Connect with us

Hirdetés

technokrata

8 millió forint 8 középiskolai tanárnak

Laptop

8 millió forint 8 középiskolai tanárnak

Pedagógusok elismerése – Rátz Tanár Úr Életműdíj 2005.

2005. november 8-án Rátz Tanár Úr Életműdíjat kap nyolc középiskolai pedagógus, pályafutásuk során nyújtott kiemelkedő munkájuk elismeréséül. A fejenként 1 millió forintos díjat ünnepélyes keretek között adják át a Thália Színházban, a hazai szakmai közélet jeles képviselőinek jelenlétében. Az életműdíjat a Graphisoft R&D Rt., az Ericsson Magyarország Kft., valamint a Richter Gedeon Rt. által létrehozott Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriuma évente ítéli oda összesen 8 millió forint értékben. A kitüntetettek olyan középiskolai tanárok, akik az alapítók tevékenységi köréhez kapcsolódó matematika-, fizika-, kémia- és biológiaoktatásban kimagasló szerepet töltenek be. Az életműdíj immár 5 éves történetében a klasszikusnak számító matematika, fizika, kémia hármas mellett, az idén – a Richter Gedeon Rt. felajánlása alapján – a kör kibővült a biológiával.

A magyar természettudományos oktatás támogatására 2001-ben alapított Rátz Tanár Úr Életműdíjat nyilvánosan meghirdetett pályázat útján a Bolyai János Matematikai Társulat és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat díjbizottságainak, valamint a Magyar Kémikusok Egyesületének és a MTA Biológiai Tudományok Osztálya ajánlásai alapján az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért Kuratóriuma ítéli oda az adott év kitüntetettjeinek összesen 8 millió forint értékben. A díjra a közoktatás 5-12. évfolyamain matematikát, fizikát, kémiát vagy biológiát tanító aktív, valamint egykor tanító tanárokat terjeszthetik fel írásban a szakmai és társadalmi szervezetek, valamint az ajánlott tanár tevékenységét jól ismerő munkaközösségek. Az egyenként 1 millió forint összegű életműdíjat két matematika, két fizika – két kémia és az idén két biológia tanár kapja, akik az alapítók tevékenységi köréhez szorosan kapcsolódó tantárgyak népszerűsítésében és a tehetséggondozásban kimagasló eredményeket értek el. A Richter Gedeon Rt. azért vállalta fel a biológiát, mert a gyógyszeripari kutatásban és innovációban a biológiának legalább akkora szerepe van, mint a kémiának, ezért a Richter feladatának tekinti e tudományág felkarolását is.

A három nagyvállalat – amely egyetért abban, hogy a társadalmi szerepvállalás az oktatás területén kiemelkedő fontosságú feladat – közös kezdeményezésének célja, hogy tisztelettel adózzon azon pedagógusok előtt, akik áldozatos szakmai munkájuk révén kiemelkedő eredménnyel képzik a jövő tehetségeit. A Rátz Tanár Úr Életműdíjjal kívánnak hozzájárulni a magyarországi természettudományos oktatásban végzett tanári munka rangjának, erkölcsi és anyagi megbecsülésének növeléséhez. A három cég azért választotta Rátz Lászlót, a Fasori Evangélikus Gimnázium legendás hírű matematikatanárát az életműdíj névadójául, hogy ne csak a világhírű tudósok neve és teljesítménye, hanem tanáraiké is közismertté váljék.

A 2005-ös év díjazottjai:
Matematika: Némethy Katalin és Herczeg János
Fizika: Dr. Jurisits József és Rónaszéki László
Kémia: Dr. Tóth Zoltán és Hajnissné Anda Éva
Biológia: Bognár József és Mezeiné dr. Kopasz Mária



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés