Connect with us

Amerika után Ázsia felé menet

Laptop

Amerika után Ázsia felé menet

Avagy szakmai fórum a HTEC-irodák tapasztalatairól.

2005. november 8-án az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a Magyar Technológiai Központ (HTEC) az IVSZ-szel együttműködve „Amerika után Ázsia felé menet” címmel szakmai fórumot rendezett a magyar infokommunikációs szektor ázsiai lehetőségeiről, valamint a kínai-magyar kereskedelemről.

Az infokommunikációs szektorban a nemzetközi együttműködések előmozdítása érdekében az IHM az amerikai Vienna városa után megnyitotta ázsiai HTEC-irodáját (Hungarian Technology Center – Magyar Technológiai Központ) Kínában, Shenzhen városában.

A 2003 júniusában kezdődött HTEC-program fő célja, hogy feltárja az adott piacon lévő konkrét üzleti lehetőségeket, és ezeket közvetítse a magyar cégeknek, egyúttal felkészítse őket a célpiacon való sikeres megjelenésre, valamint hogy információs és fizikai bázist teremtsen azoknak a magyar cégeknek, amelyek saját jelenlétet terveznek az USA-ban, Kínában, vagy a térség más országában.

A program szervezeti hátterét és a koordinációt, ügyvitelt, információszórást, a pályáztatást a budapesti Programiroda biztosítja. A magyar IT vállalkozások exporttevékenységének támogatását, az adott célpiaci ismereteket, a kapcsolatrendszert pedig az informatikai központok, azaz az amerikai Virginia államban, ez év októberétől pedig már a Hong Kong tőszomszédságában, a kínai Shenzhen városában megnyílt HTEC irodák jelentik.

A cégek direkt támogatása 2004 elején kezdődött meg, amikor januárban az IHM kiírta az „Amerikai piacra jutás támogatása kis- és közepes méretű vállalkozásoknak (IHM-HTEC/USA)” pályázatot, melyben az IHM több, a pályázó cégek amerikai piacra jutásához szükséges szolgáltatás igénybevételéhez nyújt utólagos, vissza nem térítendő támogatást. A szolgáltatásokat a nyertes pályázók a HTEC projektben akkreditált (kijelölt) szolgáltatóktól vehetik igénybe.

A konkrét támogatásokon túl a HTEC program indirekt módon is hozzájárul az amerikai, illetve ázsiai piacra jutáshoz azzal, hogy az érdeklődő vállalatok részére segítséget kínál infrastruktúrájával, adatbázisaival, tanácsaival. Ezt a lehetőséget egyre több vállalat veszi igénybe díjmentesen.

A HTEC a magyar cégek célpiacra jutását oly módon is támogatja, hogy felkutatja az USA-ban és Kínában kínálkozó outsourcing lehetőségeket, és az erre vonatkozó információkat eljuttatja a magyar cégekhez.

A HTEC program keretében eddig elnyert direkt támogatásösszege 142 millió Ft. A megvalósításba bevont saját, vállalati erőforrás a 300 millió Ft-ot is elérheti. 2005-ben újabb 50 millió forintos pályázat került kiírásra. Az iparági támogatás keretében pedig, több, mint 300 millió forint értékű szolgáltatási támogatást élvezhettek a hazai IT cégek.

„A program sikerének tekinthető az az újfajta támogatási rendszer is, amely a támogatottól is elvárja az aktív részvételt a program megvalósításában. Ez nem csak a finanszírozás közösségét, hanem a szakmai tevékenység közös összefogással történő fejlesztését is jelenti, mivel a támogatottaknak terveik megvalósításához az IHM mind szakmai mind anyagi támogatást nyújt, de csak saját forrásaik kiegészítéseként.” – jelentette ki Kovács Kálmán miniszter.

„Jó és folytatandó gyakorlatnak bizonyult a piacot jól ismerő, külföldi szakértők bevonása a pályázók felkészítésébe. Eredmény az is, hogy a program segített a piaci információk gyorsabb áramoltatásában és a helyismereti hiánnyal küzdő magyar cégek külpiaci kapcsolatainak kiépítésében. Tulajdonképpen ez a konstrukció egy fordított PPP. Itt az állam fektet be, majd a privát szféra részesedik – természetesen további befektetések mellett -, az eredményekből.” – vélekedett Alföldi István a HTEC szakmai felügyeletét ellátó SzET elnöke.

Az ázsiai terület sajátosságait figyelembe véve a kínai HTEC-iroda kiemelten foglalkozik a helyi és központi hivatalos szervekkel való kapcsolatépítéssel valamint az iroda számára helyet biztosító Ipari Parkban lévő más nemzeti irodákkal való együttműködéssel. A kínai piacon való megjelenés elsősorban a szoftverpiacon való együttműködések és az IT-kooperációkon keresztül a kínai tőke behozatalával hozhat eredményeket.

A HTEC-China iroda megnyitása alkalmából Csepeli György, az IHM politikai államtitkára szándéklevelet írt alá Liu Yinglivel, Shenzen alpolgármesterével magyar-kínai üzleti együttműködési projektek indításáról, melyek elsőként az Internet-biztonság, az elektronikus kormányzás, az elektronikus önkormányzat és a térinformatika területén valósulnak meg.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő