Connect with us

technokrata

A hadipar hajtja az üzemanyagcellák fejlesztését

Laptop

A hadipar hajtja az üzemanyagcellák fejlesztését

A vállalat bejelentette korábbi üzemanyagcellájának továbbfejlesztett változatát, melyet kifejezetten az amerikai hadsereg kívánalmainak megfelelően hozott létre. Ennek ellenére hamarosan kereskedelmi forgalomban is debütálhat a készülék.

Az Ultracell már jó ideje foglalkozik a folyékony üzemanyagon alapuló energiaforrások fejlesztésén. A cég nevéhez fűződik az úgynevezett reformed methanol fuel cell (RMFC – átalakított metanol üzemanyagcella) technológia, amely révén el tudták érni a lítium-ionos akkumulátorok energiasűrűségének kétszeresét.

Maga a technológia a magas koncentrációjú metanolból hidrogén előállítására irányuló folyamatra alapul. A cég szerint hasonló sűrűséget tud produkálni, mint a tisztán hidrogén alapú üzemanyagcellák, ám annál a sokkal olcsóbb metanol alkalmazásával gazdaságosabban működtethető az eszköz. A durván 1,1 kilogrammos tömeg talán kicsit nagynak tűnik, ám a hasonló paraméterekkel bíró megoldások mind nehezebbek az Ultracell fejlesztésénél. Fizikai mérete körülbelül egy A5-ös könyvével vetekszik.

Lássuk kicsit részletesebben, miből is áll a rendszer! Az önindításra képes eszköz az általa kiszolgált elektronikai berendezést, annak bekapcsoló gombjának lenyomását követően azonnal el tudja látni energiával. Az üzemanyagtartályt gyorsan és egyszerűen cserélni lehet, sőt, még elemtöltésre is alkalmazható. A teljes rendszer főbb részei: az áramlást vezérlő processzor, az ellenőrző rendszer, a kompresszor és az imént említett cserélhető üzemanyagtartály.

Katonai megrendelés – ez minden nagyobb gyártócég álma az Egyesült Államokban (is). Az Ultracellnek összejött: a jelenlegi telep korábbi változatát, a 45 wattnyi energia folyamatos biztosítására képes XX90-est kifejezetten a hadsereg kommunikációs, elektronikai kutatásokkal és fejlesztésekkel foglalkozó részlegének (CERDEC) megrendelésére készítették. A katonaság azonban további modell(eke)t akart – ennek lett eredménye az UltraCell25 (katonai nevén XX25), amely 25 wattos teljesítménnyel rendelkezik, viszont kompaktabb kivitelű elődjénél. A vállalat tervei szerint a jövő év folyamán kereskedelmi forgalomban is kapható lesz az eszköz – elsősorban professzionális felhasználásra, ipari környezetbe és a mobil számítástechnika számára fogják értékesíteni.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd