Connect with us

Windows programok Linuxon – új fázisba lépett a projekt

Laptop

Windows programok Linuxon – új fázisba lépett a projekt

A Wine Project már több mint tíz éve folyik, ám mindeddig alfa állapotban tartották fejlesztői. Ennek azonban vége, a szoftver új szakaszba lépett.

Leginkább Alexandre Julliard nevéhez köthető a projekt, aki közel az 1993-as indulás óta dolgozik rajta. A koordinációs munkákat 1994-ben felvállaló fejlesztő nemrég egy interjúban bejelentette, hogy a bétaváltozat kiadása már csak napok kérdése. Nos, ez be is következett: tegnap megjelent a Wine legújabb, 0.9-es verziója, amely még közel sem tökéletes, több hibától is szenved, de azért egészen jól használható.

Miért fontos beszámolni a Wine-ról? Azért, mert a projekt grandiózus célt tűzött ki maga elé (és igyekszik is megvalósítani): Windows szoftvereket képes futtatni linuxos, és egyéb, x86-alapú unixos operációs rendszereken; a szoftver támogatja a Windows API-ját és más DLL-eket is. A Wine-ra egyébként egy fizetős alkalmazás, a Crossover Office is épül, amelynek új, 5.0-s változata szintén tegnap látott napvilágot. Ez a szoftver lehetővé teszi, hogy a microsoftos irodai programcsomag linuxos környezetben is futhasson, sőt, néhány játék és más program szintén működésre bírható általa.

Mégis, mi volt az oka annak, hogy több mint egy évtizeden keresztül alfa állapotban leledzett a Wine? A Jeremy White, a Codeweavers alapítója (ők fejlesztik a Crossover Office-t) szerint a sok embert elriasztó, hosszú fejlesztési idő azért volt indokolt, mert egy több millió dolláros tőkével bíró vállalat munkáját kellett megvalósítaniuk; s nem akartak félkész, hibáktól hemzsegő verziót (közel) véglegesnek nyilvánítani.

Nem ez egyébként az egyetlen, platformok közötti átjárhatóságot biztosítani igyekvő fejlesztés: még júniusban számoltunk be a Cedega technológiáról, melyet a Transgaming fejleszt. Ez lehetővé teszi, hogy Linspire alatt több száz népszerű Windows-os játék futtatható legyen. Készítői szerint a linuxosok számára olyan játékokkal való kikapcsolódásra is lehetőség nyílik, mint a Half-Life 2, a World of Warcraft vagy a Battlefield 1942.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat
evolveo_sportwatch_ms1_1

SmartWatch

Az Evolveo piacra dobott egy okosórát SIM támogatással

2019. augusztus 16. péntek
samsung-galaxy-note-10-plus-screen-head-on-2-1200x675

Dotkom