Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kritikus hibák miatt frissített Skype

Laptop

Kritikus hibák miatt frissített Skype

Már letölthető a legújabb, hibamentesített Skype kliens.

A közismert VoIP szoftver két hibáját is kiiktatta az immár Ebay gondoskodás alatt működő fejlesztőgárda. Az egyik sebezhetőség csak a Windows-os változatot érintette – ezt egy támadó úgy tudta kihasználni, ha egy speciális feltételeknek megfelelő linket létrehoz, ezt elküldi egy Skype-felhasználónak, és ráveszi, hogy arra rá is kattintson. Ugyanez a hiba másképp is gondot okozhatott: egy direkt rosszindulatúan létrehozott elektronikus névjegykártyából (VCARD) való felhasználói információk importálásánál állt fent a veszélye annak, hogy az internetező számítógépe kiszolgáltatottá válik.

Ennél komolyabb problémát jelentett a másik sérülékenység, melyet a dán, IT-biztonsággal foglalkozó Secunia magasan kritikusnak, azaz ötfokozatú veszélyességi skáláján a második legmagasabbnak sorolt be. Ez ráadásul mindegyik platformot érintette, és szolgáltatásmegtagadásra irányuló támadást tett lehetővé. Ezen ismeretek tükrében tehát érdemes frissíteni a klienst, melyet a Terminal Download adatbázisából (link lent) is meg lehet tenni.

A Skype-ról
A peer to peer hálózati megoldás révén internetes beszélgetéseket lehet lebonyolítani, teljesen ingyen. Ehhez nagy mértékben hozzájárul, hogy a P2P kivitel miatt a fejlesztőnek nem kell drága központi szervereket és nagy sávszélességeket fenntartani. Nekünk, felhasználóknak pedig minden, amire szükségünk van, az a szoftver, egy fülhallgató és egy mikrofon, s máris igen jó hangminőséggel cseveghetünk egy másik PC-tulajdonossal.

A már magyar nyelven is elérhető szoftver egyébként azonnali üzenőkliensként is használható (egyszerre akár 48 ember is cseveghet egy közegben), de legfontosabb szolgáltatása természetesen az internetes hangátvitel. A program internetes és Internetről kiinduló hívások (SkypeOut) kezelésére képes, és a vezetékes vagy mobiltelefonos hálózatból is lehet már Skype-felhasználókat hívni (SkypeIn). Mindkét szolgáltatás előre fizetéssel vehető igénybe, az utóbbinál saját telefonszámot is kapunk, méghozzá abba a régióba, amelyikbe mi szeretnénk. Szintén fizetős szolgáltatásként vehető igénybe a hangposta (Voicemail).

Az 1.4-es változat – szemben az elmúlt hónap kiadásaival – két lényeges funkcióval bővült: egyrészt immár lehetőség van a vezetékes és a mobiltelefonoknál megszokott hívásátirányítás funkció használatára (amely Skype hálózaton belül ráadásul ingyenes), illetve szabad kezet kapott a felhasználó, ami a kliens testreszabását illeti. Emellett további apró újdonságokkal gyarapodott a funkciólista: például 21 új smiley-val, többnyelvű EULA-val (úgyse olvassa el senki sem) stb.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés