Connect with us

technokrata

Mozgolódik a merevlemezek piaca

Laptop

Mozgolódik a merevlemezek piaca

A Seagate újgenerációs notebookwinchestere után a Fujitsu is előrukkolt egy újdonsággal, amivel ismét jogosan tudhatja magáénak a legnagyobb tárkapacitású mobil merevlemezt gyártó vállalat címét.

Jelenleg a legnagyobb kapacitással bíró, mobil felhasználású merevlemezt a Fujitsu birtokolja, ezen 120 GB-nyi adat tárolható el, írtuk még májusban. Azóta azonban fordult a világ, a Seagate például a minap jelentette be, hogy már elérhető azon, hasonló méretű tárhellyel rendelkező winchestere, amelyiken az úgynevezett prependicular recording elvét alkalmazzák. Ez azt jelenti, hogy az információt tároló bitek olyan mágneses elrendezettségben találhatók meg a merevlemezen, mely jóval kevesebb helyet igényel a jelenleg alkalmazott módszerhez képest, így ugyanakkora felületre még több adat sűríthető rá.

Nos, habár ezt a technológiát a Fujitsu is adoptálni fogja, a fejlesztésben még nem állnak azon a szinten, ahol riválisuk. Viszont a cég tartani látszik azon ütemtervét, mely szerint 2007 első felére olyan winchestert hozna forgalomba, mely két tányérral, s azokon egyenként 100-100 GB kapacitással rendelkezne. A minap ugyanis bejelentette, hogy már végső stádiumában járnak az MHV2160BT típusjelzésű merevlemezének fejlesztései, amelynek különlegessége, hogy 160 GB-nyi tárolóhelyet kínál. A SATA csatolófelülettel bíró, noteszgépekbe szánt, 2,5 colos méretű terméket Joel Hagberg, a Fujitsu marketingért és üzleti fejlesztésekért felelős részlegének alelnöke a kategóriájában legjobbnak minősítette. Érdemes megjegyezni, hogy egy másik elsőség is a Fujitsu nevéhez fűződik: ez a cég volt az, amelyik először készített ilyen méretű, SATA merevlemezt (2004 januárjában vált elérhetővé).

Mint kiderült az új, 2,5 colos winchestercsalád fejlesztése már négy éve zajlik, s ennek lehet az idei megkoronázása ez a meghajtó. Az alelnök elmondása értelmében nemcsak a kapacitásnövelésen dolgoztak keményen a mérnökök, hanem a fizikai behatásoknak, rázkódásoknak, ütődéseknek való ellenállását is továbbfejlesztették, valamint a merevlemez által generált zaj mennyiségét is sikerült mérsékelni (igaz, konkrét adatok egyelőre nem ismertek).

Habár kapni egyelőre még nem lehet, de a hátralevő bő negyedévben elérhetővé válik az új winchester, nyilatkozta Hagberg.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák