Connect with us

technokrata

A legújabb Geforce

Laptop

A legújabb Geforce

Az Nvidia bejelentette legújabb, noteszgépekbe szánt grafikus gyorsítóját, a Geforce Go 7300-ast, mely az Asus kínálatában már meg is jelent a piacon.

Az újdonság ezúttal nem a csúcskategóriás igényekkel rendelkező piacot célozza meg, szemben az egy hónappal ezelőtt bejelentett Geforce Go 7800 GTX kiadással. Az egyértelműen a közép árszegmensbe pozícionált videovezérlő ugyanis mindössze 64 bites memóriainterfésszel rendelkezik, memória-sávszélessége pedig 5,6 GBps. A 400 MHz-es RAMDAC-kal és 700 MHz-es órajelen működő memóriachipekkel felvértezett megoldás a hetes Geforce család noteszgépekbe szánt változatának legújabb tagja. A 128 és 256 MB-os saját memóriával ellátott példányok máris megvásárolhatók.

Az Asus ugyanis bejelentette, hogy A6 sorozatú noteszgépeiben, az A6V-ben és az A6K-ban ezen Nvidia GPU-k lesznek megtalálhatók. A 15,4 colos, szélesképernyős kialakítással bíró, WXGA felbontásra képes LCD-vel ellátott notebookok akár 1 GB-nyi operatív tárral is rendelhetők, winchesterük kapacitása pedig 100 GB-nyi is lehet. Természetesen vezetékmentes hálózati csatlakozásra (802.11b/g, Bluetooth) is képesek, de integrált gigabites Ethernet vezérlőjük révén a vezetékes LAN-okba való kapcsolódás sem okoz számukra problémát.

Visszatérve az Nvidia videovezérlőjéhez: a Geforce Go 7300 rendelkezik az úgynevezett Turbocache, a PureVideo és a PowerMizer 6.0-s technológiával, melyek a teljesítményt, a látványt és az energiafelhasználás csökkentését hivatottak fokozni. Talán említeni sem kell, hogy a kártya támogatja a Microsoft DirectX 9.0-t, így a Shader Model 3.0-at is, valamint az élethűbb fény/árnyék hatásokat produkáló High Dynamic-Range Lighting (HDR) megoldást. Az Nvidia reklámszövege szerint ez a GPU már „Vista-képes”, ami meglehetősen marketingszagú húzás volt a távol-keleti gyártó részéről, hiszen a Microsoft következő generációs operációs rendszerének megjelenéséig még minimum 1 év hátravan – ez pedig a számítástechnikában hosszú idő.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek