Connect with us

technokrata

Linuxos notebook a Dell kínálatában

Laptop

Linuxos notebook a Dell kínálatában

Megjelent a francia Mandriva Linux az amerikai forgalmazó kínálatában.

A Dell, mint az egyik legnagyobb, számítógépek értékesítésével foglalkozó cég, bejelentette a minap, hogy az Egyesült Államokban egy olyan notebookot dob piacra, amelynek érdekessége, hogy nyíltforrású operációs rendszert használ. Ennek egyértelmű költségcsökkentő szerepe van, hiszen így nem kell a felhasználónak kifizetni az akár 100 dollárnál is többe kerülő Windows-t.

Külön meglepetés, hogy az USA-ban kevésbé ismert, európai Mandriva Linux kerülhetett fel a Dell Latitude 110L modelljére. A disztribútor közlése szerint a Dell ezzel a lépéssel csak követte nagy riválisát, a Hewlett-Packardot, amely már korábban is kínált linuxos noteszgépeket ügyfelei számára.

Maga a notebook az Intel Centrino platformjára alapul, így nem meglepő, hogy egy 1,4, 1,5 vagy 1,7 GHz-es órajellel bíró Pentium M/Celeron processzor teljesít benne szolgálatot. A CPU mellé alapkiépítettség esetén 256 MB-nyi operatív tár jár, amelyet 1280 MB-ig lehet bővíteni. A hordozható számítógép körülbelül 1000 dolláros áron kerül forgalomba, az ár a választott konfigurációtól függ természetesen.

A 2,8 kilogrammos eszköz grafikus vezérlőjét az Intel Graphics Media Accelerator 900-as megoldásban tisztelhetjük, kijelzője pedig XGA felbontásra képes. A külvilággal való kommunikációért egy 56 kbps-os modem és egy 10/100 Mbps-os Ethernet LAN csatoló felel. Opcionálisan azonban lehetőség nyílik vezetékmentes hálózati csatlakozás beépítésére is.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle