Connect with us

Hirdetés

technokrata

20 colos notebook

Laptop

20 colos notebook

Habár már a 17 colos noteszgépeket is nehézkes hordozni, több gyártó is bejelentett ennél nagyobb képátlós LCD-vel bíró változatokat.

Napjainkban egyre többen használják szórakozásra (is) hordozható számítógépüket, ezen jellemzően filmnézést és játékot kell érteni. Az irodai munka kisebb, 14-15 colos kijelzőkön is prímán elvégezhető, viszont a kikapcsolódás digitális formái nagyobb képernyőt igényel(né)nek. Ugyan már évek óta piacon vannak a 17 colos méretű noteszgépek (egy-egy sorozat erejéig), ám ezek portabilitása igencsak korlátozott – ráadásul áruk is jóval magasabb, kisebb társaikhoz viszonyítva.

Éppen emiatt elsősorban a szélesképernyős kialakítású változatokat veszik azok, akik kifejezetten filmnézésre szánják laptopjukat – a 16:9-es képarány miatt nincsenek sötéten maradó, „kihasználatlan” részek a képernyőn, s a mozgókép nagyobbnak látszik (illetve nagyobb is). Idén, az összes leszállított noteszgép (durván 62,5 millió példány) 39,2 százaléka tartozik ebbe a kategóriába, ám a részesedésük folyamatosan emelkedőben van. Annyira, hogy az IDC becslése szerint 2009-re már ez lesz a standard képernyőméret-formátum. Ez az akkori eladások 114,6 milliós mennyiségéből 96,7 milliós értékesítési példányszámot jelent, vélekedik a piackutató vállalat.

Vajon készen áll-e a piac az ennél nagyobb modellekre? Habár egyelőre csak marginális igény jelentkezik, a gyártók mégis megcélozták már ezt a szegmenst is: a Samsung például nemrég beszámolt megszületőben levő, 19 colos LCD-vel rendelkező noteszgépéről. A tervek szerint még az idén bemutatkozó monstrum minden bizonnyal megjelenik a vállalattal jó kapcsolatot ápoló, egyik legjelentősebb USA-beli forgalmazónál, a Dellnél is. Ez utóbbinak az XPS családja képviseli az elit kategóriát a hordozható számítógépek kínálatában.

Hasonló tervekről számolt be az LG Phillips is, amely még 1 collal rá is licitált riválisára: ez utóbbi gyártó 20 colos folyadékkristályos kijelzőket fog prezentálni legújabb laptopjaiban. Ennek ellenére a közeljövőben mégis inkább a szélesképernyős kialakítás előretörésének lehetünk tanúi, mintsem az óriás LCD-k elterjedésének.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés