Connect with us

technokrata

Letölthető a végleges OpenOffice.org 2.0

Laptop

Letölthető a végleges OpenOffice.org 2.0

Már beszerezhető a Microsoft Office-nak komoly konkurenciát jelentő irodai alkalmazáscsomag végleges változata – ingyen.

Az OpenOffice.org 2.0 egy szabad forráskódú, ingyenes irodai alkalmazáscsomag, mely több platformon, Linuxon, Windows-on és Mac OS X környezetben is futtatható. Felhasználói felülete és működése nagymértékben hasonlít a piacon kapható olyan más alkalmazásokhoz, mint például a Microsoft Office vagy a Lotus SmartSuite, de azokkal ellentétben elmondható róla, hogy teljesen ingyenes és szabadon felhasználható.

Habár a programcsomag a Sun Microsystems által fejlesztett Star Office alapokon nyugszik, a két szoftver mégsem teljesen ugyanaz. Népszerűségére jellemző, hogy például a Suse Linux évek óta ezt az irodai alkalmazásegyüttest kínálja operációs rendszerével; illetve a Google nemrég kötött megállapodást a Sunnal arra vonatkozólag, hogy az OpenOffice.org a webről is elérhető legyen.

Rendszerigénye nem mondható nagynak: egy legalább Pentium kategóriájú, vagy azzal kompatibilis processzort, minimum 128 MB-nyi memóriát és legalább 250 MB helyet igényel a merevlemezen. Linux kernelből 2.2.13-as vagy afölötti szükséges, míg Windows környezetben a 98, ME, NT (SP6), 2000 (minimum SP2) vagy XP változatok alatt ˝érzi jól magát˝.

Néhány újdonság a 2.0-s változatból, a teljesség igénye nélkül:

Nyílt szabványhoz igazodó XML fájlformátum (OASIS OpenDocument)
A 2.0-s verziótól kezdve az OpenOffice.org az OASIS OpenDocument nyílt szabványa szerinti XML formátumot használja alapértelmezés szerinti fájlformátumként. Az OASIS OpenDocument egy nyílt formátum, mely garantálja az adatok szoftvertől és rendszertől független, szabad tárolását és kezelését.

Új többtáblás nézet
Az OpenOffice.org használhatóságát és hatékonyságát nagy mértékben javítja az új többtáblás nézet, melyen keresztül minden fontos eszközt és ablakot egy összefüggő, integrált és egyszerű felhasználói felületként láthatunk. Akik előzőleg Microsoft PowerPointtal dolgoztak, azoknak az OpenOffice.org Impress nem okozhat nehézséget.

PDF előállítása finomhangolásokkal
Az OpenOffice.org 1.1 bevezette a PDF-be mentés lehetőségét, a 2.0-s verzió pedig további finomhangolást tesz lehetővé. Ha az új verziót használjuk, beállíthatjuk a dokumentumba ágyazott képek tömörítésének fokát, sőt, hivatkozásokat és bélyegképeket is elhelyezhetünk a PDF-fájlban.

Új adatbázis-kezelő felület (OpenOffice.org Base)
Az OpenOffice.org mindig is rendelkezett adatbáziskezelő funkciókkal, de az eddigi verziókban ezek a felhasználók szeme előtt rejtve maradtak. Az OpenOffice.org 2.0 viszont már úgy kezeli az adatbázisokat, mint bármilyen más dokumentumot, azaz például a „Fájl menü – Új…” paranccsal lehetséges új adatbázis készítése. Kezdő felhasználóknak az OpenOffice.org új Adatbázistündér siet segítségére, így nincs szükség mélyebb ismeretekre az adatbázisok vagy az SQL programnyelv terén. Az új HSQLDB adatbázismotoron alapuló beágyazott Java technológiával „adatbázis dokumentumokat” készíthetünk. Ezek az egyszerű adatbázisfájlok nem igényelnek olyan külön szerveroldali alkalmazást, mint a MySQL vagy az Adabas D. Minden információ (tábladefiníciók, adatok, kérések, űrlapok, jelentések) egyetlen XML fájlban kapnak helyet.

Beágyazott táblázatok támogatása
Az OpenOffice.org 2.0 már megengedi, hogy egy táblázatcellán belülre egy másik táblázatot illesszünk be (ún. „beágyazott táblázat”). Ezzel nemcsak a program használhatósága javult, de a Microsoft Word-dokumentumokat is megbízhatóbban kezeli.

Digitális aláírások
További újdonság a dokumentum digitális aláírásának lehetősége. Az OpenOffice.org a szokásos tárolókban elhelyezett tanúsítványokat használja.

XForms-űrlapok
Az OpenOffice.org 2.0 képes a W3C XForms szabványhoz igazodó űrlapok szerkesztésére. Az XForms segítségével programozás nélkül valósíthatunk meg egyszerű logikai funkciókat.

65.536 sor a táblázatkezelőben (Calc)
Az OpenOffice.org 1.1-ban csak 32 000 sor lehetett egy táblázatban, és ez megnehezítette a Microsoft Excellel való együttműködést. Az új verzióban felemelték a limitet, mely most ugyanannyi, mint az Excelben.

A projekt mögött álló közösség egy része hazánkból kerül(t) ki, érdemes felkeresni weboldalukat. A magyar változat honosításával az FSF.hu Alapítvány foglalkozik.

Frissítve: A hírrel együtt a Download adatbázisba feltöltött, cseh változatokkal szemben több olvasónk ellenérzését fejezte ki, ezért – bár továbbra is minden tiszteletünk a cseh söröké – engedtünk a nyomásnak, és feltettük a magyarul ˝beszélő˝ kiadásokat. Linkek kicsivel lejjebb.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp