Connect with us

technokrata

Freepsire – a Lindows/Linspire könnyített, ingyenes változata

Laptop

Freepsire – a Lindows/Linspire könnyített, ingyenes változata

A Windows-zal való névhasonlóság miatt évekig pereskedő Lindows végül átnevezte magát Linspire-ré. Most ez utóbbi névvel és a disztribúció könnyített változatával élnek (vissza?) mások.

Utoljára június végén írtunk a Linspire-ről – akkor jelentették be, hogy már Windows-os játékokat is lehet futtatni az alapvetően linuxos disztribúción. Most ismét a reflektorfénybe került a Linspire, igaz, ezúttal egy tőlük független kezdeményezés révén. Letölthetővé vált ugyanis a Freespire névre keresztelt változat – méghozzá ingyenesen.

Ismeretes, hogy a Linspire operációs rendszer pénzért vásárolható meg; a fejlesztő cégnek azonban mégsem ez az elsődleges bevételi forrása, hanem az úgynevezett CNR (click and run) rendszer. A Linspire felhasználók a szolgáltatás havidíjának kifizetését követően válogathatnak maguknak szoftvereket az egyre bővülő adatbázisból. Nos, arról nincs információ, hogy ehhez a rendszerhez vajon hozzá lehet-e férni a Freespire révén (valószínűleg nem), de legalább bárki kipróbálhatja, milyen egy „majdnem” Linspire.

A Freespire terjesztői ugyanis leszögezték, hogy ennek a kiadásnak nincsen köze az eredeti fejlesztőkhöz, s az OS-ből minden jogvédett dolgot eltávolítottak. Habár csak live CD-ként érhető el egyelőre az operációs rendszer (azaz CD-ről bootolva, telepítés nélkül indul el), mégis szinte egy az egyben olyan, mint a Linspire. Aki nem akar külön partíciót készíteni a Linux kipróbálására, vagy egyszerűen csak kíváncsi, annak érdemes letölteni az alábbi címről a CD képfile-át (ISO formátumban). Könnyed használatban és automatikus hardverkonfigurálásban lehet része.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák