Connect with us

technokrata

Könnyű, képstabilizátoros Canon objektív profiknak

Laptop

Könnyű, képstabilizátoros Canon objektív profiknak

A Canon bejelentette új professzionális L-szériás optikáját, a pehelysúlyú EF 24-105mm f/4L IS USM képstabilizátoros objektívet.

A por- és nedvességálló EF 24-105mm f/4L IS USM megfelel a Canon precíziós optikáknál alkalmazott legmagasabb szintű irányelveinek. Ideális riportok, események, utazások és hírességek fotózására, amikor a fotós egy könnyű és mozgékony optikát keres, de a képminőség terén sem akar kompromisszumot kötni.


Az EF 17-40mm f/4L USM és az EF 70-200mm f/4L USM optikák közötti űr kitöltésével ez az optika teszi teljessé a Canon f/4L zoom-objektív sorozatát. Ezeket az objektíveket professzionális fotósoknak tervezték, akik egy könnyű zoom-objektívet szeretnének, fix fényerővel az egész zoom-tartományban. A bemozdulás hatását csökkentő képstabilizátorral a záridő az egyébként szokásosnál akár 3 értékkel is hosszabbra állítható az elmosódás észlelhető növekedése nélkül. Az L-szériát (a Canon professzionális objektív-kínálatának modelljeit) arra tervezték, hogy kiemelkedő képminőséget, valamint maximális kezelhetőséget biztosítsanak, mindezt víz- és porálló vázban.

Képstabilizátor
A képstabilizátor (Image Stabilizer – IS) nagymértékben csökkenti a bemozdulásból eredő elmosódás veszélyét: giroszenzorok érzékelik a véletlenszerű rezgéseket, és mozgásba hozzák az optikai tengelyre merőlegesen elhelyezkedő korrekciós lencsecsoportot. Ez megváltoztatja a fény irányát, visszaterelve a képet a megfelelő helyre a szenzoron vagy a film felületén.

A ˝három-rekesznyi˝ előny a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 105mm-es objektívet kézben fogva is remegésmentes kép készülhet: az általában megfelelő 1/125-ös záridő helyett akár 1/15 másodperces érték is használható, megsokszorozva ezzel a lehetőségek számát gyengébb megvilágítás esetén.

Remek autofókusz
Az EF 24-105mm f/4L IS USM gyűrűs USM motorja rendkívül magas frekvenciát használva egyedülállóan gyorssá és majdnem tökéletesen csöndessé teszi az autofókuszálást. Az erős processzor és a továbbfejlesztett AF algoritmus szintén hozzájárulnak a gyorsabb működéshez. A megfelelő fékezőnyomaték precízen és pontosan, túlfutás nélkül állítja meg az objektívet, amint az a megfelelő fókusztávolsághoz ér. A fotósok a kézi fókuszgyűrűt elforgatva akármikor használhatják a kézi élességállítást anélkül, hogy előtte ki kellene kapcsolniuk az autofókusz módot.

Állandó f/4 fényerő 24-105mm-ig
Az EF 24-105mm f/4L IS USM a lehető legmagasabb optikai minőséget nyújtja, változatlan fényerővel, az objektív teljes gyújtótávolság-tartományában. Ezt kihasználva a fotósok a lehető legnagyobbra állíthatják a blendét, és egészen 105mm-ig zoomolhatnak anélkül, hogy változtatniuk kellene a záridőn. Ez az objektív tökéletes választás azoknak a profi fotósoknak, akik egy könnyű és kibővített gyújtótávolság-tartományú zoom objektívet keresnek az EF 24-70mm f/2.8L USM mellé. Az objektív majdnem tökéletesen kör alakú blendéje segítségével izgalmas, elmosódott hátterek készíthetők.

Képminőség
Az objektív méretének csökkentése és a kép világosságának javítása érdekében egy alacsony szórású (Ultra-Low Dispersion – UD) lencsetag küszöböli ki a másodlagos kromatikus aberrációt, ami rontaná az élességet és idegen színcsíkokat okozna. Az aszférikus lencsetagok kijavítják a gömbtorzítást a saroktól sarokig tartó éles, kontrasztos képminőség érdekében. A lencsetagok formájának kialakításával és a Super Spectra bevonat optimális alkalmazásával a Canon mérnökei sikeresen csökkentették a becsillanás vagy a szellemkép kialakulásának esélyét – ezek a jelenségek az érzékelőről visszatükröződő kép miatt gyakoribbak a digitális fényképezőgépek esetében. A megnövelt fényelnyelésű borítás csökkenti a lencsetagok becsillanásának mértékét, így torzítatlan, természetes színű képek készülhetnek.

EOS rendszerintegráció
Az EF 24-105mm f/4L IS USM távolságmérő funkciója kompatibilis az újabb gépek, mint például az EOS-1D Mark II N és az EOS 5D E-TTL II vakurendszerével. Amikor a Canon EX Speedlite vakuegységeivel használják, az objektív átküldi a távolságra vonatkozó információkat a vaku-algoritmusnak, szemmel látható javulást eredményezve a vakus távolságmérés terén. Az EOS-1 professzionális vázak vízállóságához alkalmazkodva egy O-gyűrű zárja le az optika és a váz közötti helyet, valamint számos tömítés került az optika mozgó részeihez, hogy védelmet biztosítsanak a behatoló por és nedvesség ellen. Az AF mód és a képstabilizátor kapcsolóit átalakították, hogy nehezebb legyen véletlenül be- vagy kikapcsolni azokat. Az EF 24-105mm f/4L IS USM tartozékai a bajonett rendszerű EW-83H napellenző és az LP1219 puha objektívtartó.

Az EF 24-105mm f/4L IS USM várhatóan szeptemberben jelenik meg a hazai szaküzletekben.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek