Connect with us

Hirdetés

technokrata

GVH: eljárás a HP nyomtatókhoz mellékelt garancia jegyek miatt

Laptop

GVH: eljárás a HP nyomtatókhoz mellékelt garancia jegyek miatt

Vállalta a jogsértő állapot megszüntetését a Hewlett-Packard.

A GVH a Hewlett-Packard Magyarország Kft.-vel szemben folytatott eljárása során kifogásolta, hogy a HP, az általa gyártott nyomtatókhoz mellékelt garancia jegyek egy részén rendeltetésellenesnek minősítette a nem HP-gyártású kellékanyagok használatát, amely – más, jogszerű tájékoztatást nyújtó útmutatók mellett is – alkalmas volt a fogyasztók megtévesztésére. A HP kötelezettséget vállalt a kifogásolt minősítések törlésére, illetve ezzel kapcsolatos nyilatkozatának közzétételére, amelyre tekintettel a Versenytanács az eljárás szünetelését rendelte el.

A Gazdasági Versenyhivatal azért indított versenyfelügyeleti eljárást a Hewlett-Packard Magyarország Kft. ellen, mert vélelmezhető volt, hogy az általa forgalmazott nyomtatók vevőinek kiadott jótállási jegyen szereplő, a jótállási igény elvesztését leíró feltételek között szerepelt az a kitétel, mely szerint a vásárló elveszíti jótállását, ha nyomtatóját nem a HP által gyártott (´idegen´) festékpatronnal vagy kazettával üzemelteti.

E magatartás vizsgálatára a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés és fogyasztó megtévesztés körében került sor. Az eljárás során megállapítást nyert, hogy a kifogásolt magatartást megvalósító jótállási jegyek, bár félreérthetően és nem egyértelmű megfogalmazásban, nem az ´idegen´ (utángyártott/utántöltött) kellékanyagok használatát jelölték meg a garancia elvesztésének feltételeként, hanem csak az idegen kellékanyagok használatára visszavezethető meghibásodást. Ez a magatartás nem minősülhet visszaélésszerűnek, hiszen a nyomtató gyártója nem tehető felelőssé egy más gyártó termékének használatára visszavezethető hibáért. Ezért a Versenytanács a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés miatt nem állapíthatott meg jogsértést.

A garancia jegyek félreérthető, illetve nem egyértelmű megfogalmazása azonban a fogyasztó megtévesztésére alkalmas lehet, amelyet a versenytörvény tilalmaz. A HP termékekhez mellékelt egyes garanciajegyeken, használati utasításokon, illetve referencia útmutatásokon szerepel még ma is az alábbi (vagy ehhez lényegileg hasonló) kitétel, miszerint ´rendeltetésellenes használatnak minősül … a nem a HP által szolgáltatott vagy jóváhagyott szoftver, adathordozó, alkatrész, tartozék vagy kellék használata´. Ez a megfogalmazás – a Versenytanács álláspontja szerint – abban az esetben is indíthatta a jótállási igény elvesztésétől tartó, HP nyomtatót használó fogyasztókat a HP által gyártott kellékanyagok előnyben részesítésére, ha erre a célra egyébként más, helyettesítő termékek is alkalmasak lettek volna.

A jogsértő magatartás megszüntetése érdekében a HP Magyarország Kft. vállalta, hogy egy hónapon belül intézkedik arról, hogy az eladott nyomtatóihoz mellékelt jótállási jegyeiből, illetve a jótállási igények érvényesítését tartalmazó bármely más útmutatóból vagy egyéb dokumentumokból törli valamennyi olyan utalást, amely a felújított, utángyártott és/vagy utántöltött nem HP gyártású festékpatronok és kazetták használatát rendeltetésellenesnek minősíti. A jogsértésnek a korábban értékesített nyomtatók fogyasztóira vonatkozó következményeinek enyhítése érdekében a HP Magyarország Kft. vállalta továbbá azt, hogy a garanciális jogokkal kapcsolatos magatartásának változására vonatkozó nyilatkozatát legalább két országos napilapban, megfelelő formában, illetve a vállalkozás weboldalán közzé teszi.

A versenyfelügyeleti eljárás szünetelésének elrendelésére akkor van mód, ha – jogsértő állapot megszüntetésére irányuló kötelezettségvállalások mellett – megállapítható, hogy a jogsértés csekély jelentőségű. Jelen esetben a jogsértés jelentőségét csökkentette az a körülmény, hogy a HP-nyomtatók értékesítése során, a garancia jegyek mellé olyan használati (kezelési) útmutatókat is mellékeltek, amelyek az ´idegen´ kellékanyagok használatából eredő valós kockázatokra vonatkozóan világosan, egyszerűen és – ami jelen esetben még fontosabb – jogszerű formában (azaz nem rendeltetésellenes használatnak minősítve azt) hívja fel a fogyasztó figyelmét. Ennek alapján feltehetően a fogyasztók jelentős része a kellékanyagok pótlására vonatkozó döntését a készülék meghibásodásától függetlenül (azt megelőzően) hozta meg. A fogyasztó a garancia jegyben foglaltakat rendszerint csak a készülék meghibásodása után olvassa el, amely esetben viszont az idegen kellékanyag használatából eredő hibák garanciális javítását a HP jogszerűen utasítaná el. (Ilyen elutasításra egyébként ténylegesen nem került sor.) A fogyasztóknak csak egy viszonylag csekély köre olvassa el a garancia jegynek a rendeltetésellenes használatra vonatkozó kikötését a meghibásodás előtt, a nagy többség magatartását a kezelési (használati) útmutató – jogszerű – irányadásához igazította. Következésképpen, a garancia jegyek kifogásolt megfogalmazása a fogyasztókat csak csekély mértékben téveszthette meg. Mindezen körülményre tekintettel a Versenytanács – elfogadva a HP Magyarország Kft. által, a jogsértő állapot megszüntetése érdekében tett vállalásait – az eljárás szünetelését rendelte el.

A GVH által lefolytatott versenyfelügyeleti eljárás feltárta, hogy a nyomtatókhoz használatos kellékanyagok másodlagos piacát nyomtatók gyártói többféle módon befolyásolhatják. Az egyik lehetőség az, ha a garanciális jogok elvesztését – a nyomtató meghibásodását kiváltó tényleges okoktól függetlenül – közvetlenül az ´idegen´ kellékanyagok használatához köti a nyomtató gyártója, amely magatartás a kellékanyagok másodlagos piacán meglévő gazdasági erőfölénnyel való visszaélés alá vonható. Egy másik módszer (amelyez a HP is alkalmazott) szerint az ´idegen´ kellékanyagok használata közvetlenül nem, csak a meghibásodást kiváltó okként eredményezi a garanciális jog elvesztését, de a nyomtató gyártója a fogyasztók megtévesztésére alkalmas módon tájékoztatja a fogyasztókat az ´idegen´ kellékanyagok használatának következményeiről. És végül meg kell említeni harmadikként azt az (ugyancsak a HP által is) követett gyakorlatot, amelyben a gyártó a vásárlóit tényszerűen, az ´idegen´ kellékanyagok vásárlásával együtt járó kockázatokról jogszerű tájékoztatás formájában, amely a fogyasztóra bízza a kockázatok mérlegelését. A GVH a jövőben e tapasztalatokat is figyelembe véve fogja vizsgálni a nyomtatók gyártóinak a kellékanyagok piacának befolyásolására irányuló piaci magatartását.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés