Connect with us

Synergon: átalakuló piaci struktúra, javuló szolgáltatáshányad

Laptop

Synergon: átalakuló piaci struktúra, javuló szolgáltatáshányad

Az árbevétel csaknem kétharmadát továbbra is a Synergon/SAO biztosítja.

A Synergon csoport 2005. évi első háromnegyed éves eredményeiben a kedvezőtlen piaci folyamatok mellett az értékesítés szerkezetének pozitív változásai is jól tükröződnek. Egyfelől az árbevétel visszaesésében jól megmutatkozik, hogy az államigazgatási szektor a korábban tervezett IT megrendeléseinek jelentős részét elhalasztotta, kedvezőtlen helyzetet teremtve a hazai informatikai piac valamennyi érintett szereplőjének. Ugyanakkor az árbevétel összetétele az előző évinél jóval kedvezőbben alakult: a szolgáltatástartalom csaknem elérte az 50 százalékot, ami a fedezethányad enyhe növekedésében is megjelenik. A társaság az első három negyedévet mérsékelt adózás utáni nyereséggel, 138 millió forinttal zárta.

A Synergon csoport értékesítési árbevétele 2005 első kilenc hónapjában mintegy 12,4 milliárd forint volt, ami 8 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi értéknél. Ez a csökkenés döntően az államigazgatási szektor elmaradó megrendeléseivel magyarázható: választási év küszöbén hagyományosan visszaesik a kevésbé látványos állami IT beruházások volumene, ezt a hatást jelenleg számottevően erősíti a költségvetés egyensúlyát megőrizni igyekvő pénzügypolitika is, amely elsősorban az állampolgárokat közvetlenül nem érintő intézményi kereteknél igyekszik megtakarítást elérni. Eközben egyelőre az EU pályázati lehetőségek hatása sem érezhető számottevően.

Kedvező fejlemény ugyanakkor, hogy az előző évhez viszonyított lemaradás a harmadik negyedévben jelentősen lecsökkent: félévkor az árbevétel még 13 százalékkal alakult a bázisidőszaki érték alatt. Elsősorban az ipar és szolgáltatási, illetve a pénzügyi szektorban elért kiemelkedő teljesítmény tudta részben ellensúlyozni a kieső állami megrendeléseket. Szintén fejlődést mutat a szerződések összetétele: a szolgáltatástartalom immár csaknem fele a teljes szerződéses értéknek. Ennek, illetve a korábban megkezdett hatékonyságjavító lépéseknek köszönhetően a nettó fedezethányad elérte a 22 százalékot.

A tagvállalatok közül egyértelműen a Span és a Fibex teljesítménye emelkedik ki: előbbi 43, utóbbi 39 százalékkal nagyobb értékesítési árbevételt realizált, mint egy évvel korábban. Az Infinityben zajló jelentős átszervezések hatása lassan érezhetővé válik a vállalat teljesítményében, a harmadik negyedévben hosszú idő után ismét nyereséget termelt a cég. Ennek ellenére elképzelhető, hogy dacára a várható erős utolsó három hónapnak, az Infinity egész évre vonatkozóan még nem fogja elérni a nyereséges szintet.

Az árbevétel csaknem kétharmadát továbbra is a Synergon/SAO biztosítja. A SAO magas fedezetarányú rendszertámogatási és üzemeltetési tevékenysége mind a terveket, mind a bázisidőszak adatait meghaladta. Az üzleti megoldások divízió várhatóan mind az első kilenc hónapban, mind az egész év folyamán a tervek szerint teljesít majd. A hálózati kommunikációs tevékenység az erőteljes első félévet követően továbbra is jó teljesítményt nyújtott, s noha a lecsökkent államigazgatási beruházások miatt kissé elmaradt a tervektől, megbízhatóan hozta a társaság árbevételének és fedezetének meghatározó részét. A Huawei Co. Ltd-vel kötött regionális rendszerintegrátori megállapodást követően a divízió a régió más országaiban is megkezdte az üzleti lehetőségek felkutatását, miközben a hazai piacon immár nemcsak a telekommunikációs szektorban, hanem a gyártóvállalatok körében is sikereket tud felmutatni.

A harmadik negyedévben tovább folytatódott a cégcsoport szakmai és szervezeti integrációja. Az év során bevezetett Regionális Integrációs Program végrehajtásával egységessé válnak a regionális működés feltételei, és létrejön az a struktúra, amelybe a későbbiek során további tagvállalatok is hatékonyan tudnak majd bekapcsolódni. A regionális koordinációt az egyes területekért felelős vezetőkből álló Regionális Végrehajtó Iroda működteti, és belátható időn belül sor kerülhet a Synergon csoport, illetve a Synergon Rt. vezetésének különválasztására is.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom