Connect with us

Legfontosabb változások a hírközlési piacon

Laptop

Legfontosabb változások a hírközlési piacon

Felkerültek a 2005. II. negyedévi adatok a Hírközlési Piaci Információs Rendszerbe.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2005. II. negyedévi adatokkal frissítette a hazai hírközlési piacot elemző, ingyenes hozzáférésű információs rendszert. A 2005 nyara óta regisztrációval elérhető H-PIR rendszer célja, hogy a magyar hírközlési piacra vonatkozó kvantitatív és szöveges információkat rendszeresen frissítve, nemzetközi környezetbe helyezve mutassa be.

A rendszer 7 témakörbe csoportosítva (gazdaság és népesedés (ország-adatok), vezetékes hang, mobil hang, Internet és üzleti távközlés, kábeltelevízió és műsorszórás, nagykereskedelem, piacáttekintés) biztosít hozzáférést az adatokhoz.

A rendszerben megtalálható, 2005 II. negyedévi adatok az alábbi legfontosabb változásokat mutatják:

Vezetékes piac
Az inkumbens szolgáltatók által üzemeltetett fővonalak száma 2005 második negyedévében közel 40 ezerrel csökkent, ezt a folyamatot azonban részben ellensúlyozta az alternatív szolgáltatók fővonalszámának növekedése. (Egyszeri hatásként megemlítendő, hogy az adatgyűjtésbe bevont egyes alternatív szolgáltatók először a második negyedévben közölték előfizetőik számát, ez közel 30 ezerrel növelte a fővonalszámot.) 2005. június végén 3 millió 535 ezer fővonal volt üzemben. A vezetékes vonalakról indított hívások forgalma (1 milliárd 891 millió perc) 2,7%-kal magasabb volt, mint az előző év hasonló időszakában. Jelentős átrendeződést tapasztaltunk a hívásirányok struktúrájában: miközben a helyi hívások forgalma 4,4%-kal, a mobilhálózatok felé indított percforgalom közel 10%-kal csökkent 2004. II. negyedévéhez képest, a távolsági hívások percforgalma 26%-kal növekedett. A vezetékes hangszolgáltatások árbevétele az előző negyedévhez képest 1,1%-kal nőtt, a fajlagos percdíj gyakorlatilag stagnált. Az előző év hasonló időszakához képest az árbevétel folyóáron 2,7%-kal csökkent, ami a percforgalom növekedésével párosítva a fajlagos percdíj (35 Ft/perc) 5,2%-os csökkenését eredményezte egy év alatt.

Nőtt a vonalak kihasználtsága: az egy előfizetőre jutó havi hívásforgalom 178 perc volt – az előző negyedévben ez az érték 176, egy éve 170 perc volt.

Mobil piac
A mobil piacon szembetűnő az előfizetések kihasználásának mélyülése: csökkenő percdíjak mellett nőtt a post-paid előfizetések aránya és a havi hívásforgalom. Egy év alatt a mobilelőfizetések száma 9,0%-kal nőtt. A 8 millió 946 ezer előfizetésen belül továbbra is megfigyelhető a post-paid előfizetések térnyerése: az utolsó negyedévben ezek száma közel 150 ezerrel nőtt, míg a pre-paid előfizetéseké 25 ezerrel csökkent. A mobilhívások forgalma is dinamikusan növekedett: egy negyedév alatt 15, egy év alatt 25%-kal. Az egy előfizetőre jutó havi percforgalom 88 percre emelkedett (egy éve 76, az előző három hónapban 78 perc volt ez az érték)!

A mobilszolgáltatók hangszolgáltatásból származó árbevétele egy negyedév alatt 5,6%-kal, egy év alatt 9,6%-kal növekedett. A fajlagos percdíj 32 forintra csökkent, ez az érték már alacsonyabb a vezetékes hangszolgáltatás percdíjainál.

Internet piac
Az Internet-előfizetések száma (784 ezer) egy év alatt 132 ezerrel, azaz 20%-os mértékben emelkedett. A növekedés motorja a szélessávú előfizetések terjedése: a DSL előfizetések száma (291 ezer) egy év alatt 75%-kal, a kábeltévés Internet-előfizetések száma 57%-kal nőtt. A kapcsolt vonali előfizetések száma (273 ezer) rohamosan csökken: egy éve még 20%-kal több analóg és ISDN-es betárcsázós előfizetővel rendelkeztek a szolgáltatók. 2005 júniusára a DSL előfizetések száma meghaladta a betárcsázós előfizetések számát.

A KSH által közölt adatok alapján a DSL előfizetések átlagos ára 2,8%-kal csökkent, a kábelmodemes havidíj 5,3%-kal növekedett egy év alatt.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő