Connect with us

Hirdetés

technokrata

Részletesen bemutatjuk a világ legkisebb SD-videókameráját

Laptop

Részletesen bemutatjuk a világ legkisebb SD-videókameráját

A Panasonic nemrégiben bejelentette a világ legkisebb és legkönnyebb következő generációs 3CCD-s videokameráját, az SDR-S100-at, amely MPEG2 felvételek készítésére képes kiváló minőségben.

Az MPEG2 formátum megegyezik a DVD-videokamerák által alkalmazott kódolási-dekódolási eljárással. Az SD-memóriakártya mára világszerte de facto szabvánnyá vált és egyike a következő generációs felvételi adathordozóknak, mivel benne rejlik a kapacitás növelésének és az egyéb eszközökkel való adatcsere kiterjesztésének lehetősége. A Panasonic a parányi félvezető adathordozón kombinálja a magas képminőséget biztosító, a professzionális videokamerák gyártása során már hosszú ideje alkalmazott videofelvételi technológiát az MPEG2 felvételi technológiával. Ennek köszönhetően mérete és egyszerű használata alapján az SDR-S100 kimagaslik a hagyományos videokamerák közül, de egyúttal magas képminőséget is nyújt.


Az S100 a professzionális videokamerákból származó 3CCD rendszerrel van felszerelve, mely valósághű színreprodukciót és színárnyalást, valamint nagyfokú részletességet eredményez. A képminőség és felhasználás szempontjából további kulcsfontosságú alkalmazott technológiák az Optikai Képstabilizátor, a LEICA DICOMAR objektív és a kifejezetten a 3CCD-s rendszerekhez kifejlesztett nagy teljesítményű Crystal Engine képfeldolgozó LSI-n (integrált áramkör). Ezek mindegyike csúcsteljesítményű tulajdonságokkal ruházza fel az S100-at. Ezenfelül a hordozható készülékek számára újonnan kifejlesztett MPEG2 motor az S100 képminőségének további javítása érdekében egy eredeti algoritmussal érzékeli a képeken a gyors mozgásokat, amelyek megkeresésében az MPEG2 tömörítési eljárás általában gyengélkedik.

A parányi félvezető adathordozó (SD-memóriakártya) előnyeinek kiaknázásával az S100 mérete jelentős mértékben csökkenhetett, kompakt, stílusos, mégis jól kezelhető formát nyerve. Az általa nyújtott képminőség és rugalmas felhasználási lehetőségek révén igazi alternatívája lehet a komolyabb ˝hagyományos˝ videokameráknak. Nem csak mérete és formája, de tartóssága is kiemelendő. A készülék belsejében a kevesebb mozgó alkatrész található, így az kevésbé érzékeny az ütésekre, melynek révén az adatok rögzítése stabilabb és csaknem hibátlan. Ennek a mechanikailag egyszerűbb szerkezet az oka, ami hozzájárul az egyszerű és könnyű kezelés megvalósításához, valamint egészen 1,5 másodpercre csökkenti az indításhoz szükséges időt. Stabilan ellenáll a körülmények változásából eredő hatásoknak is, mellyel valóban elérhetővé válik a bárhol, bármikor történő felvételkészítési stílus. Meg fogunk lepődni, hogy az új S100-as SD-kamkorder milyen magas komfortfokozatot nyújt még felvételkészítés után is. A nemlineáris szerkesztés nem igényel kábeles összeköttetést, így széleskörű hálózati lehetőségeket és kényelmes PC-s adattovábbítást és szerkesztést nyújt.

Továbbá, a mellékelt nagy adatátviteli sebességet biztosító USB 2.0 kábel használata esetén az adatok PC-re történő másolása lényegesen gyorsabb, mint más technológiát használó modelleknél. Az S100-zal az adatátvitel PC-re mindössze negyedannyi idő alatt megy végbe, mint amennyi szükséges egy miniDV szalagra rögzítő modell számára, és harmadannyi idő alatt, mint amennyit egy DVD-s videokamera igényel. A DVD-s videokamerával ellentétben az SD-memóriakártyát természetesen nem kell lezárni, ezért könnyebben léphet tovább a szerkesztési lépésre.

Az SDR-S100 a legjobb eszköz arra, hogy kényelmesen bevezesse a videofelvételek készítését a mindennapi életbe és a felvételtől a szerkesztésen át a lejátszásig totális szórakoztatást kínál úgy, ahogyan azt még egyetlen videokamera sem tette eddig.

A professzionális videokamerákban alkalmazott technológiák használata a fogyasztói modellekben
Az SDR-S100 valódi videokamera, amely abban különbözik a szokványos, MPEG4 felvételek készítésére alkalmas digitális fényképezőgépektől vagy kamkorderektől, hogy benne koncentráltan megtalálható a Panasonic minden olyan technológiája, amit a professzionális videokamerák gyártása során már hosszú ideje alkalmaz. Ezek közül a legfontosabb a professzionális videokamerák kimagasló színreprodukcióját, részletességét és gradációját biztosító 3CCD rendszer. Másrészről rendelkezik Optikai Képstabilizátorral, ami egy ilyen kisméretű és könnyű kamerában kifejezetten jó szolgálatot tesz azáltal, hogy kompenzálja a kézremegés képminőségre gyakorolt negatív hatását. Az elektronikus stabilizációs rendszerekkel ellentétben az optikai stabilizáció szinte semmilyen minőségromlással és természetellenes módosítással nem jár. Ez a mozgó- és állóképekre egyaránt vonatkozik. A videókesetében az O.I.S., a fotók esetében pedig MEGA O.I.S. rendszer garancia az éles, tiszta képekre. Az optikai képstabilizátor közömbösíti a kézremegés hatását és megszünteti a szükségtelen különbségeket az egymást követő képkockákról, ami hozzájárul az adatmennyiség csökkentéséhez és a rendelkezésre álló felvételi idő növeléséhez. A kifejezetten digitális videokamerákhoz kifejlesztett, eredeti Leica technológiát alkalmazó LEICA DICOMAR objektív lehetővé teszi az S100 számára a tiszta, éles, finoman árnyalt képek részletekkel és kontraszttal teli megörökítését. Emellett a lencsék gyártása során alkalmazott többrétegű bevonat csökkenti a tükröződést és a szellemképek kialakulását. A készülék ˝agya˝ a nagy teljesítményű, magasan integrált áramkör, a Crystal Engine. A három CCD-ről érkező R, G és B jeleket egymástól elkülönítve dolgozza fel a zaj eltávolítása és a színfeldolgozás pontosságának növelése érdekében, hogy a képi információkat már makulátlanul továbbíthassa a kódoló-dekódoló egységnek.

A kifejezetten az SD-videokamera számára kifejlesztett új technológiák
A fentiekben említett folyamatoknak köszönhetően érkező gazdag képi információ kiváló hűséggel történő kódolására az új, saját fejlesztésű, kifejezetten hordozható eszközök számára kifejlesztett MPEG2 motort alkalmazzuk. Az MPEG2 ugyanaz a kódolási-dekódolási rendszer, amellyel a DVD-kamkorderek kódolják az adatokat, az XP/SP/LP üzemmódokban egyaránt lehetővé téve a TV-adásoknál is alkalmazott másodpercenkénti 50 képkocka rögzítését, mellyel a mozgás egyenletes és természetes megjelenésű lesz. Az MPEG2 az adatmennyiség tömörítésekor csupán az egyes képkockákon található különbségeket rögzíti, miközben megőrzi a kép eredeti minőségét, ebből eredően a feldolgozó motor azon képessége, hogy milyen pontosan érzékeli a különbségeket, döntő fontosságú tényező a következő képkocka tartalmának valósághű kiszámításában. A videokamera által megörökített képek a panoráma felvételek készítése, a kameradőlés vagy zoomolás eredményeképpen sok mozgást tartalmaznak, melyek gyakran zajt generálnak, mivel a mozgás sebessége túl nagy az MPEG2 kódoló-dekódoló rendszer számára, hogy azzal lépést tudjon tartani. A Panasonic kifejlesztett egy új, széles tartományú, nagy precizitású keresőmotort, ami a zaj csökkentése érdekében pontosan érzékeli az egyes képkockák közötti tartalmi különbségeket. Emellett a VBR (Változó Bitrátájú) rendszer a képkockák között érzékelt mozgás tartományának és bonyolultságának megfelelően módosítja a tömörítési arányt, mellyel a képsorozatok minősége tovább javítható, még ha az átlagos bitmennyiség változatlan is marad. Normál esetben a képek a hosszabb felvételi időt biztosító (LP) üzemmódban csökkentett soronkénti felbontással kerülnek rögzítésre, a zaj kiküszöbölése érdekében, amikor a bitráta alacsony értékre van beállítva. Az S100 azonban másként jár el, és egy különleges tömörítési algoritmus felhasználásával akár a kétszeresére növeli az LP üzemmód felbontását a teljes D1 minőség eléréséhez. Ezáltal a régi és az új technológiák együttműködésének köszönhetően lehetővé válik az egyenletes, gyönyörű és tökéletesen stabil MPEG2 felvételek készítése.

A világon a legkisebb és a legkönnyebb
Az S100 felvételi adathordozójaként használt SD memóriakártya egy apró, pehelykönnyű memóriakártya, amely a kevesebb mozgó alkatrésznek köszönhetően jobban ellenáll a külső hatásoknak, így csaknem hibátlan teljesítményt nyújt felvétel közben. A minősége miatt a trinoi 2006-os Olimpiai Játékok egyik hivatalos felvételi adathordozójaként jóváhagyott P2 kártya a professzionális adathordozók következő generációja, melyben az SD-memóriakártya nagy tárolókapacitása és gyors adatátviteli technológiái kerültek felhasználásra. Ezek az előnyös tulajdonságok ideálissá teszik a videokamerák felvételi adathordozójaként való felhasználásra. A kicsiny érintkező rész lehetővé teszi, hogy az adatolvasó rész szintén kicsi lehessen, ebből eredően a készülék teljes mérete alapján a világ legkisebb (49,9×96,7×80,4 milliméter) és legkönnyebb (243 gramm, akkumulátor nélkül) ilyen videokamerája. A mechanikailag is leegyszerűsített felépítés szintén hozzájárult az indulási idő olyan mértékű csökkentéséhez, melynek révén akár 1,5 másodpercen belül készen állhat a csak egyszer kínálkozó pillanatok megörökítésére. A hőre, fényre, páralecsapódásra és ütésre kevésbé érzékeny kártyának köszönhetően az S100-at bárhová szabadon magával viheti.

Az egyszerű felvétel és lejátszás szintén az SD-videokamera előnyei közé tartozik. A REC gomb megnyomására az S100 önműködően megkeresi az adattárolón szabadon lévő területet és megkezdi a felvételt. A felvétel egyszerű és hibamentes, mivel nem kell üres helyet keresnie az adathordozón, vagy amiatt aggódnia, hogy felülír egy másik felvételt. A felvett jelenetek miniatűr kezdőképei egy index képernyőn jelennek meg, megkönnyítve egy kívánt jelenet megkeresését. A jelenet kijelölésekor a lejátszás azonnal megkezdődik. Soha többé nincs szükség előre- vagy visszacsévélésre.

Az S100 emellett kimagaslóan gyors adatátvitelt és egyszerű adatkezelést is biztosít. A tartozék MotionSD STUDIO 1.0E szerkesztő szoftver lehetővé teszi az MPEG2 felvételek igény szerinti szerkesztését, így saját filmeket hozhat létre, amelyek DVD-re írhatók és családjával, barátaival együtt újra és újra megnézheti azokat DVD-lejátszóján. Az adatok a szoftverrel MPEG4 formátumra is konvertálhatók, ami e-mailhez csatolható, vagy weboldalakon elhelyezhető. Természetesen ezek az adatok visszaírhatók az SD memóriakártyára és a kamerán vagy számítógépen lejátszhatók. Az S100 minimális idő alatt gond nélkül maximális örömöt szerez és arra ösztönzi, hogy élvezze a kreatív videokamerások életét.

3,1 megapixel felbontású állóképek MEGA O.I.S. technológiával
Az S100 a Panasonic saját Quad-Density Pixel Distribution (Négyszeres Sűrűségű Képpont Elosztási) technológiáját alkalmazza a képjelek konvertálásakor. Az állóképek készítésekor négyszeres képpont-sűrűséget biztosító technológia lehetővé teszi az S100 számára a 3,1 megapixel (2.048×1.512) felbontású állóképek készítését. A közvetlen nyomtatás szabványaként ismert PictBridge jóvoltából az S100 közvetlenül csatlakoztatható nyomtatóhoz, így a gyönyörű fényképek kinyomtatása ettől kezdve gyerekjáték. Egy parányi kamerát tökéletesen mozdulatlanul tartani igen nehéz, ezért a kézremegés gondot jelenthet. Ez különösen igaz a videofelvételek készítésekor, melynek során egy mozgó tárgy követésekor még a legapróbb bemozdulás is elmosódott képeket eredményezhet. Éppen ezért rendelkezik az S100 a Panasonic O.I.S. Optikai Képstabilizátorával. Ez a rendszer nem csak a mozgóképek esetén működik, de MEGA O.I.S.-ként az állóképeknél is. A beállítások önműködően megváltoznak állókép készítésekor, a kompenzáló hatás kétszeresét* biztosítva.

2,8 colos, széles képarányú LCD
A szélesképernyős TV-n bámulatos látványt nyújtó mozgóképek készítése érdekében az S100 már a rögzítési fázistól kezdve ugyanazt a 16:9 képarányt alkalmazza, mint a széles képarányú TV-készülékek, és a függőleges felbontás növelése érdekében minimálisra csökkenti a függőleges zoom arányt. Az S100 rendelkezik egy 2,8 colos széles képarányú LCD-kijelzővel is, ami egyszerűvé teszi a 16:9 képarányú formátumban készített felvételek megkomponálását. Természetesen a felvételeket továbbra is megkomponálhatjuk a hagyományos 4:3 képarányú TV-képernyőn való megjelenítéshez is.

Egyszerű és könnyed kezelés mindenkinek
A fő kezelőszervek szimmetrikus elhelyezésük folytán kényelmes egykezes működtetést tesznek lehetővé balkezes és jobbkezes felhasználók számára egyaránt. Kompakt méretével és ergonómikus kialakításával az S100 tulajdonképpen bárki által könnyen használható. Az üzemmódválasztó tárcsának köszönhetően az S100 formaterve annyira egyszerű, hogy a legtöbb művelet egy hüvelykujjal elvégezhető. Felvétel készítése közben az LCD-monitor egy sor olyan műveletet jelenít meg, amelyek az 1-gombos Joystick navigáció révén egyszerűen kiválaszthatók. A beállítások megváltoztatását és számos műveletet anélkül végezhetünk el, hogy levennénk a szemünket a témáról. Mindemellett a Power LCD gomb megnyomásával megnövelhető a kijelző fényereje, így az jobban látható a szabadban vagy erős megvilágításnál. Az S100 intelligens AI LCD-je önműködően meghatározza a fókuszban lévő jelenet fényerősségét és ennek megfelelően módosítja a háttérvilágítást.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés