Connect with us

technokrata

Skype 1.4: hívásátirányítás és testreszabhatóság

Laptop

Skype 1.4: hívásátirányítás és testreszabhatóság

A megújult VoIP-kliens lassan teljessé teszi a hagyományos telefonálás „érzést” – a legújabb változatban például már hívásátirányításra is van lehetőség.

A Skype-ot a luxemburgi központtal rendelkező Kazaa fejlesztői hozták létre. A peer to peer hálózati megoldás révén internetes beszélgetéseket lehet lebonyolítani, teljesen ingyen. Ehhez nagy mértékben hozzájárul, hogy a P2P kivitel miatt a fejlesztőnek nem kell drága központi szervereket és nagy sávszélességeket fenntartani. Nekünk, felhasználóknak pedig minden, amire szükségünk van, az a szoftver, egy fülhallgató és egy mikrofon, s máris igen jó hangminőséggel cseveghetünk egy másik PC-tulajdonossal.

A szoftver tavaly vált képessé vezetékes (és mobiltelefonos) hálózatokkal is felvenni a kapcsolatot, azaz olyan embertársainkkal is kapcsolatot teremthetünk a modern technika révén, akik nem rendelkeznek számítógéppel (vagy Internet-előfizetéssel). A már magyar nyelven is elérhető szoftver egyébként azonnali üzenőkliensként is használható (egyszerre akár 48 ember is cseveghet egy közegben), de legfontosabb szolgáltatása természetesen az internetes hangátvitel. A program internetes és Internetről kiinduló hívások (SkypeOut) kezelésére képes, és a vezetékes vagy mobiltelefonos hálózatból is lehet már Skype-felhasználókat hívni (SkypeIn). Mindkét szolgáltatás előre fizetéssel vehető igénybe, az utóbbinál saját telefonszámot is kapunk, méghozzá abba a régióba, amelyikbe mi szeretnénk. Szintén fizetős szolgáltatásként vehető igénybe a hangposta (Voicemail).

Az 1.4-es változat – szemben az elmúlt hónap kiadásaival – újra komoly változásokat hozott. Az Ebay-es felvásárlás kapcsán amúgy is felkavarodott az „állóvíz” a szoftver körül, de most a hétköznapi felhasználók számára érdekes dolgokról számolhatunk be. Az új Skype ugyanis két lényeges funkcióval bővült: egyrészt immár lehetőség van a vezetékes és a mobiltelefonoknál megszokott hívásátirányítás funkció használatára (amely Skype hálózaton belül ráadásul ingyenes), illetve szabad kezet kapott a felhasználó, ami a kliens testreszabását illeti. Emellett további apró újdonságokkal gyarapodott a funkciólista: például 21 új smiley-val, többnyelvű EULA-val (úgyse olvassa el senki sem) stb.

A szoftver természetesen letölthető gyors Download szerverünkről (is).Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle