Connect with us

technokrata

Magyar Telekom: megint vigyázz a madárra!

Laptop

Magyar Telekom: megint vigyázz a madárra!

Túrapontokként szolgáló madármegfigyelő tornyokat és pihenőhelyeket adományoz a Magyar Telekom.

A Magyar Telekom a WWF Magyarország szakmai segítségével és számos önkéntes közreműködésével madármegfigyelő tornyot épített és adományozott a Duna-Ipoly Nemzeti Park ócsai területe számára. A madárles építésének befejező munkálatait önkéntesek végezték el, többek között a hazai sajtó képviselői, illetve néhány közkedvelt, neves személyiség, így például a televíziós geológus Juhász Árpád, a Megasztárok közül a lelkes természetbarát Pflum Orsi és Pál Tamás, a tényfeltáró riportjairól és szociális érzékenységéről ismert Kandász Andrea, Németh Lajos meteorológus és munkatársa, az állatbarát Gaál Noémi. Az ócsai túrapont nem egyedüli a programtervben, hiszen idén két másik hasonló madárleshely is ennek keretében épül az országban.

A WWF Magyarország és a Magyar Telekom tavaly indította útjára a „Vigyázz a madárra!” programot, amely az utóbbi években elharapózott illegális madárvadászat és kereskedelem ellen lép fel. A program célja, hogy megszűnjön a védett madarak lemészárlása és kereskedelme, a hazai nagyközönséget is ráébressze a madárvédelem fontosságára, és környezettudatos gondolkodást alakítson ki. Az elmúlt évben – amikor a „Vigyázz a madárra!” program keretében fokozott kommunikáció zajlott a hazai médiában – sikerült a lakosság és a törvényhozók figyelmét ráirányítani a problémára. Azóta már megszületett hazánkban az első, precedens értékű bírósági ítélet is, amelyben a csaknem 11 ezer védett madár lelövésében és csempészésében résztvevő vadászokat első fokon több év börtönbüntetésre ítélték.

A program folytatásaként a Magyar Telekom kezdeményezésére és finanszírozásával, a WWF Magyarország szakmai segítségével és önkéntesek közreműködésével három madármegfigyelő torony épül a nyár végéig:
– a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó Ócsai Madárvártán,
– a Duna-Dráva Nemzeti Park gemenci területén és
– a Kiskunsági Nemzeti Park apajpusztai térségében.
Mindhárom terület jellemzője, hogy kiemelkedően gazdag élővilággal rendelkezik, sok ritka és védett madárfajnak ad otthont.

Steiner Attila, a WWF Magyarország fajvédelmi programvezetője elmondta: „A megfigyelő tornyok és a hozzájuk kapcsolódó tanösvények használatával az ide kirándulók bepillantást nyerhetnek a madarak életébe azok zavarása nélkül. Felmérhetik továbbá, hogy milyen gazdag madárvilágot veszélyeztet hazánkban és a régióban az illegális vadászat és a lelőtt madarak csempészése.”

A „Vigyázz a madárra!” program szervezőinek célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a madarak védelmén túl természeti kincseink megismerésére, szeretetére és megóvására. Az ismert személyiségek nevükkel és önkéntes munkájukkal támogatják a kezdeményezést. Sikerült az ügy mellé állítani a társadalmi problémák iránt rendkívül érzékeny, neves riportert, Kandász Andreát, a sportos meteorológus Németh Lajost, az állatvédőként is közismert időjóst, Gaál Noémit, valamint a világjáró természettudóst, Juhász Árpádot. Csatlakozott a csapathoz a Megasztárok köréből Pflum Orsi és Pál Tamás is, akik az éneklés mellett, – nemcsak az énekesmadarak sorsát követve – szintén lelkes állat és természetvédők.

A „Vigyázz a madárra!” program keretében a WWF Magyarország három évre tervezett szakmai munkáját a Magyar Telekom 15 millió forinttal támogatja. Ezen felül a távközlési vállalat több tízmillió forintot fordít a madárleshelyek kialakítására valamint a program kommunikációjára, melynek 2005. őszétől egy országos internetes kampány is része lesz.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd