Connect with us

technokrata

100 millió Firefox letöltés

Laptop

100 millió Firefox letöltés

A Mozilla Foundation által fejlesztett, nyíltforrású böngésző letöltésszáma még az egy éves születésnapja előtt meghaladta a száz milliót.

A múlt héten jelentette be a cég, hogy a tavaly novemberi debütálás óta már több mint 100 milliószor töltötték le az alkalmazást. Ez azt jelenti, hogy egy nap alatt átlagosan 200 és 300 ezer közé esik az új letöltések száma, mondta a SpreadFirefox közösséget képviselő Asa Dotzler. Ez utóbbi kommuna nagyban hozzájárult az alkalmazás népszerűségének növekedéséhez: önkéntesek ezrei igyekeztek terjeszteni az „igét” az internetezők között: ingyenes támogatást adtak és adnak most is számtalan fórumon, illetve hibákat keresnek a forrásban, melyeket aztán a fejlesztőknek jelentenek. Igaz, ez utóbbi folyamatot elősegíti az is, hogy a Mozilla 500 dollárt kínál minden egyes újonnan felfedezett, azaz még nem publikált sebezhetőség bejelentéséért.

Vér és veríték
A browser rövid életútja azonban nem egyértelmű diadalmenet: pont egy hónapja adta ki a Symantec azon jelentését, mely szerint az alapítvány webböngészői sebezhetőbbek egy online támadással szemben, mint az Internet Explorer. Ennek ellenére a hackerek továbbra is a redmondi browser felhasználóira koncentrálnak, állapította meg az IT-biztonsággal foglalkozó vállalat Internet Security Threat Report Volume VIII című összegzésében.

2005 első felében 25, a fejlesztő által elismert sebezhetőséget számoltak össze a Mozilla böngészői esetében, amely a legmagasabb szám volt az összes, tanulmányozott browsert tekintve. Ezek közül 18 magas veszélyességet jelentő besorolást kapott, közölték a Symantec kutatói. Ugyanezen időszak alatt az Internet Explorer esetében 13, a fejlesztő által elismert sebezhetőségre derült fény, melyek közül 8 bizonyult magas veszélyességűnek.

Túl a csúcson?
Tovább árnyalja a képet, hogy a Net Applications alig két hete közreadott felmérése szerint a Firefox népszerűsége csökkenésnek indult. Az elmúlt hónapban ugyanis 7,55 százalékra esett vissza részesedése a webböngészőket használók körében, szemben az augusztusi 8,27 százalékos eredménnyel. Utoljára áprilisban volt ilyen alacsony a Tűzróka kedveltsége: a tavaszi hónapban a webezők 7,38 százaléka futtatta a Mozilla Foundation szoftverét. A csúcsot – legalábbis a Net Applications szerint – júniusban állította be a Firefox: akkor 8,71 százalékos részesedést tudhatott magának.

Vincent Vizzaccaro, a Net Applications egyik alelnöke szerint a csökkenés abból (is) adódik, hogy a Netscape 8.0 két böngészőmotort is tud használni: a Mozilla Geko technológiáját és az Internet Explorerét. A 8-as változat általában azt közölte a website-okkal, hogy ő maga Firefox – ami nyilvánvalóan nem igaz. Ez jelentős mértékben, több tized százalékkal hozzájárult a Mozilla browser népszerűségi adatainak megugrásához. A 8.0.2-es verzió azonban már kiküszöbölte ezt a jelenséget, így most tulajdonképpen csak „helyreáll a rend”.

Ne terjeszd a Firefoxot!
Habár a fentiek is elég problémát okoztak a Firefoxnak, a hónap elején mégis újfent arról kellett beszámolnunk, hogy feltörték a Firefox marketingjéért felelős Spread Firefox website-ot. Igaz, a behatolás csak a spreadfirefox.com oldalt érintette; a mozilla.org főoldal semmilyen formában nem érintett, közölték a fejlesztők, akik azt is elárulták, hogy felhasználói információk nem kerülhettek illetéktelenek kezébe. Ez azonban mégis már a második ilyen eset volt rövid időn belül: a nyáron hasonló incidens zavarta meg a Tűzróka menetelését.

Az elmúlt egy év tehát mozgalmas volt a böngésző életében, és nem lesz állóvíz az elkövetkező időszak sem. Remélhetőleg immár inkább a dinamikus továbbfejlődésről számolhatunk be – az 1.5-ös verzió végleges változatának megjelenése már csak hetek, napok kérdése.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle