Connect with us

technokrata

Magyar Telekom: megint vigyázz a madárra!

Laptop

Magyar Telekom: megint vigyázz a madárra!

Túrapontokként szolgáló madármegfigyelő tornyokat és pihenőhelyeket adományoz a Magyar Telekom.

A Magyar Telekom a WWF Magyarország szakmai segítségével és számos önkéntes közreműködésével madármegfigyelő tornyot épített és adományozott a Duna-Ipoly Nemzeti Park ócsai területe számára. A madárles építésének befejező munkálatait önkéntesek végezték el, többek között a hazai sajtó képviselői, illetve néhány közkedvelt, neves személyiség, így például a televíziós geológus Juhász Árpád, a Megasztárok közül a lelkes természetbarát Pflum Orsi és Pál Tamás, a tényfeltáró riportjairól és szociális érzékenységéről ismert Kandász Andrea, Németh Lajos meteorológus és munkatársa, az állatbarát Gaál Noémi. Az ócsai túrapont nem egyedüli a programtervben, hiszen idén két másik hasonló madárleshely is ennek keretében épül az országban.

A WWF Magyarország és a Magyar Telekom tavaly indította útjára a „Vigyázz a madárra!” programot, amely az utóbbi években elharapózott illegális madárvadászat és kereskedelem ellen lép fel. A program célja, hogy megszűnjön a védett madarak lemészárlása és kereskedelme, a hazai nagyközönséget is ráébressze a madárvédelem fontosságára, és környezettudatos gondolkodást alakítson ki. Az elmúlt évben – amikor a „Vigyázz a madárra!” program keretében fokozott kommunikáció zajlott a hazai médiában – sikerült a lakosság és a törvényhozók figyelmét ráirányítani a problémára. Azóta már megszületett hazánkban az első, precedens értékű bírósági ítélet is, amelyben a csaknem 11 ezer védett madár lelövésében és csempészésében résztvevő vadászokat első fokon több év börtönbüntetésre ítélték.

A program folytatásaként a Magyar Telekom kezdeményezésére és finanszírozásával, a WWF Magyarország szakmai segítségével és önkéntesek közreműködésével három madármegfigyelő torony épül a nyár végéig:
– a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó Ócsai Madárvártán,
– a Duna-Dráva Nemzeti Park gemenci területén és
– a Kiskunsági Nemzeti Park apajpusztai térségében.
Mindhárom terület jellemzője, hogy kiemelkedően gazdag élővilággal rendelkezik, sok ritka és védett madárfajnak ad otthont.

Steiner Attila, a WWF Magyarország fajvédelmi programvezetője elmondta: „A megfigyelő tornyok és a hozzájuk kapcsolódó tanösvények használatával az ide kirándulók bepillantást nyerhetnek a madarak életébe azok zavarása nélkül. Felmérhetik továbbá, hogy milyen gazdag madárvilágot veszélyeztet hazánkban és a régióban az illegális vadászat és a lelőtt madarak csempészése.”

A „Vigyázz a madárra!” program szervezőinek célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a madarak védelmén túl természeti kincseink megismerésére, szeretetére és megóvására. Az ismert személyiségek nevükkel és önkéntes munkájukkal támogatják a kezdeményezést. Sikerült az ügy mellé állítani a társadalmi problémák iránt rendkívül érzékeny, neves riportert, Kandász Andreát, a sportos meteorológus Németh Lajost, az állatvédőként is közismert időjóst, Gaál Noémit, valamint a világjáró természettudóst, Juhász Árpádot. Csatlakozott a csapathoz a Megasztárok köréből Pflum Orsi és Pál Tamás is, akik az éneklés mellett, – nemcsak az énekesmadarak sorsát követve – szintén lelkes állat és természetvédők.

A „Vigyázz a madárra!” program keretében a WWF Magyarország három évre tervezett szakmai munkáját a Magyar Telekom 15 millió forinttal támogatja. Ezen felül a távközlési vállalat több tízmillió forintot fordít a madárleshelyek kialakítására valamint a program kommunikációjára, melynek 2005. őszétől egy országos internetes kampány is része lesz.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle