Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az ír kereskedelmi és munkaügyi miniszter a FreeSoftnál járt

Laptop

Az ír kereskedelmi és munkaügyi miniszter a FreeSoftnál járt

A FreeSoft az írországi Icarusszal kötött megállapodásának keretében elektronikus vámügyintéző menedzselt szolgáltatást vezet be Magyarországon.

Micheá Martin, Írország kereskedelmi és munkaügyi minisztere, aki üzletemberekből álló küldöttség élén Budapestre érkezett, Brendan McMahon, Írország magyarországi nagykövete és Gerard Murphy, az ír nagykövetség mellett működő gazdasági misszió, az Enterprise-Ireland igazgatója társaságában a FreeSoftba is ellátogatott.

A látogatás apropóját az a megállapodás adta, amelyet a FreeSoft az írországi Icarus-szal kötött 2005 júliusában a cég IcarusCustoms vámügyintéző szoftverének szolgáltatás formájában történő magyarországi bevezetéséről.

Az ír cég az Európai Unió bővítését követően különösen térségünkben keresett partnert a rendszer bevezetéséhez, mivel az új tagállamok váltak beléptető országokká az unió határvonalának jelentős részén.

„Büszkeséggel tölt el, hogy az elsők között lehettünk az Unióhoz csatlakozott országok közül akik szoros együttműködést alakítottak ki Írországgal” – nyilatkozta Vaspál Vilmos, a FreeSoft Rt. elnöke. „Biztosak vagyunk abban, hogy az Icarus on-line vámolási rendszerrel egy olyan eszközt adunk a magyar üzleti szféra szereplői kezébe, amely már bizonyította hatékonyságát az Unióban.”

„Ez a magas szintű látogatás is bizonyítja, hogy Írország és az ír vállalatok – különös tekintettel az Icarus-ra – nagy piaci potenciált látnak a két ország közötti gazdasági együttműködésben” – mondta Stephen F. Tracey, az Icarus ügyvezető igazgatója. „Különösen örülünk annak, hogy a hosszú ideig tartó, alapos kutatómunka eredményeként sikerült rátalálnunk a FreeSoftra, amelynek szakmai múltja, tapasztalatai és lokális piacismerete a biztosíték arra, hogy rendszerünk az írországi példához hasonlóan az on-line vámolás területén hatékony segítséget nyújt majd a magyar gazdaság hatékony és EU komform működéshez. Hazai tapasztalatainkkal és szakértelmünkkel fogjuk támogatni a FreeSoftot a vállalkozás sikerre vitelében.”

Az Icarus és a FreeSoft partnerkapcsolata jól példázza a két ország közötti együttműködésben rejlő lehetőségeket. A két vállalat disztribútori megállapodásának keretében a FreeSoft lokalizálja az IcarusCustoms vámügyintéző alkalmazást és azt szolgáltatás formájában teszi hozzáférhetővé a magyar vállalatok számára.

Az elektronikus vámügyintézés hagyományokra tekint vissza Magyarországon. A VPOP szoros ellenőrzése alá tartozó (például a jövedéki termékekkel foglalkozó) vállalatok a VPOP OpenKKK (nyílt külső kommunikációs központjához) csatlakozva – korábban floppyn majd modemes kapcsolaton keresztül – is feltölthették adataikat, illetve benyújthatták vámáru-nyilatkozataikat.

Az uniós csatlakozásra készülve 2003 végére Magyarországon is elkészült az EU-n belüli tranzit szállítmányok követésére szolgáló rendszer, amely a beléptetés pontjától a vámkezelés helyszínéig követi a szállítmányok útját az unió területén. Egyúttal ez az egyetlen uniós szinten bevezetett rendszer, a vámkezeléssel kapcsolatos elektronikus ügyintézést leíró EU szabvány megalkotása 2006-ra várható. A vámáru-nyilatkozatok elektronikus úton történő benyújtására jelenleg egyedi megoldásokat alkalmaznak az egyes tagállamokban.

Az Írországban már több éve sikeresen működő IcarusCustoms rendszer az uniós országok szervezeteinél széles körben alkalmazott, hagyományos EDIFACT kommunikáció mellett a korszerűbb technológiákat is alkalmazza, a Magyarországon is bevezetésre kerülő változat XML technológián alapul.

Az IcarusCustoms alapján Magyarországon bevezetésre kerülő szolgáltatás vállalatmérettől függetlenül mindazoknak a szervezeteknek a munkáját hatékonyan segíti majd, amelyek elektronikus úton kívánják kitölteni és benyújtani vámáru-nyilatkozataikat. Az IcarusCustoms alkalmazást a nagyobb szállítmányokat vámoltató közép- és nagyvállalatok, a Magyarországon gyártókapacitással rendelkező multinacionális cégek és a nagy gyakorisággal vámoltató kisebb vállalatok, valamint a vámügynökök egyaránt hatékonyan használhatják. Az alkalmazás megkönnyíti számukra a vámhatósághoz való csatlakozást, mivel felhasználóbarát, a papíralapú űrlapok megjelenésével azonos felületű elektronikus űrlapokat nyújt.

A FreeSoft az Icarus közreműködésével mostanra lefordította és tesztelte az Icarus Customsban található és az EU-ban elfogadott szerkezetű elektronikus űrlapokat. November 1-jétől indul a tesztelés második, üzleti környezetben zajló szakasza felhasználók bevonásával, a szolgáltatás indítására pedig várhatóan 2006. január 1-jén kerül sor.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés