Connect with us

technokrata

Egyszerűen kezelhető linuxos munkafelület?

Laptop

Egyszerűen kezelhető linuxos munkafelület?

A Novell bejelentette a Better Desktop (Jobb Asztali Munkaállomások) kezdeményezés elindítását, amely – az openSUSE projekt új elemeként – szintén a Linux munkaállomások minőségének javítását célozza.

A Novell közvetlen forrásból származó kutatási eredményeinek, többek között videoanyagoknak és használhatósági tesztek elemzéseinek közzétételével kíván hozzájárulni a Linux felhasználóbarát felületté válásához. A fejlesztők a betterdesktop.openSUSE.org honlapon tájékozódhatnak arról, hogyan lehet létrehozni és működtetni egy ilyen alacsony költségvonzatú tesztkörnyezetet. A nyílt forráskódú megoldásokat használó fejlesztők számára mostantól rendelkezésre állnak mindazok a források, melyek elősegítik a felhasználók igényeihez és elvárásaihoz jobban illeszkedő alkalmazások létrehozását, valamint a Linux elterjedését az asztali gépeken.

„Az egyik legfontosabb feltétele a Linux munkaállomások elterjedésének a Linux rendszerű asztali gépek elterjedésének útjában álló akadályok felszámolása.” -–mondta Gary Barnett, az Ovum technológiai tanácsadó vállalat kutatási igazgatója.

Bár a használhatóság tesztelése és finomítása hozzájárul a szoftverfejlesztési folyamat tökéletesítéséhez, a legtöbb fejlesztő nem rendelkezik a szükséges forrásokkal ahhoz, hogy végrehajtsa ezeket a teszteket. A Novell betterdesktop.openSUSE.org honlapon már rendelkezésre állnak az alkalmazások finomításához szükséges információk, például a menürendszerek, képernyő elrendezések és párbeszédpanelek, sőt, a felhasználói felület ikonjai és színei is.

„A Novell Linux munkaállomásokra vonatkozó használhatósági teszteredményei jelentős többletinformációt jelenthetnek a Linux munkafelületek fejlesztésén dolgozó szakemberek számára. A Novell kutatásai lehetővé teszik, hogy a fejlesztők bepillantást és alapvető információkat nyerjenek a Linux munkaállomásokon dolgozók felhasználási szokásairól.” – mondta Jan Muehlig, az OpenUsability.org alapítója – „A felhasználói tapasztalatok, információk közzététele világszerte segíti majd a nyílt forráskódú megoldásokon dolgozó mérnököket, hogy a felhasználók igényeinek leginkább megfelelő csomagokat és alkalmazásokat hozzanak létre, javítva ezzel a Linux munkaállomások általános minőségét.”

Nat Friedman, a Novell együttműködési és munkaállomás fejlesztői alelnöke szerint programozóként néha nehéz kiszámítani, hogy a műszaki tapasztalatokkal nem rendelkező átlagos felhasználók hogyan reagálnak majd az új szoftverre. „A használhatósági tesztek során olyan tesztalanyokat választottunk, akik jól ismerték a Windows rendszert, de sohasem hallottak a Linux rendszerről. Arra kértük őket, hogy hajtsanak végre egyszerű feladatokat, ezúttal Linux munkaállomásokat használva” – mondta Friedman – „Reméljük, hogy a különböző projektek fejlesztői ellátogatnak majd a betterdesktop.openSUSE.org honlapra, hogy megtekintsék eredményeinket, és felhasználják a különböző alkalmazásokkal, munkaállomásokkal és disztribúciókkal kapcsolatos elképzeléseik fejlesztése során. A jobb használhatóság minden bizonnyal hozzájárul a Linux sikeréhez – az asztali gépeken is.”Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák