Connect with us

Nemzetközi programozóverseny

Laptop

Nemzetközi programozóverseny

Országos előválogató után, még e hónapban következik a regionális döntő.

2005. október 29-én négy helyszínen párhuzamosan rendezték meg az ACM – ICPC (Association for Computing Machinery – International Collegiate Programming Contest) programozó-verseny országos fordulóját; a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, az Eszterházy Károly Főiskola és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem mellett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen is. A BME I épületének 3. emeletén, az Informatikai Központ laborjaiban a korábbi évekhez hasonlóan a Magyar Villamosmérnök- és Informatikus-hallgatók Egyesülete (MAVE) segítette a lebonyolítást.

A verseny 35 éve, 1970-ben indult Texasból, egy helyi egyetem lokális rendezvényeként. Idén már 75 ország közel másfélezer egyetemének 3150 csapata kvalifikálta magát a regionális döntőkbe, a döntőbe pedig 75 csapat kerül a világ minden tájáról.

Az országos versenyre a feladatokat, akárcsak tavaly, Marx Dániel (BME) és Horváth Gyula (Szegedi Tudományegyetem) állította össze, a főszervező idén is Benedek Balázs volt. Az országos verseny BME-s helyszínén 7 három fős csapat mérkőzött meg egymással és a bitekkel. A verseny szabályai szerint ugyan nem kötelező három versenyzőnek lennie csapatonként, ám nyilvánvalóan három fő jobban tud teljesíteni.

A megmérettetés első fél órájában a csapatok egy bemelegítőfeladat keretében megismerkedtek a hálózattal és a fejlesztői környezettel. Ez, a rutinos szervezőgárdának hála, zökkenőmentesen zajlott, a rendszer hibátlanul működött. Az igazi feladatokat pontosan 10 órakor vették kézhez a csapatok, ettől kezdve néma, feszült csendben töprengtek a csapatok az algoritmikus problémákon, és kódolták gondolataikat. A verseny szabályzata rendelkezik a használható erőforrásokról is, ez csapatonként egy számítógépet jelent, amit a rendezők bocsátanak a résztvevők rendelkezésére, ügyelve a teljes esélyegyenlőségre. A bevett taktika ebből következően az „egy versenyző gépen; kettő papíron dolgozik”.

Kérdéseket szigorúan a kiépített hálózaton keresztül lehetett feltenni a szervezőknek, így lehet biztosítani, hogy a válaszok minden csapathoz egyszerre jussanak el. A kiértékelés szintén a számítógépes rendszeren keresztül történt, a beküldött megoldásra azonnal jött válasz; ACCEPTED, azaz elfogadva, vagy a hivatalos hibaüzenetek egyikének formájában. A verseny érdekessége, hogy a négy helyszínről folyamatosan futottak be a megoldások a BME-n felállított kiértékelő szerverbe, így a rendezők valós időben követhették nyomon a pillanatonként változó állást.

Az országos nyertes a 37 induló csapatból az ELTE egyik csapata lett, megelőzve egy BME-s illetve még egy ELTE-s csapatot. Az öt órás verseny után kis pihenő következett, sor került az eredményhirdetésre is: egyetemenként a legjobb három csapat vívta ki magának a jogot a regionális döntőn való részvételre. Az idei verseny közép-európai regionális fordulóját is a Műegyetemen rendezik a MAVE közreműködésével november 18-a és 20-a között, több mint 50 csapattal Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Ausztria és Magyarország egyetemeiről, így a folytatásra nem kell sokat várni.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő