Connect with us

technokrata

Lincencdíjmentes hozzáférés IBM szabadalmakhoz

Laptop

Lincencdíjmentes hozzáférés IBM szabadalmakhoz

Az IBM egészségügyi és oktatási gyakorlatokkal foglalkozó részlege jelentős kezdeményezést jelentett be, mellyel a nyílt szoftverszabványok fejlesztése révén javítani szeretnék a rendszerek közötti együttműködést és az információhoz való hozzáférést.

A kezdeményezés értelmében az IBM a webszolgáltatások, elektronikus formák és nyílt dokumentum formátumok köré épített, meghatározott nyílt egészségügyi és oktatási szoftverszabványok kifejlesztéséhez és kivitelezéséhez licencdíjmentes hozzáférést ajánl fel szabadalmi portfoliójához.

Az egymással nem kompatibilis dokumentum formátumok és zárt technológiák elterjedése gátolja az ipari növekedést és a szolgáltatások teljesítését az egészségügyben és az oktatásban, megnehezítve egyes adatok – így például szabványosított kórlapok és oktatási erőforrások – fellelését, kinyerését és megosztását.

Az IBM szerint az új kezdeményezés segíthet megszólítani a komplex ökoszisztémát, amelyen keresztül az információk pontos, biztonságos és hatékony megosztására van szükség; továbbá segíthet az IBM e két lényeges iparágban dolgozó ügyfeleinek, hiszen a betegeknek, orvosoknak, diákoknak és tanároknak világszerte nyújtott szolgáltatások minőségének javításán és költségeinek csökkentésén dolgoznak. A szabványok elősegíthetik a más rendszerekkel való együttműködési képességet, és jelentősen javíthatják a vállalatok közötti, vállalaton és közösségeken belüli adatok és információk közötti kommunikációs készséget.

„A társadalom és a gazdaság számára világszerte az egészségügy marad az egyik legnagyobb kihívás. Számos iparág alakul át nyílt szoftverszabványok alkalmazásával, biztos alapot teremtve az innováció és az ipari növekedés számára,” – nyilatkozta Neil de Crescenzo, a Globális Egészségügy, IBM Üzleti Tanácsadó Szolgáltatások alelnöke. “A mi kezdeményezésünknek is ez a célja, globálisan, az egészségügyi ipar vonatkozásában.”

A nyílt szoftverszabványokon alapuló innováció segíthet mind az egészségügy, mind pedig az oktatás átalakításában. Az egészségügyi iparban az IBM szabadalmakhoz való hozzáférés lehetőséget teremt a szabványosított elektronikus egészségügyi kartonok világszintű kifejlesztésének ösztönzésére, elősegítve az egészségügyi információs technológia széleskörű bevezetését. E technológia nyílt, más rendszerekkel együttműködni tudó technológiák révén támogatja majd az egészségügyi információk védelmét, titkosságát és biztonságát.

Ott például, ahol az egészségügyi szabványok a webszolgáltatások alkalmazása során elsőbbséget kívánnak biztosítani a sürgősségi osztály kéréseinek a rutinszerű irodai lekérdezésekkel szemben, az IBM szolgáltatási szinteket megkülönböztető szabadalmai fel tudnák gyorsítani az ilyen elsőbbségi besorolás megvalósítását. Licencdíjmentes hozzáférés az IBM USA-beli, 6816907 számú szabadalmához: rendszer és módszer differenciált szolgáltatások nyújtásához a weben, Mei és mások, 2004. november 9., mely képes biztosítani a szabvány valósággá válásához szükséges technológiát.

Az oktatásban az IBM szabvány technológiájához való nyílt hozzáférés javíthatja az oktatási folyamat, a tankerületek és intézmények hatékonyságát és termelékenységét. A szabványokon alapuló alkalmazások lehetővé tennék távoli vidékeken, illetve feltörekvő területeken élő diákok számára a tanárokhoz, feladattárakhoz és információs erőforrásokhoz való hozzáférést, időzónáktól függetlenül, ami jelenleg elérhetetlen számukra.

Az IBM például rendelkezik olyan szabadalmakkal, melyek webszolgáltatások igénybevételével, a tanítási és tanulási módszer kompatibilitásán alapulva, a világ bármely táján kapcsolatot tudnak létesíteni diákok és tanárok között. Az egyik ilyen szabadalom az IBM USA-beli, 6782396 számú szabadalma: módszer, program és rendszer a diákok és tanárok uralkodó tanulási és tanítási módszer szerinti felsorakoztatására, Greene és mások, 2004. augusztus 24.

Az IBM-nek az egészségügy és az oktatás terén végzett munkája a cégnek az év elején, 500 nyílt forráskódú közösségi szoftverszabadalomra tett ígéretének szellemében folyik. Azóta más cégek és szervezetek is tettek hasonló felajánlásokat, elősegítve egy nyílt forráskódú „szabadalmi közösség” létrehozását.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp