Connect with us

technokrata

Érdekvédelem: nem kell fizetni járulékot a részvényopciók után

Laptop

Érdekvédelem: nem kell fizetni járulékot a részvényopciók után

Megvédte tagvállalatainak érdekét az IVSZ.

Eredményes volt az Informatikai Vállalkozások Szövetsége és más szervezetek erőfeszítése a természetbeni juttatások adó- és járulékterheinek emelésével szemben, így az érintett vállalatok munkatársai nem kényszerülnek majd 41,5 százalékos járulékterhet fizetni a 2005. szeptember előtt kötött szerződés alapján lehívott részvényopciójuk után.

Az adó- és járulékszabály augusztusban bejelentett szigorítása igen hátrányosan érintett volna minden olyan vállalatot, amelynek munkatársai részvényopcióban részesülnek. Míg ugyanis az eredeti szabályozás szerint a részvények értékesítéséből befolyt összegek 38 százalékát személyi jövedelem adóként, 11 százalékát pedig egészségügyi hozzájárulásként kellett befizetni az államkasszába, addig a tervezett módosítás szerint a teljes adó és járulékteher 79,5 százalékra emelkedett volna.

A részvényopcióra vonatkozó adó és járulékterhek emelése az ország egészének versenyképességét is negatívan befolyásolta volna a külföldről finanszírozott újabb munkahelyek létrejöttének akadályozásával. Az IVSZ álláspontja, hogy a versenyhátrányunkat tovább növelő intézkedések helyett a nemzetközi és a hazai vállalatok ösztönzésére van szükség a gazdaság dinamizálása érdekében.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége komoly erőfeszítéseket tett a számtalan kedvezőtlen következménnyel járó módosítás megakadályozására, folyamatosan közvetlen egyeztetések folytak a döntéshozókkal, s álláspontjukat minden lehetséges fórumon hangoztatták. Erőfeszítéseik sikerrel jártak, és hétfőn, a parlamenti szavazás a járulékemelést elvetette.

Az IVSZ üdvözli, hogy a szabályozó visszavonta a piac számára előnytelen változtatásokat, és a jövőben is minden esetben fellép az infokommunikációs szektor érdekeit, és ezen keresztül az ország versenyképességét veszélyeztető módosítások, törvényjavaslatok ellen. Kovács Zoltán, a szervezet elnöke így nyilatkozott: „Az IVSZ célja, hogy a fejlett gazdaságokban általánosan használt eszközök, az előnyös adózási konstrukciók Magyarországon is segítsék a kis- és középvállalatok növekedését. A kedvező adózási feltételek nagyban segíthetik ugyanis az amúgy forrásszegény vállalkozásokat a gyorsabb fejlődés finanszírozásában.”Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom