Connect with us

technokrata

Windows Vista – még évekig nem lesz rá szükség

Laptop

Windows Vista – még évekig nem lesz rá szükség

A Microsoft következő generációs operációs rendszerének alkalmazására 2008-ig nem igazán lesz szükség, jósolja a Gartner piackutató vállalat.

A Gartner szerint üzleti környezetben nem sok változást hoz funkcionalitás terén a Windows Vista, illetve pont azok a lehetőségek, melyek az operációs rendszer fejlesztésének kezdeti stádiumában még benne voltak, és amiket az üzleti alkalmazások igényelnének, nem jelennek meg az első kiadás során. A Microsoft ugyanis több alapvető változást „beáldozott” annak érdekében, hogy az éveket csúszó Vista még 2006 végén megjelenhessen – például a megújuló(ban levő) file-rendszert.

Persze ez nem jelenti azt, hogy ne hozna „új színt” az operációs rendszer: a Gartner is rámutat arra, hogy a biztonság terén további javulás várható a Microsoft következő generációs operációs rendszerének feltelepítését követően. A már meglévő, továbbfejlesztésre váró és az újonnan adoptálni tervezett funkciók biztosította lehetőségek többsége azonban napjainkban is elérhető független szoftverfejlesztők által. Tehát hiába lesz még jobb a tűzfala a Vistának, ha a felhasználók többsége már régóta harmadik személy által fejlesztett behatolásvédelmi megoldásokat alkalmaz. Az Internet Explorer 7 is védettebb lesz, mint a hatos kiadás, de például a Mozilla böngészői jó ideje kínálnak már fokozottabb biztonságot. A nemrég bejelentett Windows Defender (ami a Windows Antispyware alkalmazásból alakul át) esetében hasonló a helyzet: tucatnyi hasonló alkalmazás (köztük néhány ingyenes is) van már a piacon, amelyek mind képesek a kémprogramok, adware-ek, rootkitek stb. elleni szűrésre, (pro)aktív védelemre.

Habár nem a biztonsággal kapcsolatos, de fontos fejlesztés lesz a desktop search funkció mai igényekhez való igazítása. A Windows XP-ben ugyanis még nehézkes egy-egy információnak, állománynak, dokumentumnak a felkeresése, de a Vistában a kutatási folyamat (főként az indexelésnek köszönhetően) már jóval gördülékenyebben – és ami a lényeg: gyorsabban – fog menni. Ugyanakkor itt sem találja fel a Microsoft a spanyolviaszt: a Google és a Yahoo hasonló megoldásáról már majd´ egy éve számoltunk be.Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom