Connect with us

technokrata

Canon EOS-1D Mark II N: profi digitkamera a javából

Laptop

Canon EOS-1D Mark II N: profi digitkamera a javából

A Canon bejelentette a díjnyertes EOS-1D Mark II továbfejlesztett változatát, az EOS-1D Mark II N-t.

Az új gép a korábbi modellhez hasonlóan 8,2 megapixel felbontású, másodpercenként 8,5 kép készítésére képes, és a nagyobb teljesítményű puffernek köszönhetően ezt a sebességet 48 JPEG vagy 22 RAW képig tudja tartani. A 2 colos méretű LCD kijelző 2,5 colos méretűre nőtt, a dupla CF és SD memóriakártya-helyeknek köszönhetően különválaszthatóak a RAW és a JPEG formátumban készülő képek. A színmátrix és a paraméter-beállítások helyett a Canon bevezette az új képstílus (Picture Style) funkciót – hatféle gyári beállítást, amik leegyszerűsítik a fényképezőgépen végzett képbeállítást és -feldolgozást.


A kivételes képminőséget az APS-H méretű (28,7×19,1 milliméter) CMOS érzékelő és a nagyteljesítményű DIGIC II processzor biztosítják. Az EOS-1D Mark II N 45 pontos autofókusszal rendelkezik, és 0,2 másodperc alatt kapcsol be. A széles tartományban (ISO 100-1600) állítható érzékenység egy-egy fényértékkel mindkét irányban kiterjeszthető, így a teljes érzékenységi skála ISO 50-től ISO 3200-ig terjed.

Új kijelző
A minőségi visszajátszás és a menü jobb olvashatósága érdekében az EOS-1D Mark II N nagyobb és világosabb, 2,5 colos méretű, 230 ezer képpont felbontású poliszilikon TFT LCD kijelzőt kapott, így lényegesen nagyobb visszajátszási felület áll a fotós rendelkezésére. A fejlettebb kijelzőt hátulról duplaannyi LED világítja meg, így vízszintesen és függőlegesen is akár 170 fokos szögből nézve is megőrzi fényerejét és láthatóságát, megkönnyítve ezzel a képek visszanézését akkor is, amikor a fényképezőgép fixen rögzítve van. Visszajátszásnál egyből egy kiválasztott autofókusz-pontra lehet nagyítani, és a zoom működik rögtön a fotó elkészülése után megjelenő kép esetén is.

Kielégítve a fotósok igényeit, figyelve a piacra
Az EOS-1D Mark II N teljesítmény, működés és sebesség terén fejlesztések arzenálját sorakoztatja fel. Hogy megakadályozza az esetleges számozási hibát, amikor egy mappában a képek sorszáma eléri a 9999-et, a gép automatikusan új mappába kezd fényképezni. A gyors memóriakártya-választás lehetővé teszi, hogy könnyedén be lehessen állítani a képek kívánt mentési helyét. A választható alacsony szintű formázás opció (Low Level Format) gyors és végleges törlést, valamint nagyobb írási sebességet tesz lehetővé az SD kártyán. A vegyesen RAW és JPEG formátumban készülő képek akár két külön memóriakártyára is menthetőek (CF vagy SD kártyák). A fényképezőgépen tárolt fájlok személyre szabhatóak: a felhasználó dönti el a fájlnév első négy betűjét, a gép pedig megtoldja ezt a négyjegyű sorszámmal – ez az opció különösen hasznos hírügynökségeknek és képtáraknak, amik egyszerre több különböző fotóstól származó memóriakártyával dolgoznak.

Egyből felhasználásra kész képek
Az új képstílus-beállítások leegyszerűsítik a géppel végezhető képminőség-beállítást. A fényképezőgép gyári alapbeállítása egyből használható JPEG képeket kínál, így nincs szükség további menübeállításokra. A képstílusok a különböző színreprodukciós jellemzőkkel bíró filmekhez hasonlíthatók. A könnyen kiválasztható beállítások mindegyikében lehetőség nyílik az élesség, a kontraszt, a színtónus és a telítettség módosítására. Az egyéni beállításokhoz három hely áll rendelkezésre, hogy a fotósok saját képstílusokat alakíthassanak ki, vagy töltsenek fel egy külön képstílus-fájlból. A Canon tervei szerint jövőben a Canon honlapjáról további képstílusok lesznek letölthetők. A képstílusok leváltják a képfeldolgozás azon részét, amit régebben paraméterekkel és a színmátrix segítségével lehetett meghatározni. A képstílusokat támogatják a mellékelt Digital Photo Professional és RAW Image Task programok is.

Kivételes képminőség, totális megbízhatóság
A kivételesen magas minőségű képeket a Canon DIGIC II processzora és a második generációs CMOS érzékelő biztosítják. Ez utóbbi rendelkezik beépített zajszűrő áramkörrel, hogy kiszűrje a véletlen zajokat. Az érzékelő előtt elhelyezett aluláteresztő szűrő segít megszüntetni a színhibákat és a moirét, míg az infravörös szűrő eltünteti a tükröződések és a köd által okozott vörös szegélyeket. Az EOS-1D Mark II N zárját 200.000 expozícióra tervezték, a magnézium-ötvözet borítás pedig több mint 70 tömítéssel rendelkezik a víz, a por és a szennyeződés távoltartására. A fényképezőgép egy új, Auto zajszűrési opcióval is rendelkezik, amely 1 másodperc és a fölötti expozíciós idő esetén automatikusan érzékeli, és ahol szükséges, korrigálja a zajszintet.

Kompatibilitás és kiegészítők
Az EOS-1D Mark II N kompatibilis a Canon összes EF objektívjével és a teljes EX szériás Speedlite vakucsaláddal. A Canon-féle E-TTL II vakurendszer optimizálja a vaku fényerejét, összekapcsolva a fényképezőgéptől/objektívtől kapott távolságadatokat az elővillanás 21 zónás kiértékelő vagy átlagoló fénymérési eredményeivel. A fényképezőgép mattüvege cserélhető; az opcionális szuper precíziós változat (Super Precision Matte Ec-S) lemez segítségével könnyebb a gyors objektívekkel manuálisan élességet állítani. Az opcionális vezeték nélküli rendszerrel (Wireless File Transmitter – WFT-E1) a fotósok kábelek nélkül, pár másodperc alatt másolhatják át a képeket helyi vagy távoli számítógépre. A kimenetek videó (NTSC és PAL formátumban is), IEEE1394 (Firewire) és USB csatlakozást tesznek lehetővé. A fényképezőgép PictBridge-kompatibilis, így megfelelő fotónyomtatóra csatlakoztatva számítógép használata nélkül is lehet róla képeket nyomtatni. Az EOS-1D Mark II N támogatja az opcionális adatellenőrző készletet (Data Verification Kit DVK-E2 v2.2), amellyel a fényképezőgéppel készült képek eredetiségét lehet igazolni.

Új szoftver
Az EOS-1D Mark II N csomagjában megtalálható az EOS Digital Solutions Disk 11-es verziója, amely tartalmazza a Canon RAW képfeldolgozó-programjának, a Digital Photo Professional-nek (DPP) továbbfejlesztett változatát is. A 2.0-ás verzió felismeri az EOS D30-tól kezdődően az összes EOS fényképezőgéppel készített RAW képet, és támogatja a képstílusokat is. Az újítások arra irányulnak, hogy a profik gyorsabban és hatékonyabban dolgozhassanak: egyszerű képkiválasztás háromszintű jelzéssel; valós idejű élességállítás; hatékonyabb képkorrekció (Copy Stamp); továbbfejlesztett képátviteli funkció – a képek akár egyből Photoshop-ba is küldhetők; szélesebb körű színtér támogatás, beleértve az Apple RGB-t és a ColorMatch RGB-t; és végül továbbfejlesztett CMYK-szimuláció funkció. A lemezen megtalálhatóak még a ZoomBrowser EX (PC) és az ImageBrowser (MAC) v5.5 programok is a képek megjelenítéséhez és rendezéséhez, az EOS Capture v1.5 számítógéppel irányított fényképezéshez használható szoftverek, illetve a PhotoStitch v3.1, a PhotoRecord v2.2 (PC), a RAW ImageTask v2.2 és a CameraWindow v 5.3 programok. Az EOS-1D Mark II N kompatibilis a CANON iMAGE GATEWAY7 rendszerrel, ahol az online fotóalbumban fotóinak megosztásához minden felhasználó 100 MB tárhelyet kap.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle