tízszeres feldolgozási kapacitás érhető el, ráadásul a biztonsági megoldásokat használó alkalmazások is gyorsabban futnak. Az UltraSPARC T1 processzor kevesebb processzorciklussal hatja végre ugyanazokat a titkosítási műveleteket. A konkurens általános processzorokkal szemben az új rendszer a titkosítási műveleteket akár 5 százalékos CPU-terheléssel is el tudja végezni. .

UltraSPARC T1 – Az első környezetkímélő processzor
A processzor környezetre gyakorolt hatása nagyon is valós: ha az elmúlt három évben eladott belépő szintű kiszolgálók felét UltraSPARC T1 processzorokkal váltanák fel, akkor évente 11 millió tonna széndioxid kibocsátását lehetne elkerülni, ami mintegy egymillió szabadidős terepjáró által kibocsátott szennyezésnek felel meg.

A világszerte egyre emelkedő energiaárak következtében a jelenlegi adatközpontok energiafogyasztási problémája gazdasági és környezetvédelmi kérdés is egyben:
-Az adatközpontok 80 százaléka hűtési és áramellátási problémákkal küzd.
-A hardverek hőleadási sűrűsége több mint négyszeresére nőtt az elmúlt öt év során.
-Az adatközpontok 40 százalékában szükség van az áramellátó és a légkondicionáló rendszer korszerűsítésére.
-Az adatközpontok 50 százalékában az átlagosnál magasabb hőmérsékleteket mérnek.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés