Connect with us

Otthoni informatika

Laptop

Otthoni informatika

Nyomtatót 900 ezer háztartás használ, a fekete-fehér technológiát egyre jobban kiszorítja a színes nyomtatás. A digitális fényképezőgépek és az mp3-lejátszók elterjedtsége az elmúlt egy évben jelentősen emelkedett.

A BellResearch kutatói a Magyar Infokommunikációs Jelentésben éves rendszerességgel mérik fel a hazai háztartások informatikai felszereltségét: a PC-k mellett a perifériák, illetve a nem számítógéphez kapcsolódó egyéb elektronikai eszközök elterjedtségét, az állományok összetételét, a használati szokásokat és a beszerzési terveket is.

Perifériák szintjén
A számítógéppel rendelkező mintegy 1,4 millió magyarországi háztartás körében az előző évekhez hasonlóan továbbra is a nyomtató számít a leggyakoribb perifériának, amiből közel 900 ezer otthonban, az érintettek 62 százalékánál üzemel legalább egy. Az előző évi penetrációs adatokkal összevetve megállapítható, hogy az elterjedtségi mutató nem emelkedett számottevő mértékben; valamelyest nőtt viszont az egy háztartásra jutó darabszám, ennek eredményeképp a teljes lakossági nyomtatóállomány mintegy 13 százalékkal gyarapodott az elmúlt 12 hónapban – mutatnak rá a BellResearch elemzői.

Színek és források
Szintén jellemző trend a színes technológia általánossá válása, az idei kutatási eredmények szerint már a berendezések 75 százaléka tartozik ebbe a körbe.

A jelenleg használatban lévő nyomtatók beszerzési forrásai között az idei adatok szerint is a számítástechnikai szaküzletek vezetnek, meglévő előnyük azonban lassan csökken, mivel a piacból egyre nagyobb részt hasítanak ki maguknak a hipermarketek, valamint az univerzális műszaki áruházak.

Kép a keresőben
Az egyéb perifériák között 2005-re a pendrive “jött fel” az első helyre, a hordozható tároló a számítógéppel rendelkező otthonok közel egyharmadánál található meg. A lapolvasók elterjedtsége is számottevően nőtt, szkennert már minden negyedik-ötödik PC-s háztartás használ.

A képalkotás területén a digitális eszközök erőteljes terjedése jellemzi a hazai lakossági piacot. Digitális fényképezőgéppel a háztartások 15 százalékánál találkozhatunk, a teljes állomány már 600 ezerre rúg; ezzel párhuzamosan az analóg, filmtekercses gépek elterjedtsége visszaszorul. Egyre jobban terjed a digitális fotók nyomtatása is. Idén az érintetteknek már több mint fele (57 százaléka) készít papírképet az elektronikusan rögzített képekből, többségük – közel kétharmaduk – otthonában, saját nyomtatóval teszi ezt.

Film és zene
A videokamerák között egyelőre a hagyományos készülékek kicsivel gyakoribbnak számítanak, viszont a tervek alapján a közeljövőben a digitális eszközök ezen a téren is átveszik a vezetést a hazai piacon – prognosztizálják a kutatók.

A fényképezőgépek mellett az elmúlt 12 hónap „slágere” az mp3-lejátszó volt: idén már az otthonok 13 százalékánál találunk legalább egy darab ilyen eszközt – jellemzően a magas fogyasztási szinttel, fiatal-középkorú korösszetétellel jellemezhető, legalább 3 fős, gyermekes háztartásokban.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő