Connect with us

technokrata

MINOR megoldások a Paksi Atomerőmű informatikai kockázatainak csökkentésére

Laptop

MINOR megoldások a Paksi Atomerőmű informatikai kockázatainak csökkentésére

Befejeződött a Paksi Atomerőmű Rt. üzleti környezetét kiszolgáló szervereinek felmérése, amelyet az informatikai piac meghatározó szereplője, a MINOR Rendszerház Rt. végzett el.

A MINOR az erőmű informatikai sérülékenységeit kutatta és a felügyeleti irányelveknek való megfelelését vizsgálta Symantec szoftverekkel. A termék bevezetését és a mérések elvégzését, illetve a kiértékelést követően a MINOR átadta a termékek használatával kapcsolatos tudását az Atomerőműnek, így az a későbbiekben akár hetente, havonta megismételheti a különböző irányelveknek és belső szabályoknak való megfelelés vizsgálatát. A MINOR Rt. és a Symantec kölcsönösen megerősítették partneri kapcsolatukat, így a MINOR a Symantec biztonsági megoldásai által akár nettó 200 millió forintos forgalmat is elérhet a 2005-ös évben.

A teljes projekt a Symantec Brigthmail Antispam bevezetésével kezdődött 2005. áprilisában, és az üzleti környezet mérésével befejeződött 2005. szeptember elején. A projekt nettó értéke szolgáltatással együtt több tízmillió forint volt. Az átállás során az erőmű zökkenőmentesen működött.

A projekt fókusza egyrészről a kéretlen levelek szűrésének megalapozása, másrészről az üzleti alkalmazásokat kiszolgáló informatikai környezet nem megfelelő állapotából fakadó informatikai és üzleti kockázatok felmérése, és csökkentése volt.

A kockázatcsökkentés részeként a MINOR az atomerőműnek értékesített NetRecon és Enterprise Security Manager nevű szoftverrel az állapotfelmérés szakaszában a hálózat adott pontjáról felfedezhető hibákat tárta fel. A feltárt hibák súlyosságuk szerinti kategorizálását a két cég szakemberei közösen végezték.

Az üzleti alkalmazás környezet ISO17799 felügyeleti irányelveknek való megfeleltetését a Symantec Enterprise Security Manager (ESM) termékének bevezetésével oldotta meg a MINOR. Az ESM segítségével mérhetővé vált a HP-UX és Oracle, illetve Windows 2003 és MSSQL környezet. A becsomagolt mérések segítségével naprakész követelményrendszereknek és biztonsági trendeknek feleltetheti meg az atomerőmű gépeinek állapotát. A termék bevezetését és a mérések elvégzését, illetve a kiértékelést követően a MINOR átadta a termék használatával kapcsolatos tudását az Atomerőműnek, így az a későbbiekben akár hetente, havonta megismételheti a különböző irányelveknek és belső szabályoknak való megfelelés vizsgálatát. Az ESM az ISO17799 mellett képes más irányelveknek való megfelelőség, a Paksi Atomerőmű által összeállított követelményrendszer ellenőrzésére.

A projekt folytatása lehet a közeljövőben az ESM más szerverekre történő kiterjesztése és a vállalat biztonsági állapotának szabványokon alapuló mérése és szinten tartása.

A MINOR Rendszerház Rt. elkötelezett partnere a Symantec-nek. Informatikai biztonsági, kockázatcsökkentési és kezelési kínálata számos eleme a Symantec megoldásai közül kerül ki. A két cég kapcsolata több mint három éves múltra tekint vissza, amely során a MINOR Rt. jelentősen növelte biztonsági megoldásainak forgalmát.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle