Connect with us

technokrata

MIMIX: a rendelkezésre állás nem lehet elég magas

Laptop

MIMIX: a rendelkezésre állás nem lehet elég magas

MIMIX Klub a fejlesztés jegyében.

Mindazon intézményeknek és szakembereknek, akik napjainkban komoly informatikai rendszereket üzemeltetnek, egyik legnagyobb kihívást a rendszerleállások kiküszöbölése, lerövidítése jelenti. Erre kínál hosszú ideje jól bevált, és egyre fejlettebb megoldást a MIMIX szoftvercsalád. Az alkalmazás hazai felhasználói időről-időre összegyűlnek a Polygon Informatikai Kft. szervezésében, hogy megosszák tapasztalataikat, és segítsék egymást a fejlesztések hasznosításában.

Egy felmérés szerint öt szervezetből (kormányzati szervezetekből és cégekből együttesen) egy nem lenne képes néhány óránál tovább működni, ha egy jelentős számítógépes kiesés miatt nem férnének hozzá informatikai szolgáltatásaikhoz. A Lakeview Technologies által kifejezetten IBM iSeries (korábban AS/400) platformra kifejlesztett szoftvercsalád ezt igyekszik megelőzni.

Az IBM szakemberei előadásukban felhívták a figyelmet az AS/400-as szerverek speciális tulajdonságaira, amely a MIMIX használatával csak növelhető. Ezek a gépek azonban önmagukban is a világ legmegbízhatóbb szervereszközei. Nem tervezett leállásuk évente átlagosan mindössze 5,2 óra, amiben az áramszünetek, a hálózat szakadások, és az üzemeltetési hibák is benne vannak. Az AS400-asokat már 1995-től 64 bites processzorokkal szerelik, és egyetlen gép kialakítása is megfelel a redundanciával szemben támasztott minden követelménynek. Három tápegység, két független áramforrás, tartalékmemória és biztonsági körkábelezés található minden szerverben. Természetesen vannak esetek, főleg a bankszférában – emelte ki Izbéki Csaba, az IBM Magyarország iSeries Product menedzsere – amikor valóban huszonnégy órás rendelkezésre állásra van igény. Erre kínál kiváló megoldást a Lakeview a MIMIX rendszerrel, aminek alkalmazásában és telepítésében vitán fölül a Polygonnak van a legnagyobb gyakorlata – hangsúlyozta Izbéki.

A MIMIX megoldás lényege röviden az, hogy az adott alkalmazást ellátó szerver minden érdemleges adatát átmentik egy hasonló, vagy ugyanolyan háttér (tartalék) szerverre is, így az „éles” rendszer kiesése, meghibásodása esetén a háttér veszi át annak minden feladatát.

Az elv egyszerű, de a megvalósítás már jelentős szakértelmet igényel. Nem mindegy ugyanis, hogy a két rendszer közötti váltás mennyi idő alatt megy végbe, és a művelet jár-e adatveszteséggel, vagy sem. Nem elég ugyanis, hogy a háttérrendszereken elérhetők a legfrissebb adatok, az objektumokra, az operációs rendszer adataira, és az alkalmazások beállításaira is szükség van ahhoz, hogy zökkenőmentesen lehessen folytatni a munkát, és ellenőrizni kell, hogy a két gép valóban azonos, frissített adatokkal látja-e el a felhasználókat. Az ellenőrzések indítását, ütemezését és az eredmények kiértékelését korábban emberek végezték, ma már ezt egy automatizmus intézi. Épp ez az újítások egyik leglényegesebb eleme – fejtette ki Kocsisné Gombos Judit, a rendezvényt szervező Polygon vezető rendszermérnöke.

A MIMIX-HA (HA = High Availability, magas szintű rendelkezésre állás) használatának valódi értéke akkor mutatkozik meg, mikor egyre gyakrabban kell a háttérrendszerre váltani. A felhasználónak ilyenkor biztosnak kell lennie abban, hogy ezt könnyen és gyorsan megteheti. A mai üzleti világban ugyanis nincs arra idő, hogy ezt az átállást munkaidő után tegye meg a cég, adott esetben egész napokat elvesztegetve ezzel. Ma erre néhány perc van, és mindennek tökéletesnek kell lennie. Ráadásul korábban a rendszerüzemeltetőknek komoly ellenőrzést kellett végezniük, hogy kiderítsék: a háttértároló és az éles rendszer adatai valóban mindenben megegyeznek-e, stb.

Ma az eredmények kiértékelését és az esetleges helyreállításokat, javításokat a szoftver hajtja végre. Szintén újdonság, hogy ma már képes a rendszer beállított időnként önellenőrzést és önjavítást végezni, és mindemellett, ha tudunk definiálni megfelelő feltételrendszert, képes automatikusan, emberi beavatkozás nélkül átkapcsolni.

A Lakeview és a MIMIX magas szintű hozzáférési megoldásai bizonyítottan rugalmas és egyidejű védettséget, nulla adatvesztést és megszakítatlan üzletmenetet biztosítanak a jól ismert IBM iSeries/i5 platformon. Az új termékek természetesen díjmentesek mindazoknak, akik jelenleg MIMIX HA fenntartási szerződéssel rendelkeznek, mint ahogy számukra a megoldást kiegészítő, a szoftverrel szinte egyenlő fontosságú támogatói rendszer is az.

A fenti, újdonságokkal kapcsolatos tennivalókat beszélték meg tehát a felhasználók 19-én, egy szakmai összejövetel keretében. A rendezvényen Gál György, a Polygon ügyvezetőjének köszöntője után előadást tartott Izbéki Csaba és Mészár László, az IBM Magyarország szakemberei, Andrzej Dobrzinsky, a Lakeview Technology kelet-európai igazgatója és Kocsisné Gombos Judit, a Polygon vezető rendszermérnöke is.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák