Connect with us

technokrata

Okosabb készülékekre van szükség!

Laptop

Okosabb készülékekre van szükség!

Az Intel a napokban ismertette hosszú távú kutatási programját, amiben az elektronikai termékek okosabbá és biztonságosabbá tételével kíván foglalkozni, hogy azok világszerte megfeleljenek a felhasználók elvárásainak.

A ˝felhasználó-tudatos˝ platform technológiák segítségével olyan rendszerek építhetők ki, melyek intuitív válaszokat adnak az emberek állandóan változó igényeire.

Justin Rattner, az Intel senior munkatársa és az a Vállalati Technológia Csoport elnöke (senior fellow and director of Intel’s Corporate Technology Group) elmondta, hogy emberi beavatkozás és irányítás nélkül a jelenlegi berendezések nem ismerik fel, hogy hogyan, ki vagy mire használja őket. A folyamat azért bosszantó és nehézkes, mert az embereknek már ahhoz is rengeteg dolgot kell tenniük, hogy egyáltalán használni tudják és kezeljék saját rendszereiket. A jövő elektronikája egyszerűbben és intuitívebben kezeli majd a műszaki berendezéseket, amelyért cserébe a felhasználók könnyebben végezhetik el feladataikat. Természetesen az elképzelés megvalósításához elengedhetetlen egy újgenerációs felhasználó-tudatos platform technológia megléte.

A felhasználó-tudatos rendszerek újfajta intelligenciát igényelnek
A felhasználó-tudatos platformok megjelenése újfajta követelményeket támaszt a hardver- és szoftvereszközök, szolgáltatások és interfészek fejlesztésével kapcsolatban. Többmagos processzorok beépítésével (azaz több ˝agynak˝ a számítógépbe való beépítésével) az Intel processzor-architektúráit már most olyan irányba fejleszti, hogy azok egy szuper-számítógép teljesítményét is elérjék. A ˝tudatosabb˝ platformok létrejöttét segítendő, az Intel a jövőben akár több tíz vagy száz alacsony fogyasztású magot is beépít egyetlen processzorba, hogy platformjai ˝tájékozottabbak˝ legyenek és megfeleljenek a felhasználók elvárásainak.

Minden chip képes lesz akár egyetlen magot vagy egy egész csoportot kijelölni a szükséges memória és sávszélesség megadásával, hogy specifikus területekkel kapcsolatos feladatokat végezzenek el, mint például a látás, hallás, rendszerbiztonság, játékok vagy parancsok megértése. A virtualizációs szoftverek segítségével ezek a platformok védőfalakat társítanak a feladatkörökhöz, azért hogy a számítógép megjelölt erőforrásai hatékonyabban működjenek, és hogy a feladatok ne keveredjenek és ütközzenek más alkalmazásokkal.

A felhasználó-tudatos platformok az újfajta intelligencia kiaknázásával több feladatot és beviteli erőforrást kezelnek egyszerre (videó-berendezést, amivel látnak; audio-berendezést, amivel hallanak és beszélnek; érzőszenzorokat, emlék-tároló rendszereket; internettel és más eszközökkel összekapcsolható hálózatot és rádiókat) és a mindennapjaink megkönnyítése érdekében alkalmazzák is a megtanultakat. Rattner a Diamond nevű kutatási projekt – ami az Intel és a Carnegie Mellon Pittsburg-i Egyetem fejlesztése alatt álló intuitív képkereső alkalmazás – segítségével bemutatta a felhasználó-tudatos platformok működését.

Folyamatos platform fejlesztés a felhasználó-tudatos rendszerek jegyében
Az önmagukat kiszolgáló felhasználó-tudatos platformoknak érzékelni kell saját környezetüket, hogy reagálni tudjanak a működésüket gátló veszélyekre és problémákra. Az Intel ezért érzékelő rendszerek használatát a rendszerek logikus felépítésével összehangolva vizsgálja. Jó példa erre a hőszenzorok beépítése, melyek a számítógépek túlmelegedését figyelik. Segítségükkel lehetőség nyílik a munka újraelosztására az adatközpont több száz rendszerén belül az adatvesztés és rendszerhibák elkerülése érdekében.

Rattner azt is bemutatta, hogy az egyes gépekbe beépített intelligens hálózat hogyan használható a számítógépes férgek terjedésének megállítására. Az agresszív férgek olyan gyorsan terjednek a hálózaton belül, egyik rendszerből a másikba férkőzve, hogy az emberek fizikailag képtelenek ezzel a gyorsasággal felvenni a versenyt. A Circuit Breaker az Intel egy olyan fejlesztése, ami úgy állítja meg a férgek terjedését, hogy minden egyes berendezés a saját adatforgalmának áramlását figyeli. A program a hálózaton belüli rendellenességeket lokalizálja és a legkisebb támadást észlelve, elzárja a problémás rendszert a hálózat többi részétől. Az önmagukat vezérlő rendszerek tehát kivédik, hogy a számítógépes férgek tovább terjedjenek.

A legnagyobb kihívás egy olyan rendszer kiépítésében, mely spontán válaszol az emberek állandóan változó igényeire, a kontextusban való gondolkodás kifejlesztése, vagyis a ki, a mi és a hol kérdések megértése a mindennapjainkban. A ˝hely-tudatos˝ komputer technológiák alkalmazása segíti a rendszereket az azonnali válaszadásban, egyszerűvé válik a különböző zenék letöltése a családi autó rádiójára, a konyhába vagy a mobiltelefonjainkra – természetesen az egyéni igényeknek megfelelően. De akár megfelelő módon, figyelmeztethetik a gyári munkásokat egy eszköz speciális karbantartási követelményeire, proximitás, a biztonsági követelmények és a munkás képzettségi szintjének megfelelően.

Az Intel szorosan együttműködik a gépek összeállításával és értékesítésével foglalkozó cégekkel (OEM), a független szoftvergyártókkal (ISV) és a fejlesztőkkel a felhasználó-tudatos számítógépek megvalósításában, hogy az emberek használhatóbb és intelligensebb termékekkel találkozhassanak bárhol a világon.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd