Connect with us

technokrata

Linuxvilág magazin

Laptop

Linuxvilág magazin

Egy szakmai lap, nem csupán szakembereknek.

Az egész még kétezerben kezdődött. Ebben az évben volt ugyanis néhány lelkes fiatalnak az egy elvetemült gondolata: elősegítik a Linux hazai elterjedését is, de nem csupán az akkoriban szokásos egyetemi hittéritő tevékenységgel, hanem az oly sokat szidott-dícsért média erejével. A szükséges előkészületek után 2000. novemberében látott napvilágot a Linuxvilág magazin első száma, akkor még írkafűzéssel, bár már az azóta is megtartott 84 oldallal. A magazin elsődlegesen azoknak szólt, akik a Linuxot már elkezdték használni. Segítséget kívánt nyújtani a rendszergazdáknak, hálógazdáknak, lelkes programozóknak. Akkor még nemigen beszélhettünk a Linux irodai felhasználásáról, hiszen egy magyarul is beszélő rendszer összeállítása több volt egyszerű kéjes önkínzásnál. Az ezredfordulón még komoly küzdelem eredménye volt, hogy megjelenjenek a monitoron a magyar ékezetek, vagy hogy egyáltalán ismerje a rendszer a magyar betűkészleteket. Sehol nem volt még egy Word-színvonalú, titkárnők által is könnyen használható szövegszerkesztő, nem is beszélve, hogy egy átlagos halandó még egy lemezt sem tudott egykönnyen használatra bírni.

Ma már szinte nosztalgikus gondolatok ezek, hiszen bárhol találhatunk a hazai irodai munkákat is teljes mértékben támogató, önműködően települő rendszereket, több informatikai cégóriás állt már a Linux-mozgalom mögé, az OpenOffice.org beépített helyesírás-ellenőrzővel támogatja nyelvünket, két- és háromdimenziós grafikai programok sokasága áll rendelkezésre, évekig tart, míg végigjátsszuk az összes elérhető játékot, sőt, ma már érettségit is lehet Linuxon tenni.

Ugyanígy, a Linuxot használók összetétele is komolyan megváltozott. Négy-öt évvel ezelőtt a linuxosok mintegy 70%-át az egyetemi hallgatók, illetve az informatikai szakirányban továbbtanulók és ezen a területen oktatók tették ki, mintegy 25%-ra volt tehető a kimondottan kiszolgálóként futó Linuxok száma (az egyetemisták gépei többnyire kiszolgálóként is működtek, de ezek nem „hivatalos” gépek voltak), a maradék 5%-on pedig osztoztak az otthoni felhasználók és az irodai alkalmazottak.

A mai becslések teljesen más képet mutatnak, már eleve a mennyiséget nézve. Ma már meg sem tudjuk állapítani, hogy hány darab Linux fut hazánkban. Ha csak a kiszolgálókat nézzük, a legszerényebb becslések is több, mint ötvenszeresére teszik a Linux-alapú kiszolgálókat. Van, aki több százszor annyira becsüli ezt a számot. Ezzel együtt, arányaiban mégis kevesebb kiszolgáló van, és a korábbi „maradékon”, az 5%-on osztozó két csoport, az otthoni felhasználók és az irodai alkalmazottak aránya döbbeneteset ugrott. Az IDC szerint 2004-ben 4300 gépet adtak el Linux operációs rendszerrel, máris érzékelhetjük a Linuxot használók táborának méretét.

Egy szó, mint száz, a Linux ma már nem csak a rendszergazdákat, programozókat érdekli. A felhasználók többsége nem kiszolgálót akar üzemeltetni, hanem egy könnyen használható, megbízható operációs rendszerre vágyik. Ennek fényében a Linuxvilág is igyekszik tartalmát megváltoztatni, témaválasztásában igazodni az olvasói igények változásához. Az eredmény pedig egy olyan magazin, amely a készítők reményei szerint olvasmányos, érdekes, ugyanakkor szakmai igényességet megtartva tud bemutatni sok érdekességet. Jellemző az új szerkezetre, hogy míg a Linuxvilág egy-két évvel ezelőtt főleg a rendszer telepítésének nehézségeivel foglalkozott, ma már komoly hangsúlyt kap a grafika, a multimédia, az irodai eszközök, vagy éppen az otthon is használatos programok.

Még egy komoly váltást, változást igyekszik kialakítani a magazin: az elmúlt évek alatt a linuxos felhasználók egyfajta közösséget alakítottak ki. Egyesületek, klubok alakultak, vannak, akiket a Linux hozott össze, gyakoriak a „szakmai túrázások”, „informatikai baráti találkozók”. Ugyanígy, sok egyéb változás is zajlik a világban, hogy csak egy példát említsünk, a Creative Commons kezdeményezés, mely már idehaza is realitásnak tekinthető. A magazin oldalain ezekről a kezdeményezésekről, csoportokról, eseményekről is hírt ad, ezzel is elősegítve a hazai Linux-barátok közösséggé kovácsolódását.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle