Connect with us

technokrata

Kritikus hibák miatt frissített Skype

Laptop

Kritikus hibák miatt frissített Skype

Már letölthető a legújabb, hibamentesített Skype kliens.

A közismert VoIP szoftver két hibáját is kiiktatta az immár Ebay gondoskodás alatt működő fejlesztőgárda. Az egyik sebezhetőség csak a Windows-os változatot érintette – ezt egy támadó úgy tudta kihasználni, ha egy speciális feltételeknek megfelelő linket létrehoz, ezt elküldi egy Skype-felhasználónak, és ráveszi, hogy arra rá is kattintson. Ugyanez a hiba másképp is gondot okozhatott: egy direkt rosszindulatúan létrehozott elektronikus névjegykártyából (VCARD) való felhasználói információk importálásánál állt fent a veszélye annak, hogy az internetező számítógépe kiszolgáltatottá válik.

Ennél komolyabb problémát jelentett a másik sérülékenység, melyet a dán, IT-biztonsággal foglalkozó Secunia magasan kritikusnak, azaz ötfokozatú veszélyességi skáláján a második legmagasabbnak sorolt be. Ez ráadásul mindegyik platformot érintette, és szolgáltatásmegtagadásra irányuló támadást tett lehetővé. Ezen ismeretek tükrében tehát érdemes frissíteni a klienst, melyet a Terminal Download adatbázisából (link lent) is meg lehet tenni.

A Skype-ról
A peer to peer hálózati megoldás révén internetes beszélgetéseket lehet lebonyolítani, teljesen ingyen. Ehhez nagy mértékben hozzájárul, hogy a P2P kivitel miatt a fejlesztőnek nem kell drága központi szervereket és nagy sávszélességeket fenntartani. Nekünk, felhasználóknak pedig minden, amire szükségünk van, az a szoftver, egy fülhallgató és egy mikrofon, s máris igen jó hangminőséggel cseveghetünk egy másik PC-tulajdonossal.

A már magyar nyelven is elérhető szoftver egyébként azonnali üzenőkliensként is használható (egyszerre akár 48 ember is cseveghet egy közegben), de legfontosabb szolgáltatása természetesen az internetes hangátvitel. A program internetes és Internetről kiinduló hívások (SkypeOut) kezelésére képes, és a vezetékes vagy mobiltelefonos hálózatból is lehet már Skype-felhasználókat hívni (SkypeIn). Mindkét szolgáltatás előre fizetéssel vehető igénybe, az utóbbinál saját telefonszámot is kapunk, méghozzá abba a régióba, amelyikbe mi szeretnénk. Szintén fizetős szolgáltatásként vehető igénybe a hangposta (Voicemail).

Az 1.4-es változat – szemben az elmúlt hónap kiadásaival – két lényeges funkcióval bővült: egyrészt immár lehetőség van a vezetékes és a mobiltelefonoknál megszokott hívásátirányítás funkció használatára (amely Skype hálózaton belül ráadásul ingyenes), illetve szabad kezet kapott a felhasználó, ami a kliens testreszabását illeti. Emellett további apró újdonságokkal gyarapodott a funkciólista: például 21 új smiley-val, többnyelvű EULA-val (úgyse olvassa el senki sem) stb.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp