Connect with us

technokrata

Vezeték nélküli vs. kábeles iroda

Laptop

Vezeték nélküli vs. kábeles iroda

A hiedelmekkel ellentétben a vezeték nélküli iroda nem a nagyvállalatok kiváltsága, hanem a kisvállalatok dinamikus növekedését támogató, a hagyományos megoldásoknál költséghatékonyabb technológia – derül ki a felmérésekből és a piaci szereplők értékesítési adataiból.

Európa vezető szerepet tölt be a világon a vezeték nélküli hozzáférések terén – derül ki az IDC, a vezető informatikai piackutató és tanácsadó cég felméréséből. Az IDC kutatása szerint a WI-FI hálózatok elterjedésének köszönhetően a mobil PC-eladások is rohamosan fognak növekedni a kontinensen. A felmérés szerint a mobil megoldások legjobban az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) régióban fognak tovább terjedni: a 2004-es évhez képest idén 34 százalékos növekedés várható. Közép- és Kelet-Európában valószínűleg még meredekebben nőnek majd az eladási adatok: az IDC előrejelzése szerint a CEMA (Közép-Európa, Közel-Kelet és Afrika) régiós notebook-piacon éves szinten 62 százalékos növekedés várható 2005-ben.

„A vezeték nélküli hálózatok a hazai kis- és középvállalatok körében is egyre népszerűbbek. [..] hiszen azok az irodák, ahol vezeték nélküli hálózatot üzemeltetnek, kimutathatóan termelékenyebbek.” – nyilatkozta Golubeff Róbert, az Intel délkelet-európai viszonteladói igazgatója.

Az Intel felmérésben vizsgálta a mobil irodával kapcsolatos vállalati tapasztalatokat. Dolgozói arról számoltak be, hogy az Intel Centrino alapú noteszgépek használatával megváltoztak munkavégzési szokásaik, és átlagosan heti 2,5 munkaórát takarítottak meg. A vezeték nélküli csatlakozást lehetővé tevő notebookokat ugyanis olyan helyeken is használni kezdték, ahol ez korábban nem volt megoldható vagy nem volt jellemző: például repülőtereken, hotelekben, kávézókban, nyilvános parkokban. A megbeszélések alatt többen használták a noteszgépeket, így sok értékes munkaórát takarítottak meg, és ezzel a hatékonyság is növekedett.

„Hatékonyabban működnek azok az európai cégek, amelyek vezeték nélküli szolgáltatásokat és a hordozható notebookokat használnak. Hazánkban is egyre több kis- és középvállalat vált vezeték nélküli technológiára, amit az Albacomp Activa Mobil Intel Centrino mobil technológiával ellátott noteszgépek eladási adatai is alátámasztanak. 2005 első negyedévében például 44 %-kal növeltük notebook eladásainkat 2004 hasonló időszakához képest” – mondta Szajkó György, az Albacomp műszaki vezérigazgató-helyettese.

Az új irodába költözéskor a jelenleg 13 munkatárssal rendelkező Morpho Communications is vezeték nélküli hálózatra váltott: „Cégünk dinamikusan fejlődik, ezért nem csak egyre több ügyfelünk, de egyre több munkatársunk is van. Ez a fejlődés elengedhetetlenné tette, hogy olyan irodai környezetet alakítsunk ki, amely rugalmasan képes alkalmazkodni a cég növekedéséhez.” – mondta el Jekler Rudolf, a Morpho Communications ügyvezető igazgatója – „A rugalmasság azonban nem csak a rendszer bővítésében mutatkozik meg, hanem ügyfeleink kiszolgálásában is, hiszen munkatársaink távoli hozzáféréssel akár külső helyszínekről is elérhetik adataikat – akár egy adott rendezvény helyszínéről is kiküldhetnek sajtóközleményt. A vezeték nélküli internetkapcsolat segítségével bármilyen helyzetben gyorsabban tudnak reagálni az ügyfelek kéréseire, és ez nyilvánvalóan növeli ügyfeleink megelégedettségét. Mindez pedig nem más, mint a cég hosszú távú nyereségességének egyik záloga.”Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek