Connect with us

technokrata

Canon EOS 5D: 13 megapixeles profi fényképezőgép

Laptop

Canon EOS 5D: 13 megapixeles profi fényképezőgép

A Canon bejelentette a 12,8 megapixeles felbontású EOS 5D-t, ami a kompakt, magnézium ötvözet vázat és a teljes méretű CMOS érzékelőt kombinálva új kategóriát nyitott a digitális tükörreflexes fényképezőgépek piacán.

A mindössze 810 grammos tömegű gépbe egy második generációs 35,8×23,9 milliméter méretű CMOS szenzort építettek. Bekapcsolási ideje mindössze 0,2 másodperc, sorozatfelvételnél akár 60 nagyfelbontású JPEG formátumú felvétel rögzítésére is képes 3 kép/másodperces sebességgel.


A méreteiben egy 35 mm-es filmkockával megegyező 35,8×23,9 milliméteres CMOS érzékelő teljes látószöget biztosít a fotósoknak kivágás vagy nagyítás nélkül. Pontosabban kontrollálhatóvá teszi a mélységélességet, és mivel nagy pixeleinek köszönhetően több fényt fog fel, jelentősen javítja a képminőséget.

Főbb jellemzők
Az EOS 5D-ben ugyanaz a szupergyors DIGIC II processzor található, mint a Canon EOS-1D széria tagjaiban.
A gép strapabíró, ám könnyű magnézium ötvözet vázzal rendelkezik, támogatja az új képstílusok funkciót, 2,5 colos képátlójú, nagyfelbontású LCD kijelző került rá, 9 pontos autofókuszát pedig 6 láthatatlan AF-pont segíti a pontosabb működésben. Az WFT-E1 vezeték nélküli egységgel való kompatibilitás, a gyorsan elérhető egyéni beállítások, a 2.0 Hi-Speed USB kapcsolat, az 1/8.000 – 30 másodpercig terjedő záridő és az 1/200 másodpercig terjedő vakuszinkron mind a gép gyorsaságát dicsérik.

A CMOS előnye
Az EOS D30 megjelenése óta eltelt öt év CMOS fejlesztésének eredménye a mostani 12,8 megapixeles érzékelő, és az a második generációs zajcsökkentő áramkör, ami az EOS-1Ds Mark II érzékelőjében is megtalálható. Ez hatékonyan csökkenti a véletlenszerű, és teljesen kiszűri az ismétlődő képzajt, így a végeredmény egy különösen tiszta élénk színű kép lesz. A széles, ISO 100-1600 érzékenység skála L:50 és H:3200 értékekkel tovább bővíthető. A nagy, 8,2 mikrométer méretű pixelek lehetővé teszik kiemelkedő dinamikájú képek készítését, biztosítva a finom átmeneteket az árnyékos, a közepesen és az erősen megvilágított területeken is.

Több lehetőség
Az új képstílus-beállítások (Picture Style) leegyszerűsítik a géppel végezhető képminőség-beállítást. Ezek a beállítások utómunka nélkül, közvetlen felhasználható JPEG képeket biztosítanak. A képstílusok leginkább a különböző színreprodukciót nyújtó különböző fajtájú filmekhez hasonlíthatóak. A könnyen kiválasztható beállítások mindegyikében lehetőség nyílik az élesség, a kontraszt, a színtónus és a telítettség módosítására.
A képstílusok fajtái:
-Standard: az éles, élénk színű képekért, amiket már nem kell utólag módosítani;
-Portré: optimális tónus és szaturáció, gyengébb élesség a szép bőrtónus érdekében;
-Tájkép: mélyebb zöld és kék színek erőteljesebb élesítéssel, hogy a hegyek, fák és házak körvonalai markánsabbak legyenek;
-Természetes: ideális beállítás az utómunkákhoz;
-Tökéletes színhűség: a színeket egy 5200K színhőméréskletű fénnyel megvilágított témához igazítja;
-Monokróm: a fekete-fehér képekhez, egy sor szűrővel (sárga, zöld, narancs és piros) és tónuseffekttel (szépia, kék, lila és zöld).
Az egyéni beállítások rögzítéséhez három hely áll rendelkezésre, így a fotósok saját képstílusokat alakíthatnak ki, vagy tölthetnek fel egy külön képstílus-fájlból. További egyéni képstílusok a Canon tervei szerint a későbbiekben letölthetőek lesznek a cég honlapjáról.
A képstílusok leváltják a képfeldolgozás azon részét, amit régebben paraméterekkel és a színmátrix segítségével lehetett meghatározni. A képstílusokat támogatják a mellékelt Digital Photo Professional és RAW Image Task programok is.

Új kijelző
A minőségi visszajátszás és a menü jobb olvashatósága érdekében az EOS 5D nagyobb és világosabb, 7,3 centiméteres (2,5 colos) képátlójú poliszilikon TFT LCD kijelzőt kapott 230 ezer pixeles felbontással. A fejlettebb kijelzőt hátulról kétszer annyi LED világítja meg, így vízszintesen és függőlegesen is akár 170 fokos szögből nézve is megőrzi fényerejét és láthatóságát, megkönnyítve ezzel a képek visszanézését akkor is, amikor a fényképezőgép fixen rögzítve van.

Autofókusz
Az újonnan kifejlesztett 9-pontos autofókusz rendszerben 6 láthatatlan AF-pont található a szpotmérő körön belül. Ezek a pontok akkor aktivizálódnak, amikor a fényképezőgép AI SERVO AF módban van, ilyenkor a középső fókuszpont aktív, a láthatatlan AF-pontok pedig automatikusan segítenek a gépnek követni a témát.

Ergonómia és kezelhetőség
A ˝Prémium EOS˝ dizájn magnézium-ötvözet borítást és gumírozott markolatokat foglal magába. A visszafogott külsejű és kis tömegű kompakt test csak 152×113×75 milliméter és 810 gramm (az EOS-1Ds Mark II tömegének és méretének körülbelül kétharmada).
Egy új funkció segítségével az aktuális beállítások elmenthetők és tárolhatók, majd a módválasztó tárcsa C (fényképezőgép beállítások) állásában újra előhívhatók. Ez lehetővé teszi a fotósoknak, hogy gyorsan váltsanak két teljesen különböző beállításrendszer között anélkül, hogy vázat kellene cserélniük. Ideális az olyan felhasználóknak, akiknek például gyorsan át kell állniuk kültéri fotózásról beltérire. Az expozíciós mód, az ISO érzékenység, az AF mód, a képstílus, a fehéregyensúly és az egyéni beállítások ebben a pontban mind rögzítésre kerülnek. A 21 egyéni beállítás 57 fajta lehetőséget kínál a fotósoknak, hogy tökéletesen a munkájukhoz igazítsák a gép működését.

Kapcsolódási lehetőségek
Az opcionális vezeték nélküli rendszerrel (Wireless File Transmitter – WFT-E1) a fotósok kábelek nélkül, pár másodperc alatt másolhatják át a képeket egy vezeték nélküli hálózaton a számítógépre. A Hi-Speed USB 2.0 csatlakozóval nemcsak gyorsan lehet áttölteni a képeket számítógépre, de alkalmas közvetlenül a merevlemezre fényképezéshez is: a fényképezőgépet egy stúdióban használva például hasznos lehet, ha az elkészült képeket teljes képernyőn lehet látni. Az EOS 5D rendelkezik video-kimenettel a TV-n való lejátszáshoz, valamint PictBridge kompatibilis, így megfelelő fotónyomtatóhoz csatlakoztatva számítógép használata nélkül is lehet róla képeket nyomtatni. A gép akár 2 GB vagy nagyobb kapacitású CompactFlash Type I és Type II kártyát is képes kezelni.

Kompatibilitás és kiegészítők
Az EOS 5D kompatibilis a Canon összes EF objektívjével , ezzel átfogó választékot kínál a 14 és 600 mm közötti gyújtótávolság között.
A fényképezőgéppel egyidőben jelenik meg az EF 24-105 mm f/4L IS USM – egy könnyű, képstabilizátoros objektív. Ez az optika jól illeszkedik a Canon f/4L sorozatába, amelyben a gyártó eddig az EF 17-40 mm f/4L USM és az EF 70-200 mm f/4L USM objektíveket kínálta. Ezek az optikák olyan profiknak készültek, akik minőségi, könnyű, fix fényerejű objektívet keresnek, így ideális választás lehetnek a könnyű EOS 5D-hez is.
Az EX-szériás Speedlite vakukkal és egyéb EOS kiegészítőkkel is kompatibilis gép egy alkalmazkodó, rugalmas fényképezési rendszerrel látja el a fotósokat. A Canon által használt E-TTL II fénymérés biztosítja a megfelelő vaku-fényerőt olyan adatok beszámításával, mint például a távolság és a fényviszonyok.
A BG-E4 egy kifejezetten az EOS 5D-hez fejlesztett, ahhoz hasonlóan magnézium ötvözetből készült, így kényelmes fogást biztosító akkumulátortartó markolat. A tárolóban elfér két BP-511A/514/512/511 akkumulátor, vagy hat AA elem . A BG-E4-en található egy exponáló gomb, egy AE/FE rögzítő gomb, egy autofókusz választó, és egy vezérlőtárcsa, hogy megkönnyítse a gép használatát portré állásban is.
A fényképezőgépben lévő mattüveg cserélhető; a géphez mellékelt szuper precíziós változat (Super Precision Matte Ec-S) mellett a Precision Matte with Grid (Ee-D) és a Super Precision Matte (Ee-S) mattüvegek is használhatók. Az EOS 5D támogatja az opcionális adatellenőrző készletet (Data Verification Kit DVK-E2 v2.2), amellyel a fényképezőgéppel készült képek eredetiségét lehet igazolni.

Új szoftver
Az EOS 5D csomagjában ott van az EOS Digital Solutions Disk 11-es verziója, amely lemezen megtalálható a Canon RAW képfeldolgozó-programjának, a Digital Photo Professional-nek (DPP) továbbfejlesztett változata is. Ez a verzió már felismeri az EOS D30-tól számított összes EOS fényképezőgéppel készített RAW képet, és támogatja a képstílusokat is. Az újítások arra irányulnak, hogy a profik gyorsabban és hatékonyabban dolgozhassanak: egyszerű képkiválasztás háromszintű jelzéssel; élő élesség-beállítás; hatékonyabb képkorrekció (Copy Stamp); továbbfejlesztett képátviteli funkció – a képek akár egyből Photoshop-ba küldhetőek; szélesebb körű színkód-támogatás, beleértve az Apple RGB-t és a ColorMatch RGB-t; és végül továbbfejlesztett CMYK-szimuláció funkció. A CD-n megtalálható még a ZoomBrowser EX (PC) és az ImageBrowser (MAC) v5.5 a képek megjelenítéséhez és rendezéséhez, az EOS Capture v1.5 a számítógéppel irányított fényképezéshez, illetve a PhotoStitch v3.1, a PhotoRecord v2.2 (PC), a RAW ImageTask v2.2 és a CameraWindow v 5.3 szoftverek is.

Átfogó választék
Ez a kategória teremtő fényképezőgép tovább bővíti a Canon eddig is átfogó D-SLR választékát. Sebesség és felbontás tekintetében minden D-SLR szegmensben a Canon tavaly április óta megjelent termékei viszik el a pálmát:
-EOS-1Ds Mark II: 16,7 megapixel, full frame 35 mm szenzor, 4 kép/mp
-EOS-1D Mark II N: 8,2 megapixel, APS-H méretű szenzor, 8,5 kép/mp
-EOS 5D: 12,8 megapixel, full frame szenzor, 3 kép/mp
-EOS 20D: 8,2 megapixel, APS-C méretű szenzor, 5 kép/mp
-EOS 350D Digital: 8,0 megapixel, APS-C méretű szenzor, 3 kép/mp.

Az EOS 5D előreláthatólag 2005. októberétől vásárolható meg a hazai szaküzletekben.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle