Connect with us

technokrata

Adatkommunikáció

Laptop

Adatkommunikáció

A tíz fő feletti szegmensben ma is közel háromezer hazai vállalat kapcsolja össze telephelyeit; az adat-hang konvergencia nyújtotta lehetőségeket csupán minden hatodik ilyen cég használja ki.

A 233 ezer hazai, legalább egy főt foglalkoztató cég 17-18 százaléka, közel 40 ezer vállalat tart fenn több, egymástól földrajzilag elkülönülő telephelyet, s jelent ily módon potenciális piacot az adatkommunikációs WAN-kapcsolatok számára. A vállalatméret növekedésének természetes folyományaként nő a több telephelyes cégek aránya: míg a kisvállalati körben ez 30 százalékra tehető, addig a nagyvállalatok közel kétharmadának van a központin kívül legalább egy további telephelye.

A BellResearch kutatói szerint a több telephelyes szervezetek (mintegy 11 ezer cég) körülbelül negyede tart fenn adatkapcsolatot bármely két belföldi, egymástól távol eső egysége között. 2004 óta nem történt érdemi változás a telephelyei közötti adatátviteli kapcsolatot fenntartó, tíz fő feletti hazai cégek számát illetően, az igénybevevők tábora továbbra is 3 ezer körül alakul. A kis- és középvállalatok aránya ezen belül 40-40 százalék, a nagyvállalatok az adatátvitelt folytató cégek 20 százalékát adják.

Jellemző eltérések
A telephelyek közötti adatátvitel összefügg a vállalatok méretével: míg a 10–49 fős kisvállalatoknál csak 16 százalék, a középvállalati szegmensben meghaladja a 40 százalékot, s a 250 fő feletti nagyvállalatoknak már 70 százaléka tartozik ebbe a körbe. Tetten érhető a fővárosi koncentráció is: a WAN-kapcsolattal rendelkező cégek 45 százaléka budapesti székhelyű. A kutatók rámutattak az informatikai alap-infrastruktúra szerinti különbségekre is: az adatátvitelt kiépítő vállalatok átlagosan tízszer anynyi, körülbelül 140 darab asztali, illetve hordozható számítógépet használnak, mint az adatkommunikációt nem folytató szervezetek. Ezeknél a társaságoknál 100 alkalmazottra mintegy 70 darab PC jut, míg a telephelyeik között adatátviteli hálózati kapcsolattal nem rendelkezőknél csak 40 darab.

A háttér-demográfiai tényezők mellett szervezeti szempontból is jelentős összefüggéseket tárt fel a Jelentés: a szervezet központja a legalább két telephelyük között adatkommunikációt folytató cégek mindegyikénél adatátviteli végpontként is funkcionált. Ezek az “információközpontok” egyéb telephelyeik átlagosan 94 százalékával tartottak fent adatátviteli kapcsolatot 2005 első félévében.

IP-s hangátvitel
Jóllehet az adatkommunikációs összeköttetések felhasználási lehetőségei között találjuk a hangátvitelt is, a telephelyek közötti adatátvitelt folytató, legalább 10 fős társaságok csupán ötöde használja telefonálásra az adatátviteli hálózatot. A magasabb adatkommunikációs fejlettséggel jellemezhető nagyválla­latokra inkább jellemző, hogy ezzel a megoldással igyekeznek visszafogni költségeiket.

S hogy mit tartogat a jövő? A rövid távú fejlesztési, beruházási tervekről szóló prognózisok rámutatnak arra, hogy továbbra is azok a szervezetek jelentik majd a hazai adatkommunikációs piac növekedésének motorját, amelyek már rendelkeznek adatkommunikációs hálózati kapcsolattal.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

SEQ-SPORT-INHANDS-03
OMEN 15 Laptop 2

Laptop

Brutálisak lettek a HP új gamer laptopjai

2019. szeptember 21. szombat
Cat B26_2

SmartPhone

A Cat Phones piacra dobott egy majdnem törhetetlen mobilt

2019. szeptember 21. szombat
Mate 30 Series

SmartPhone

Itt az új Huawei mobilcsalád! Mate 30 a porondon

2019. szeptember 20. péntek
TAG-Heuer-Carrera-Calibre-16-Chronograph-2019-Model-Updated-design-3

SmartWatch

Új modellekkel frissült a TAG Heuer Carrera Calibre kollekció

2019. szeptember 15. vasárnap

Dotkom