Connect with us

Magyar-Román Tandem

Laptop

Magyar-Román Tandem

A magyar és a román informatikai miniszter bukaresti tárgyalásairól.

2005. október 20-án Bukarestben magyar-román közös kormányülésre került sor. A kormányülés keretében a két szakminiszter elindította a Magyar-Román Portált (www.bilateral.org.hu), amelynek létrehozása jelentősen elősegíti a két ország közötti gazdasági, kulturális, oktatási kapcsolatok további fejlődését, a romániai magyar kisebbség és a magyarországi román kisebbség anyanyelvének, kultúrájának megőrzését.

A magyar-román széleskörű együttműködés egyik gyakorlati bizonyítéka a kétnyelvű portál Magyarország és Románia között, amely – egyfajta kapuként – lehetőséget teremt folyamatos kapcsolattartásra.

A kormányüléssel párhuzamosan a magyar-román informatikai üzletemberek találkozójára került sor, melyen közel 25 magyar és román informatikai cég képviseltette magát. Kovács Kálmán köszöntőjében hangsúlyozta, hogy mind Románia, mind Magyarország nagy informatikai rendszerek bevezetésén dolgozik. Mindkét ország számára fontos a know-how, a közigazgatás papírmentessé tétele, a magyar-román együttes megjelenés úgynevezett „Magyar-Román Tandem”. Ez elsősorban amerikai és ázsiai befektetők számára a magyar-román határtérség –az európai integráció szempontjából – előnyeinek közös prezentációjában ölt testet. A tandemet az IHM és a román IT minisztérium az USA-ban és Kínában már ismertette, és ennek visszhangja rendkívül pozitív. Az Európai Unió irányába is történt kezdeményezés közös programok, illetve konferenciák szervezése érdekében.

A 2005. január 14-én Budapesten aláírt együttműködési megállapodás végrehajtására vonatkozóan a szakminiszterek jegyzőkönyvet írtak alá, amelynek értelmében Magyarország – mint EU tagország – kész átadni tapasztalatait Románia számára a szélessávú Internet-stratégia, a távközlési piacelemzéshez szükséges módszertani projektek kidolgozása, valamint a távközlésszabályozás EU konform kialakítása terén, ezáltal elősegítve EU integrációjukat.

Az IHM konkrét programokkal segíti a magyarországi román kisebbségek, illetve a romániai magyarság információs társadalmának fejlesztését. Kétoldalú partnertalálkozóink alapján körvonalazódott, hogy az IT fejlesztési stratégia hatékony eleme lehetne a határok mentén élő hazai kisebbségek és a határon túli magyarság együttműködésével, illetve az anyaországok támogatásával (ún. „négyes fogat”) létrejövő projektek megvalósítása. E cél megvalósítását szolgálta a szaktárcák, illetve a romániai magyarság képviseletében az RMDSZ, illetve a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatával közösen aláírásra került Négyoldalú Nyilatkozat az információs társadalom fejlesztését célzó regionális programok elmélyítéséről és kiszélesítéséről.

A megállapodás példaértékű. A többi országra nézve is modellként szolgál. Célja – többek között – Magyarországon és Romániában a szórványban és a hátrányos helyzetben lévő kisebbség, valamint a fogyatékossággal élők információs társadalmának fejlesztése, közös projektek kidolgozása és megvalósítása, különös tekintettel az anyanyelvű infokommunikációs eszközfejlesztésre, ECDL oktatásra és képzésre, valamint elektronikus pályázatkészítési képzési és készségfejlesztési komplex programra.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda
mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő