Connect with us

technokrata

2006: az áttörés éve a digitális műsorszórás területén

Laptop

2006: az áttörés éve a digitális műsorszórás területén

A Sun Microsystems mint a Java technológia létrehozója, kifejlesztője és legfőbb támogatója bejelentette, hogy teljes, nyílt digitális interaktív televíziós és alkalmazás infrastruktúrát kínál a szolgáltatóknak, amelynek része a digitális adattárolás, archiválás, a műsorszórás, a digitális szerzői jogvédelmi alkalmazások, vagy akár a set-top-boxok implementálása is.

Az elmúlt hónapok külföldi tapasztalatai azt bizonyítják, hogy emberek szívesen váltanak digitális televízióra, amelynek technológiai platformja elemzők szerint a Java lesz. A digitális televíziózás európai fellegvárának számító Olaszországban például tavaly januárban indult útjára a digitális műsorszórás, és mára már több mint 1,5 millió háztartásba jutott el. Az ottani siker legjobb bizonyítéka a naponta 3000-rel növekvő előfizetői szám.

„Az interaktivitás olyan távlatokat nyithat meg a televíziózásban, mint amiket a mobil világban a Java játékok okoztak. Európában egyre nő a nyílt Java alapú Multimedia Home Platform (MHP) interaktív televíziós szabvány elfogadottsága: Olaszországon kívül Németországban, Finnországban és Spanyolországban is számos telefonszolgáltató nyúlt MHP alkalmazásokat” – mondta Hegedüs Gábor, a Sun Microsystems ügyvezető igazgatója.

Szakértők szerint a digitális tévézés népszerűségét nem csak a jobb képminőségnek és a szélesebb csatornaválasztéknak köszönheti, hanem a prémium tartalomnak, valamint az olyan interaktív szolgáltatásoknak, mint a mobil telefonoknál már nagy sikert aratott Java játékok, szavazás és információs szolgáltatások. Ezek közül a legnépszerűbbek a kvíz- és sportjátékok, valamint a foci.

A digitális televíziózás a játékok és alkalmazások mellett olyan kényelmi funkciókat is nyújthat, mint a videofelvétel videokészülék nélkül. A Sun Microsystems által a világ több pontján sikerrel bemutatott új technológiának köszönhetően annyi televíziós adást rögzíthetünk magunknak digitális minőségben, amennyit csak kedvünk tartja, így már nem kell azért izgulnunk, hogy időben leüljünk a tévé elé egy-egy műsor miatt. Sőt, drága DVD felvevőt sem kell vennünk, hogy a felvett műsort ismét digitális minőségben lejátszhassuk.

Az eddig elért eredményekben a MHP un. set-top-boxok által biztosított változatos szolgáltatások, valamint néhol a kormányzati szabályozás is komoly szerepet játszott. Olaszországban például tavaly minden eladott vevőkészüléket 150 euróval támogatott az állam.

„Európában átlagosan naponta több mint 3 órát, hazánkban több mint 5 órát töltenek az emberek a televíziók képernyője előtt. Ezért is figyelemre méltó, hogy a műsorokhoz kapcsolódó SMS alapú játékok, kvízek és szavazások most már a digitális televíziózásban használt set top box-szal is elérhetőek” – mondja Hegedüs Gábor.

Sokan bíznak a nyílt interaktív televíziózás sikerében. Piackutatók szerint 2006 lesz az igazi áttörés éve. Akkora várható, hogy megjelennek a piacon a “megfizethető” árú set-top-boxok, amelyek támogatják a kiváló minőségű MPEG4 videoformátumot és az MHP alapú interaktív alkalmazásokat. Természetesen a szolgáltatók is gőzerővel dolgoznak az új technológia bevezetésén, amely 2008-ig a nyugat-európai háztartások fele számára válhat elérhetővé. Az elemzők szerint a szolgáltatók számára kb. 3 milliárd euró éves árbevételt jelenthet az MHP bevezetése. Az MHP sikerét elősegíti, hogy a Java alapú MHP set-top-boxokon lottózni, több 100 játékkal játszani, szavazni, MMS-t kapni és küldeni, vásárolni lehet, valamint általa egyéni reklámokat és egyéni közlekedési információkat is kaphatunk. A szakemberek szerint mindez azonban még csak a kezdet.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd