Connect with us

Hirdetés

technokrata

A hadipar hajtja az üzemanyagcellák fejlesztését

Laptop

A hadipar hajtja az üzemanyagcellák fejlesztését

A vállalat bejelentette korábbi üzemanyagcellájának továbbfejlesztett változatát, melyet kifejezetten az amerikai hadsereg kívánalmainak megfelelően hozott létre. Ennek ellenére hamarosan kereskedelmi forgalomban is debütálhat a készülék.

Az Ultracell már jó ideje foglalkozik a folyékony üzemanyagon alapuló energiaforrások fejlesztésén. A cég nevéhez fűződik az úgynevezett reformed methanol fuel cell (RMFC – átalakított metanol üzemanyagcella) technológia, amely révén el tudták érni a lítium-ionos akkumulátorok energiasűrűségének kétszeresét.

Maga a technológia a magas koncentrációjú metanolból hidrogén előállítására irányuló folyamatra alapul. A cég szerint hasonló sűrűséget tud produkálni, mint a tisztán hidrogén alapú üzemanyagcellák, ám annál a sokkal olcsóbb metanol alkalmazásával gazdaságosabban működtethető az eszköz. A durván 1,1 kilogrammos tömeg talán kicsit nagynak tűnik, ám a hasonló paraméterekkel bíró megoldások mind nehezebbek az Ultracell fejlesztésénél. Fizikai mérete körülbelül egy A5-ös könyvével vetekszik.

Lássuk kicsit részletesebben, miből is áll a rendszer! Az önindításra képes eszköz az általa kiszolgált elektronikai berendezést, annak bekapcsoló gombjának lenyomását követően azonnal el tudja látni energiával. Az üzemanyagtartályt gyorsan és egyszerűen cserélni lehet, sőt, még elemtöltésre is alkalmazható. A teljes rendszer főbb részei: az áramlást vezérlő processzor, az ellenőrző rendszer, a kompresszor és az imént említett cserélhető üzemanyagtartály.

Katonai megrendelés – ez minden nagyobb gyártócég álma az Egyesült Államokban (is). Az Ultracellnek összejött: a jelenlegi telep korábbi változatát, a 45 wattnyi energia folyamatos biztosítására képes XX90-est kifejezetten a hadsereg kommunikációs, elektronikai kutatásokkal és fejlesztésekkel foglalkozó részlegének (CERDEC) megrendelésére készítették. A katonaság azonban további modell(eke)t akart – ennek lett eredménye az UltraCell25 (katonai nevén XX25), amely 25 wattos teljesítménnyel rendelkezik, viszont kompaktabb kivitelű elődjénél. A vállalat tervei szerint a jövő év folyamán kereskedelmi forgalomban is kapható lesz az eszköz – elsősorban professzionális felhasználásra, ipari környezetbe és a mobil számítástechnika számára fogják értékesíteni.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés