Connect with us

technokrata

Internet-ellátottság a vállalatoknál

Laptop

Internet-ellátottság a vállalatoknál

Már az összes hazai cég közel kétharmadánál található Internet-kapcsolat, s e téren a mikrovállalkozások gyors ütemben zárkóznak fel nagyobb társaikhoz. A technológiák között az ADSL átvette a vezetést.

Idén év elejére a személyi számítógéppel rendelkező hazai társas vállalkozások Internet-ellátottsága elérte a 78 százalékos szintet – olvashatjuk a BellResearch által kiadott Magyar Infokommunikációs Jelentésben. A magyarországi vállalatok teljes körére – PC-használattól függetlenül – kivetítve ez az arány hozzávetőlegesen 145 ezer céget jelent, így tehát az összes hazai szervezet 62 százaléka kapcsolódik legalább egy hozzáféréssel a világhálóra.

Növekedés a legkisebbeknél
Jelentős növekedésről beszélhetünk: egy évvel korábban 11 százalékkal alacsonyabb szintet mértek a kutatók. Az Internet-ellátottság a hazai üzleti körben a vállalatmérettel arányos, a nagy- és középvállalati szegmensben több éve gyakorlatilag teljesnek mondható. A 10-49 fős kisvállalatoknál az érték szintén magas, de az egy évvel ezelőtt kimutatott látványos növekedés után a tárgyidőszakban nem történt számottevő változás; a mutató valamivel 90 százalék alatt megtorpant – mutatnak rá a BellResearch elemzői.

Most az előrelépés szinte kizárólag az 1-9 fős mikrovállalati szegmens fejlesztéseinek volt köszönhető. Azt is tudjuk persze, hogy a hazai üzleti szféra strukturális sajátosságaiból adódóan ez a szektor meghatározó súlyú a piac egészét tekintve. A PC-t használó mikrocégek körében 63-ról 75 százalékosra nőtt az ellátottság, ily módon a tavalyi 97 ezer után idén már közel 117 ezer szervezet rendelkezik Internet-kapcsolattal; a legkisebb cégek is gyors ütemben követik a nagyobbak példáját.

A mikrovállalati szegmensben a jövőbeni növekedés egyik meghatározó tényezője az informatikai alap-infrastruktúra fejlesztése. Sajnos ugyanis az 1-9 fős magyarországi cégek jelentős hányadánál a személyi számítógép is hiányzik.

Az idei év elejére a kapcsolt vonali megoldásoktól az ADSL vette át az első helyet a világháló-hozzáférési technológiák versenyében. 2005-ben a cégek kicsivel több mint felénél található ADSL-kapcsolat (is), ami a tavaly mért arányokhoz képest duplázódást jelent – emelik ki a BellResearch kutatói.

Az ADSL az első helyen
Ezzel párhuzamosan jelentős mértékben visszaszorul a betárcsázós Internet. Egyrészt a cégek korszerűbb, nagyobb sávszélességet biztosító megoldásra cserélik le meglévő gyengébb összeköttetésüket, másfelől ha új szerződést kötnek, eleve a gyorsabb kapcsolatot választják.

Az első Internet-hozzáférésüket a közeljövőben kiépíteni szándékozó cégek – a fent leírtakból adódóan túlnyomórészt mikrovállalatok – szintén a szélessávú technológiákat részesítik előnyben. Bár a kutatásban megkérdezett döntéshozók jó negyede még nem tudja, melyik kapcsolattípust fogja választani a cége, nagyjából 40 százalékuk az ADSL, illetve a kábeltévés hozzáférés mellett teszi le a voksát. A kapcsolt vonali előfizetést már csak alig minden negyedik cég választaná, míg bérelt vonal vagy egyéb megoldás kiépítését az érintettek csekély hányada tervezi.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle