Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mac OS X AMD-s számítógépen is(?)

Laptop

Mac OS X AMD-s számítógépen is(?)

Túl jól sikerült az Apple platformváltása?


Augusztus közepén írtuk meg, hogy kiszivárgott az operációs rendszer inteles változata, és egy olyan notebookon is futásképes volt, amit nem az Apple készített. Márpedig Steve Jobs cége ehhez nem járult hozzá, ők szigorúan ragaszkodnak ahhoz, hogy operációs rendszerük csak a saját hardverükön fusson. Nem sokkal ezután az amerikai vállalat jogi részlege agresszív e-mailkampányba kezdett: olyan website-ok üzemeltetőivel vették fel a kapcsolatot, ahova kikerült az ominózus videó, és azt követelték tőlük, hogy távolítsák el az Apple számára kényes tartalmakat.

Nemrég a The Inquirer online IT bulvármagazin arról számolt be, hogy egy hete már olyan fotók birtokába jutottak, melyeken egy AMD-s notebook futtatta a Mac OS X-et. Állítólag a masinán az operációs rendszer eredetijének egy változata működött, nem pedig VMWare-rel hozták létre az Apple szoftverének installációját. A processzor ráadásul az Advanced Micro Devices egyik 64 bites változata volt – kérdés persze, hogy valóban igaz-e a történet, vagy csak az átállással kapcsolatos mendemondák photoshopos „megerősítése”. Ha igazak a híresztelések, akkor az extrém masináiról ismert Voodoo PC notebookján futott az operációs rendszer – ezt a cég nem erősítette meg, de nem is cáfolta kategorikusan.

X86 & P2P

Az egész folyamat akkor lendült be, amikor az Apple egy júniusi konferencián bejelentette, hogy Intel processzoros gépekre fog váltani, s a fejlesztők számára kiadott néhány, már az „új” környezetben működő operációs rendszert. Az inteles Mac OS X-ek egyike aztán felkerült az internetes file-megosztó hálózatokba és a Bittorrent trackerekre. Mivel itt senki és semmi nem tudta meggátolni a terjedését, eljutott olyanok kezébe is, akik aztán képesek voltak a TPM védelmet feltörni – így vált elérhetővé, hogy a Mac OS X bármilyen x86-os gépen futtatható legyen.

Az Apple talán nem is gondolta, mennyire találó jelmondatot talál(t) új operációs rendszeréhez: Tiger unleashed – Tigris póráz nélkül.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés