Connect with us

Hirdetés

technokrata

Internet-ellátottság a vállalatoknál

Laptop

Internet-ellátottság a vállalatoknál

Már az összes hazai cég közel kétharmadánál található Internet-kapcsolat, s e téren a mikrovállalkozások gyors ütemben zárkóznak fel nagyobb társaikhoz. A technológiák között az ADSL átvette a vezetést.

Idén év elejére a személyi számítógéppel rendelkező hazai társas vállalkozások Internet-ellátottsága elérte a 78 százalékos szintet – olvashatjuk a BellResearch által kiadott Magyar Infokommunikációs Jelentésben. A magyarországi vállalatok teljes körére – PC-használattól függetlenül – kivetítve ez az arány hozzávetőlegesen 145 ezer céget jelent, így tehát az összes hazai szervezet 62 százaléka kapcsolódik legalább egy hozzáféréssel a világhálóra.

Növekedés a legkisebbeknél
Jelentős növekedésről beszélhetünk: egy évvel korábban 11 százalékkal alacsonyabb szintet mértek a kutatók. Az Internet-ellátottság a hazai üzleti körben a vállalatmérettel arányos, a nagy- és középvállalati szegmensben több éve gyakorlatilag teljesnek mondható. A 10-49 fős kisvállalatoknál az érték szintén magas, de az egy évvel ezelőtt kimutatott látványos növekedés után a tárgyidőszakban nem történt számottevő változás; a mutató valamivel 90 százalék alatt megtorpant – mutatnak rá a BellResearch elemzői.

Most az előrelépés szinte kizárólag az 1-9 fős mikrovállalati szegmens fejlesztéseinek volt köszönhető. Azt is tudjuk persze, hogy a hazai üzleti szféra strukturális sajátosságaiból adódóan ez a szektor meghatározó súlyú a piac egészét tekintve. A PC-t használó mikrocégek körében 63-ról 75 százalékosra nőtt az ellátottság, ily módon a tavalyi 97 ezer után idén már közel 117 ezer szervezet rendelkezik Internet-kapcsolattal; a legkisebb cégek is gyors ütemben követik a nagyobbak példáját.

A mikrovállalati szegmensben a jövőbeni növekedés egyik meghatározó tényezője az informatikai alap-infrastruktúra fejlesztése. Sajnos ugyanis az 1-9 fős magyarországi cégek jelentős hányadánál a személyi számítógép is hiányzik.

Az idei év elejére a kapcsolt vonali megoldásoktól az ADSL vette át az első helyet a világháló-hozzáférési technológiák versenyében. 2005-ben a cégek kicsivel több mint felénél található ADSL-kapcsolat (is), ami a tavaly mért arányokhoz képest duplázódást jelent – emelik ki a BellResearch kutatói.

Az ADSL az első helyen
Ezzel párhuzamosan jelentős mértékben visszaszorul a betárcsázós Internet. Egyrészt a cégek korszerűbb, nagyobb sávszélességet biztosító megoldásra cserélik le meglévő gyengébb összeköttetésüket, másfelől ha új szerződést kötnek, eleve a gyorsabb kapcsolatot választják.

Az első Internet-hozzáférésüket a közeljövőben kiépíteni szándékozó cégek – a fent leírtakból adódóan túlnyomórészt mikrovállalatok – szintén a szélessávú technológiákat részesítik előnyben. Bár a kutatásban megkérdezett döntéshozók jó negyede még nem tudja, melyik kapcsolattípust fogja választani a cége, nagyjából 40 százalékuk az ADSL, illetve a kábeltévés hozzáférés mellett teszi le a voksát. A kapcsolt vonali előfizetést már csak alig minden negyedik cég választaná, míg bérelt vonal vagy egyéb megoldás kiépítését az érintettek csekély hányada tervezi.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés