Connect with us

technokrata

Újabb pályázati sikert ért el az econet.hu Rt.

Laptop

Újabb pályázati sikert ért el az econet.hu Rt.

Jelentős támogatást kapott a 2005. évi Jedlik Ányos Program pályázatán az econet.hu Rt. vezette konzorcium. A támogatott projekt központi eleme az econet.hu Rt. által biztosított Globális Desktop Grid technológia (GDG), mely segítségével az összegyűjtött számítási kapacitásokat lehet úttörő módon nagy számítási igényű feladatok hatékony megoldására alkalmazni. A már eddig is nagy szakmai visszhangot kiváltott technológia laboratóriumi vagy zárt vállalati környezeten kívüli alkalmazására fordítható összeg nagysága a pályázat költségvetése szerint meghaladhatja a százmillió forintot is.

2005. szeptember 2-án jelentették be a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalban, hogy a Jedlik Ányos Program keretében 317,9 millió forint támogatást nyert az econet.hu vezetésével alakult konzorcium, A hároméves projekt keretén belül a társaság grid technológiájának alkalmazásával létrejövő nagy kapacitású GDG rendszer számítási erőforrásait az Országos Meteorológia Szolgálatban folyó numerikus egységes előrejelzési modell fejlesztések támogatására használják fel. A pontosabb légkörmodellek nemcsak növelik az időjárás-előrejelzések megbízhatóságát, de az új módszer a jelenleginél nagyságrendekkel gyorsabb számítási sebességet is jelent.

„Az újabb pályázati siker is igazolja elkötelezettségünket a grid technológia fejlesztése és az üzleti életben történő alkalmazása mellett.” – mondta Balázs Csaba, a sikeresen pályázó konzorcium vezetője, az econet.hu Rt. vezérigazgatója. „Meggyőződésünk, hogy a tudományos szférával történő együttműködés eredményei a GDG felhasználására a vártnál sokkal hamarabb jelentkeznek a mindennapi alkalmazásokban és jelentősen növelik az üzleti életben versenyző, adatfeldolgozási szakfeladatot igénybe vevő felhasználók hatékonyságát és versenyképességét.”

A konzorciumnak az econet.hu Rt. mellett további tagja az Országos Meteorológiai Szolgálat, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet, a Glia Számítástechnikai és Tanácsadó Kft., a DDC Automatika Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., valamint az Env-in-Cent Környezetvédelmi Tanácsadó Iroda.

„Az MTA SZTAKI Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Laboratóriuma eddig is vezető szerepet töltött be a hazai grid kutatások koordinálásában. A grid alapú technológiák fejlesztésében nagy jelentőségűnek tartom, hogy közreműködésünkkel a grid ki tudott lépni a tudományos műhelyek falai közül és az üzleti alkalmazásokban is egyre nagyobb szerephez jut.” – fűzte hozzá Dr. Kacsuk Péter professzor, akadémiai doktor, aki a laboratórium vezetője és a projekt szakmai koordinátora.

Mint ismert, az econet.hu Rt. augusztus 11-én jelentette be, hogy a jövőben az Internet-hozzáférés biztosítása és az internetes tartalomszolgáltatás mellett üzleti tevékenységének harmadik ágát a grid technológiához kapcsolható szolgáltatások jelentik majd. A múlt héten jelentette be a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal, hogy az ELTE vezetésével és az econet.hu részvételével alakult konzorcium a Pázmány Péter Program keretén belül pedig 800 millió forintos pályázati támogatásban részesült.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle