Connect with us

Hirdetés

technokrata

Okosabb készülékekre van szükség!

Laptop

Okosabb készülékekre van szükség!

Az Intel a napokban ismertette hosszú távú kutatási programját, amiben az elektronikai termékek okosabbá és biztonságosabbá tételével kíván foglalkozni, hogy azok világszerte megfeleljenek a felhasználók elvárásainak.

A ˝felhasználó-tudatos˝ platform technológiák segítségével olyan rendszerek építhetők ki, melyek intuitív válaszokat adnak az emberek állandóan változó igényeire.

Justin Rattner, az Intel senior munkatársa és az a Vállalati Technológia Csoport elnöke (senior fellow and director of Intel’s Corporate Technology Group) elmondta, hogy emberi beavatkozás és irányítás nélkül a jelenlegi berendezések nem ismerik fel, hogy hogyan, ki vagy mire használja őket. A folyamat azért bosszantó és nehézkes, mert az embereknek már ahhoz is rengeteg dolgot kell tenniük, hogy egyáltalán használni tudják és kezeljék saját rendszereiket. A jövő elektronikája egyszerűbben és intuitívebben kezeli majd a műszaki berendezéseket, amelyért cserébe a felhasználók könnyebben végezhetik el feladataikat. Természetesen az elképzelés megvalósításához elengedhetetlen egy újgenerációs felhasználó-tudatos platform technológia megléte.

A felhasználó-tudatos rendszerek újfajta intelligenciát igényelnek
A felhasználó-tudatos platformok megjelenése újfajta követelményeket támaszt a hardver- és szoftvereszközök, szolgáltatások és interfészek fejlesztésével kapcsolatban. Többmagos processzorok beépítésével (azaz több ˝agynak˝ a számítógépbe való beépítésével) az Intel processzor-architektúráit már most olyan irányba fejleszti, hogy azok egy szuper-számítógép teljesítményét is elérjék. A ˝tudatosabb˝ platformok létrejöttét segítendő, az Intel a jövőben akár több tíz vagy száz alacsony fogyasztású magot is beépít egyetlen processzorba, hogy platformjai ˝tájékozottabbak˝ legyenek és megfeleljenek a felhasználók elvárásainak.

Minden chip képes lesz akár egyetlen magot vagy egy egész csoportot kijelölni a szükséges memória és sávszélesség megadásával, hogy specifikus területekkel kapcsolatos feladatokat végezzenek el, mint például a látás, hallás, rendszerbiztonság, játékok vagy parancsok megértése. A virtualizációs szoftverek segítségével ezek a platformok védőfalakat társítanak a feladatkörökhöz, azért hogy a számítógép megjelölt erőforrásai hatékonyabban működjenek, és hogy a feladatok ne keveredjenek és ütközzenek más alkalmazásokkal.

A felhasználó-tudatos platformok az újfajta intelligencia kiaknázásával több feladatot és beviteli erőforrást kezelnek egyszerre (videó-berendezést, amivel látnak; audio-berendezést, amivel hallanak és beszélnek; érzőszenzorokat, emlék-tároló rendszereket; internettel és más eszközökkel összekapcsolható hálózatot és rádiókat) és a mindennapjaink megkönnyítése érdekében alkalmazzák is a megtanultakat. Rattner a Diamond nevű kutatási projekt – ami az Intel és a Carnegie Mellon Pittsburg-i Egyetem fejlesztése alatt álló intuitív képkereső alkalmazás – segítségével bemutatta a felhasználó-tudatos platformok működését.

Folyamatos platform fejlesztés a felhasználó-tudatos rendszerek jegyében
Az önmagukat kiszolgáló felhasználó-tudatos platformoknak érzékelni kell saját környezetüket, hogy reagálni tudjanak a működésüket gátló veszélyekre és problémákra. Az Intel ezért érzékelő rendszerek használatát a rendszerek logikus felépítésével összehangolva vizsgálja. Jó példa erre a hőszenzorok beépítése, melyek a számítógépek túlmelegedését figyelik. Segítségükkel lehetőség nyílik a munka újraelosztására az adatközpont több száz rendszerén belül az adatvesztés és rendszerhibák elkerülése érdekében.

Rattner azt is bemutatta, hogy az egyes gépekbe beépített intelligens hálózat hogyan használható a számítógépes férgek terjedésének megállítására. Az agresszív férgek olyan gyorsan terjednek a hálózaton belül, egyik rendszerből a másikba férkőzve, hogy az emberek fizikailag képtelenek ezzel a gyorsasággal felvenni a versenyt. A Circuit Breaker az Intel egy olyan fejlesztése, ami úgy állítja meg a férgek terjedését, hogy minden egyes berendezés a saját adatforgalmának áramlását figyeli. A program a hálózaton belüli rendellenességeket lokalizálja és a legkisebb támadást észlelve, elzárja a problémás rendszert a hálózat többi részétől. Az önmagukat vezérlő rendszerek tehát kivédik, hogy a számítógépes férgek tovább terjedjenek.

A legnagyobb kihívás egy olyan rendszer kiépítésében, mely spontán válaszol az emberek állandóan változó igényeire, a kontextusban való gondolkodás kifejlesztése, vagyis a ki, a mi és a hol kérdések megértése a mindennapjainkban. A ˝hely-tudatos˝ komputer technológiák alkalmazása segíti a rendszereket az azonnali válaszadásban, egyszerűvé válik a különböző zenék letöltése a családi autó rádiójára, a konyhába vagy a mobiltelefonjainkra – természetesen az egyéni igényeknek megfelelően. De akár megfelelő módon, figyelmeztethetik a gyári munkásokat egy eszköz speciális karbantartási követelményeire, proximitás, a biztonsági követelmények és a munkás képzettségi szintjének megfelelően.

Az Intel szorosan együttműködik a gépek összeállításával és értékesítésével foglalkozó cégekkel (OEM), a független szoftvergyártókkal (ISV) és a fejlesztőkkel a felhasználó-tudatos számítógépek megvalósításában, hogy az emberek használhatóbb és intelligensebb termékekkel találkozhassanak bárhol a világon.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés