Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Magyar Telekom 2005. harmadik negyedévi eredményei

Laptop

A Magyar Telekom 2005. harmadik negyedévi eredményei

Az eredményeken a szegmensek kiegyensúlyozott teljesítménye és a TCG konszolidációs hatása érződik.

A Magyar Telekom bevételei 2,2%-kal 459,4 milliárd forintra (1.861,3 millió euróra) nőttek 2005 első kilenc hónapjában 2004 azonos időszakához képest. A magasabb mobil és adatátviteli bevételeket ellensúlyozta a kimenő belföldi és nemzetközi forgalmi bevételek csökkenése. 2005. II. negyedévtől a Telekom Montenegro Csoport (TCG) konszolidálása pozitív hatással volt a bevételekre, 14,4 milliárd forinttal növelte azokat. Az EBITDA 4,7%-kal 191,4 milliárd forintra nőtt, az EBITDA-ráta 41,7% volt. A tárgyi eszközök és immateriális javak bruttó beszerzésére fordított összeg 54,9 milliárd forint volt, amelyből a vezetékes szegmensre 25,3 milliárd forint, a mobil szegmensre 29,6 milliárd forint jutott. A mobil szegmensre eső összegből 4,6 milliárd forintot fordítottak UMTS-szel kapcsolatos beruházásokra.

A Magyar Telekom Csoport értékcsökkenési leírás sora 2004-ben 13,9 milliárd forint goodwill amortizációt tartalmazott. Ezen túl 2004. I. negyedévben a Westel T-Mobile Magyarországra történt átnevezéséhez kapcsolódóan a Westel márkanév értékvesztési leírása 4,4 milliárd forintot tett ki. Mindezek eredményeként 2005 első kilenc hónapjában az értékcsökkenés 84,7 milliárd forintra csökkent az egy évvel korábbi 100,7 milliárd forintról.

A vezetékes szegmens bevételei külső ügyfelektől (a szegmensek közötti bevételek kiszűrése után) 3,1%-kal 244,7 milliárd forintra csökkentek, mivel az adatátviteli (főként ADSL) bevételek csak részben tudták ellensúlyozni az elsősorban a forgalmi bevételeknél tapasztalható visszaesést. Az EBITDA 93,6 milliárd forintot tett ki, a külső bevételekre vetített EBITDA-ráta 38,2% volt. (A külső bevételekbe nem tartoznak bele a Magyar Telekom Csoport tagjaitól származó bevételek.)

A mobil szegmens bevételei külső ügyfelektől 8,8%-kal 214,7 milliárd forintra nőttek a beszédcélú és az értéknövelt szolgáltatásokból származó bevételeknek köszönhetően. Az EBITDA 97,9 milliárd forintot tett ki, a külső bevételekre vetített EBITDA-ráta pedig magas, 45,6% volt.

A csoportszintű üzleti eredmény 29,8%-kal 106,7 milliárd forintra nőtt, elsősorban az értékcsökkenés mérséklődésének, valamint az értékesített távközlési berendezések beszerzési értéke és a személyi jellegű ráfordítások csökkenésének következtében. A nettó eredmény 41,1 milliárd forintról (162,1 millió euróról) 65 milliárd forintra (263,3 millió euróra) nőtt.

Az üzleti tevékenységből származó nettó cash-flow gyakorlatilag nem változott, 144,6 milliárd forintot tett ki az EBITDA növekedése, az elsősorban a követelések alakulása következtében megnövekedett működőtőke-igény és a 2005 első kilenc hónapjában létszámcsökkentéssel kapcsolatos kifizetések együttes hatásának következtében. A befektetési tevékenységre fordított nettó cash-flow 98,6 milliárd forintra nőtt, elsősorban a TCG többségi részesedésének megvásárlása miatt. A pénzügyi tevékenységre fordított nettó cash-flow 44,9 milliárd forintot tett ki, elsősorban a TCG tranzakció kapcsán felvett hitelek és a nagyrészt 2005 júniusában kifizetett osztalék következtében.

A nettó adósságállomány 39,1 milliárd forinttal emelkedett 2004. december végéhez képest, az osztalékfizetés és a TCG tranzakció miatt. Az eladósodottsági ráta (a nettó adósságnak a nettó adósság + saját tőke + kisebbségi részesedésekre vetített aránya) 35,8%-ra nőtt ez év szeptember végére (2004. szeptember végén 33,1% volt).

Straub Elek, elnök-vezérigazgató az eredményekkel kapcsolatban így nyilatkozott:
„2005. III. negyedéves eredményeink javulásához nagyban hozzájárult a Telekom Montenegro konszolidálása, melynek magas, 45% feletti EBITDA-rátája egyértelműen bizonyítja az akvizíció sikerét. A hazai vezetékes szolgáltatások bevételei csökkentek, elsősorban a forgalom visszaesése miatt, azonban a működési költségeket a bevételcsökkenésnél nagyobb mértékben tudtuk csökkenteni, ezáltal eredményességi rátánk javult. Emellett – stratégiai célkitűzésünkkel összhangban – az egy alkalmazottra jutó vonalszám folyamatosan emelkedik, ami egyértelműen jelzi hatékonyságunk javulását. A T-Mobile Magyarország a III. negyedévben növelni tudta nyereségességét és piaci részesedésének kismértékű csökkenése ellenére sikeresen megőrizte egyértelmű piaci előnyét a második legnagyobb piaci szereplővel szemben. A nemzetközi vezetékes szolgáltatások III. negyedéves eredményjavulására hatással volt a TCG ezévi konszolidálása és a MakTelnél az előző évben létszámleépítésekre képzett céltartalék. A nemzetközi mobil szolgáltatások jelentős mértékben hozzájárultak eredményünkhöz. Fontos megemlíteni, hogy a Közgyűlés – november 7-i ülésén – elfogadta a Magyar Telekom T-Mobile Magyarországgal való egyesülésének szándékát, ami elő fogja segíteni az üzletágak közötti szinergiák hatékonyabb kiaknázását.”



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés