Connect with us

technokrata

8 millió forint 8 középiskolai tanárnak

Laptop

8 millió forint 8 középiskolai tanárnak

Pedagógusok elismerése – Rátz Tanár Úr Életműdíj 2005.

2005. november 8-án Rátz Tanár Úr Életműdíjat kap nyolc középiskolai pedagógus, pályafutásuk során nyújtott kiemelkedő munkájuk elismeréséül. A fejenként 1 millió forintos díjat ünnepélyes keretek között adják át a Thália Színházban, a hazai szakmai közélet jeles képviselőinek jelenlétében. Az életműdíjat a Graphisoft R&D Rt., az Ericsson Magyarország Kft., valamint a Richter Gedeon Rt. által létrehozott Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriuma évente ítéli oda összesen 8 millió forint értékben. A kitüntetettek olyan középiskolai tanárok, akik az alapítók tevékenységi köréhez kapcsolódó matematika-, fizika-, kémia- és biológiaoktatásban kimagasló szerepet töltenek be. Az életműdíj immár 5 éves történetében a klasszikusnak számító matematika, fizika, kémia hármas mellett, az idén – a Richter Gedeon Rt. felajánlása alapján – a kör kibővült a biológiával.

A magyar természettudományos oktatás támogatására 2001-ben alapított Rátz Tanár Úr Életműdíjat nyilvánosan meghirdetett pályázat útján a Bolyai János Matematikai Társulat és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat díjbizottságainak, valamint a Magyar Kémikusok Egyesületének és a MTA Biológiai Tudományok Osztálya ajánlásai alapján az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért Kuratóriuma ítéli oda az adott év kitüntetettjeinek összesen 8 millió forint értékben. A díjra a közoktatás 5-12. évfolyamain matematikát, fizikát, kémiát vagy biológiát tanító aktív, valamint egykor tanító tanárokat terjeszthetik fel írásban a szakmai és társadalmi szervezetek, valamint az ajánlott tanár tevékenységét jól ismerő munkaközösségek. Az egyenként 1 millió forint összegű életműdíjat két matematika, két fizika – két kémia és az idén két biológia tanár kapja, akik az alapítók tevékenységi köréhez szorosan kapcsolódó tantárgyak népszerűsítésében és a tehetséggondozásban kimagasló eredményeket értek el. A Richter Gedeon Rt. azért vállalta fel a biológiát, mert a gyógyszeripari kutatásban és innovációban a biológiának legalább akkora szerepe van, mint a kémiának, ezért a Richter feladatának tekinti e tudományág felkarolását is.

A három nagyvállalat – amely egyetért abban, hogy a társadalmi szerepvállalás az oktatás területén kiemelkedő fontosságú feladat – közös kezdeményezésének célja, hogy tisztelettel adózzon azon pedagógusok előtt, akik áldozatos szakmai munkájuk révén kiemelkedő eredménnyel képzik a jövő tehetségeit. A Rátz Tanár Úr Életműdíjjal kívánnak hozzájárulni a magyarországi természettudományos oktatásban végzett tanári munka rangjának, erkölcsi és anyagi megbecsülésének növeléséhez. A három cég azért választotta Rátz Lászlót, a Fasori Evangélikus Gimnázium legendás hírű matematikatanárát az életműdíj névadójául, hogy ne csak a világhírű tudósok neve és teljesítménye, hanem tanáraiké is közismertté váljék.

A 2005-ös év díjazottjai:
Matematika: Némethy Katalin és Herczeg János
Fizika: Dr. Jurisits József és Rónaszéki László
Kémia: Dr. Tóth Zoltán és Hajnissné Anda Éva
Biológia: Bognár József és Mezeiné dr. Kopasz MáriaSzólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp