Connect with us

technokrata

Linux: 200-5000 dollárért

Laptop

Linux: 200-5000 dollárért

Habár maga az operációs rendszer nyílt forráskódú, a névhasználatért fizetni kell. Első hallásra nem is keveset.

Linus Torvalds képviseletében egy ügyvéd 90 ausztrál vállalatot keresett meg levélben, arra kérve őket, hogy vagy hagyjanak fel a Linux márkanév használatával, vagy vegyék meg annak licencét a Linux Mark Institute-tól. Attól a nonprofit szervezetettől, melyet a Linux márkával kapcsolatos licencfeladatok ellátására alapítottak. A felkeresett cégeknek 200 és 5000 dollár közötti összeget kell kifizetniük, ha engedéllyel szeretnének hivatkozni a Linuxra termékeik kapcsán.

Torvalds-ot már korábban is azok a vádak érték, hogy az LMI révén próbál meg pénzt kisajtolni az amúgy ingyenes operációs rendszerből, de ezeket a pingvines szoftver atyja visszautasította. A skandináv féri úgy nyilatkozott: az intézetet (illetve az egész licencelési procedúrát) azért kellett létrehozni, hogy a Linuxot érintő jogi költségeket valamiből fizetni lehessen. „Nemcsak hogy én nem látok egy centet is ebből a pénzből, de még a Linux Mark Institute is mindig veszteségesen működött.” – summázta Torvalds a Linux Kernel levelezőlistán, miért volt szükség a szervezet létrehozására, illetve a díjak emelésére.

Miért is ilyen fontos a márkanév folyamatos védelme? A finn származású programozó kifejtette véleményét, miszerint minden kis ügyben fel kell lépni a Linux védelmében, különben az általa csak „rossz fiúknak” nevezettek, látván a kisebb jogsértési ügyek elsikkadását, egyre nagyobb mersszel élnének vissza a márkanévvel.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd