Connect with us

Új típusú finanszírozás megoldás az iskolák informatikai beruházásaiért

Laptop

Új típusú finanszírozás megoldás az iskolák informatikai beruházásaiért

Az IBM nyerte az OM hardvereszköz beszerzésére kiírt közbeszerzési eljárását.

Eredményesen lezárult az Oktatási Minisztérium informatikai hardvereszközök bérletére kiírt közbeszerzési eljárása. A megkötött megállapodás alapján az IBM Magyarország és alvállalkozói közösen biztosítják logisztikai megoldást, az informatikai eszközöket, a finanszírozást, a terméktámogatást az oktatási intézmények számára a projekt teljes életciklusa alatt. Az IBM kedvező finanszírozási konstrukciójával, valamint a projekthez kapcsolódó, kiegészítő szolgáltatásainak biztosításával nyerte meg a közbeszerzési eljárást.

Az Oktatási Minisztérium együttműködve a Pénzügyminisztériummal, a soron következő három költségvetési évben előre meghatározott normatíva alapján támogatja az iskolák informatikai beruházásait. A minisztérium és az iskolák fenntartói az EDUCATIO Társadalmi Szolgáltató Közhasznú Társaságot megbízva írta ki a nyílt tárgyalásos közbeszerzési eljárást a támogatás felhasználásának módjára. A közbeszerzési eljáráson az IBM finanszírozási üzletága, az IBM Global Financing adta a legkedvezőbb ajánlatot, így az IBM lett a nyertes pályázó. A szerződés teljesítése pedig már folyamatban van.

„Nagyon fontosnak éreztük ezt a pályázatot, ezért az ajánlatunk kidolgozásában az IBM valamennyi részlege részt vett. Azt gondolom, hogy a kedvező finanszírozási konstrukció felajánlásán kívül más lényeges szolgáltatások is a mi pályázatunk választása mellett szóltak: Kimondottan a projekt céljaira felállítottunk egy projektirodát, valamint üzemeltetünk egy telefonos call centert is, ahol az érdeklődők és érintettek kérdéseivel foglalkozunk. Az IBM azt is vállalta, hogy mindezeket a szolgáltatásokat a projekt teljes időtartama alatt, vagyis három éven keresztül folyamatosan fenntartja” – mondta Fodor László, az IBM Magyarország értékesítési vezetője. A szakember azt is hozzátette, hogy a szerződés életbelépése óta óriási az érdeklődés az iskolák körében, ahol már régóta várták az akció megindítását.

A szerződés keretében az IBM és a cég alvállalkozói rendkívül széles termékpalettát kínálnak fel az érdeklődő iskoláknak. A kínálatban szereplő mintegy 60.000 darab számítástechnikai eszköz nem csupán az IBM, de szinte valamennyi számítástechnikai cég termékeit felvonultatja a hordozható számítógépektől a nyomtatókon és monitorokon keresztül egészen az asztali számítógépekig. A termékportfolió kialakításában az Oktatási Minisztérium Projekttanácsa mondta ki a végső szót, tehát csak olyan termékek kerülhettek fel a listára, amelyek mindenben megfelelnek a szakmai követelményeknek. A terméklista folyamatosan frissül az elkövetkező három év során Az IBM szorosan együttműködik az Oktatási Minisztériummal, valamint az EDUCATIO Kht.-vel, annak érdekében, hogy a projekt teljes időtartama alatt hatékonyan kontrollálhassák, frissíthessék a terméklistát. „A terméklista folyamatos monitorozása és a kiíróval történő folyamatos kapcsolattartás a projekt lelke” – tette hozzá Fodor László.

Az oktatási intézmények a keretszerződés terhére kiválasztott informatikai eszközökhöz három éves tartós bérleti konstrukció keretében jutnak hozzá. Az EDUCATIO Kht. és az IBM között megkötött keretszerződés összege előreláthatólag hat és fél milliárd forintot tesz ki.

„A projekt jelentőségét elsősorban abban látjuk, hogy a költségvetés keretében először valósult meg Magyarországon ilyen típusú finanszírozási modell. Az IBM olyan megoldást javasolt, amely valamennyi érintett szervezetnek előnyös, beleértve a Pénzügy- és az Oktatási Minisztériumot, az iskolákat, az iskolák fenntartóit és természetesen a termékek beszállítóit is. Itthon ez az első megvalósuló ilyen méretű projekt, pedig a világban már számos helyen alkalmazzák ezt a finanszírozási eljárást” – mutatott rá Fodor László, aki szerint az oktatási intézmények mellett ez a modell működőképes megoldást kínál az államigazgatás más területein is.

Az iskolák november 11-éig választhatják ki, hogy mely termékeket szeretnék beszerezni a rájuk eső támogatási összeg keretéig. Erre egy elektronikus vásárlási felületen, a Közoktatási Információs Iroda Tanügyigazgatási Szakportálján, a www.kir.hu honlapon van lehetőségük, ahol a tényleges megrendelés előtt egyúttal módjuk nyílik a termékek alaposabb megismerésére, kiválasztására is. A honlapról kinyomtatható a bérleti szerződés is. A honlap természetesen interaktív módon működik, az érdeklődő intézmények kérdéseiket, észrevételeiket is megtehetik az internetes oldalon keresztül. Formailag az iskolák fenntartóival (többségükben önkormányzatokkal, más esetben alapítványokkal, közhasznú szervezetekkel) köt szerződést az IBM Magyarország mert a költségvetés által biztosított normatívák is hozzájuk futnak be. A szerződéseknek ugyanakkor az iskolák az egyértelmű haszonélvezői, amelyek a mostani projekt keretében régóta várt, sok esetben korábban elhalasztani kényszerült számítástechnikai beszerzéseiket valósíthatják meg.

A megadott megrendelési határidő és szállítás után kezdődik el az a három éves periódus, amikor az iskolák hozzájutnak az informatikai eszközökhöz, és megkezdik a rendkívül kedvező finanszírozású konstrukcióban megállapított bérleti díjak kifizetését. „A megkötött szerződésekkel összhangban természetesen mód lesz majd az egyes termékek frissítésére, cseréjére is” – tette hozzá Fodor László, az IBM szakembere.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat
evolveo_sportwatch_ms1_1

SmartWatch

Az Evolveo piacra dobott egy okosórát SIM támogatással

2019. augusztus 16. péntek
samsung-galaxy-note-10-plus-screen-head-on-2-1200x675

Dotkom