Connect with us

technokrata

Freepsire – a Lindows/Linspire könnyített, ingyenes változata

Laptop

Freepsire – a Lindows/Linspire könnyített, ingyenes változata

A Windows-zal való névhasonlóság miatt évekig pereskedő Lindows végül átnevezte magát Linspire-ré. Most ez utóbbi névvel és a disztribúció könnyített változatával élnek (vissza?) mások.

Utoljára június végén írtunk a Linspire-ről – akkor jelentették be, hogy már Windows-os játékokat is lehet futtatni az alapvetően linuxos disztribúción. Most ismét a reflektorfénybe került a Linspire, igaz, ezúttal egy tőlük független kezdeményezés révén. Letölthetővé vált ugyanis a Freespire névre keresztelt változat – méghozzá ingyenesen.

Ismeretes, hogy a Linspire operációs rendszer pénzért vásárolható meg; a fejlesztő cégnek azonban mégsem ez az elsődleges bevételi forrása, hanem az úgynevezett CNR (click and run) rendszer. A Linspire felhasználók a szolgáltatás havidíjának kifizetését követően válogathatnak maguknak szoftvereket az egyre bővülő adatbázisból. Nos, arról nincs információ, hogy ehhez a rendszerhez vajon hozzá lehet-e férni a Freespire révén (valószínűleg nem), de legalább bárki kipróbálhatja, milyen egy „majdnem” Linspire.

A Freespire terjesztői ugyanis leszögezték, hogy ennek a kiadásnak nincsen köze az eredeti fejlesztőkhöz, s az OS-ből minden jogvédett dolgot eltávolítottak. Habár csak live CD-ként érhető el egyelőre az operációs rendszer (azaz CD-ről bootolva, telepítés nélkül indul el), mégis szinte egy az egyben olyan, mint a Linspire. Aki nem akar külön partíciót készíteni a Linux kipróbálására, vagy egyszerűen csak kíváncsi, annak érdemes letölteni az alábbi címről a CD képfile-át (ISO formátumban). Könnyed használatban és automatikus hardverkonfigurálásban lehet része.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd