Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újabb pályázati sikert ért el az econet.hu Rt.

Laptop

Újabb pályázati sikert ért el az econet.hu Rt.

Jelentős támogatást kapott a 2005. évi Jedlik Ányos Program pályázatán az econet.hu Rt. vezette konzorcium. A támogatott projekt központi eleme az econet.hu Rt. által biztosított Globális Desktop Grid technológia (GDG), mely segítségével az összegyűjtött számítási kapacitásokat lehet úttörő módon nagy számítási igényű feladatok hatékony megoldására alkalmazni. A már eddig is nagy szakmai visszhangot kiváltott technológia laboratóriumi vagy zárt vállalati környezeten kívüli alkalmazására fordítható összeg nagysága a pályázat költségvetése szerint meghaladhatja a százmillió forintot is.

2005. szeptember 2-án jelentették be a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalban, hogy a Jedlik Ányos Program keretében 317,9 millió forint támogatást nyert az econet.hu vezetésével alakult konzorcium, A hároméves projekt keretén belül a társaság grid technológiájának alkalmazásával létrejövő nagy kapacitású GDG rendszer számítási erőforrásait az Országos Meteorológia Szolgálatban folyó numerikus egységes előrejelzési modell fejlesztések támogatására használják fel. A pontosabb légkörmodellek nemcsak növelik az időjárás-előrejelzések megbízhatóságát, de az új módszer a jelenleginél nagyságrendekkel gyorsabb számítási sebességet is jelent.

„Az újabb pályázati siker is igazolja elkötelezettségünket a grid technológia fejlesztése és az üzleti életben történő alkalmazása mellett.” – mondta Balázs Csaba, a sikeresen pályázó konzorcium vezetője, az econet.hu Rt. vezérigazgatója. „Meggyőződésünk, hogy a tudományos szférával történő együttműködés eredményei a GDG felhasználására a vártnál sokkal hamarabb jelentkeznek a mindennapi alkalmazásokban és jelentősen növelik az üzleti életben versenyző, adatfeldolgozási szakfeladatot igénybe vevő felhasználók hatékonyságát és versenyképességét.”

A konzorciumnak az econet.hu Rt. mellett további tagja az Országos Meteorológiai Szolgálat, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet, a Glia Számítástechnikai és Tanácsadó Kft., a DDC Automatika Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., valamint az Env-in-Cent Környezetvédelmi Tanácsadó Iroda.

„Az MTA SZTAKI Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Laboratóriuma eddig is vezető szerepet töltött be a hazai grid kutatások koordinálásában. A grid alapú technológiák fejlesztésében nagy jelentőségűnek tartom, hogy közreműködésünkkel a grid ki tudott lépni a tudományos műhelyek falai közül és az üzleti alkalmazásokban is egyre nagyobb szerephez jut.” – fűzte hozzá Dr. Kacsuk Péter professzor, akadémiai doktor, aki a laboratórium vezetője és a projekt szakmai koordinátora.

Mint ismert, az econet.hu Rt. augusztus 11-én jelentette be, hogy a jövőben az Internet-hozzáférés biztosítása és az internetes tartalomszolgáltatás mellett üzleti tevékenységének harmadik ágát a grid technológiához kapcsolható szolgáltatások jelentik majd. A múlt héten jelentette be a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal, hogy az ELTE vezetésével és az econet.hu részvételével alakult konzorcium a Pázmány Péter Program keretén belül pedig 800 millió forintos pályázati támogatásban részesült.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés