Connect with us

technokrata

Mit tanulhatunk a skandináv országoktól?

Laptop

Mit tanulhatunk a skandináv országoktól?

IKT a versenyképességért — Miniszteri tapasztalatcsere Göteborgban.

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter vezetésével magyar delegáció is részt vesz azon a Göteborgi Miniszteri Konferencián, amelynek résztvevői megvitatják többek között az unióhoz újonnan csatlakozott tagországok eddigi eredményeit a tudásgazdaság megteremtésében, illetve az e téren is eredményes skandináv országok megosztják az információs társadalom kiépítésében szerzett tapasztalataikat . A rendezvény külön aktualitása az a tény, hogy a 2007-től kezdődő új közösségi költségvetési periódusban az Európai Unió kiemelkedő pénzügyi forrásokat biztosít a növekedés felgyorsítására, a több és jobb munkahely megteremtésére és az információs társadalom fejlesztésére.

2005. november 14-15. között Göteborgban kerül sor a svéd kormány és az Európai Bizottság közös szervezésében arra a miniszteri konferenciára, amelynek résztvevői megvitatják a tudástársadalom kiépítésének kihívásait, különös tekintettel a tíz újonnan csatlakozott tagország eddigi eredményeire és az előttük álló feladatokra. A rendezvény célja ezen túlmenően, hogy a tudásgazdaság kiépítésében és az ehhez kapcsolódó uniós források hatékony felhasználásában élen járó skandináv országok megosszák tapasztalataikat és bemutassák a már bevált gyakorlatokat.

A konferencián a Bizottság részéről részt vesz többek között Viviane Reding információs társadalomért és médiáért felelős biztos, továbbá Danuta Hübner, a regionális politikák biztosa, valamint a skandináv országok és az új tagállamok számos szakminisztere, magas rangú kormányzati képviselője, illetve az ipar és a tudományos szféra vezető szakértői.

A rendezvényre érkező magyar delegációt — amelynek tagjai többek között a MeH, GKM, NKTH, MTA, BME és NHH szakértői — vezető Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter a tanácskozás IKT Fejlesztés szekciójában a mindenki számára hozzáférhető szélessáv kiépítésének hazai helyzetéről, a stratégia megvalósítása során tapasztalt kihívásokról és további lehetőségekről számol be.

A rendezvény témájának aktualitását jelzi az a tény, hogy a 2007-től kezdődő programozási időszakban a Strukturális Alapok, a Hetedik Kutatási és Technológia-fejlesztési Keretprogram illetve a Versenyképesség és Innováció Program kiemelkedően jelentős forrásokat szán a versenyképesség fejlesztésére, a tudástársadalom, az infokommunikációs technológiák elterjesztésére.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom