Connect with us

technokrata

Linux: 200-5000 dollárért

Laptop

Linux: 200-5000 dollárért

Habár maga az operációs rendszer nyílt forráskódú, a névhasználatért fizetni kell. Első hallásra nem is keveset.

Linus Torvalds képviseletében egy ügyvéd 90 ausztrál vállalatot keresett meg levélben, arra kérve őket, hogy vagy hagyjanak fel a Linux márkanév használatával, vagy vegyék meg annak licencét a Linux Mark Institute-tól. Attól a nonprofit szervezetettől, melyet a Linux márkával kapcsolatos licencfeladatok ellátására alapítottak. A felkeresett cégeknek 200 és 5000 dollár közötti összeget kell kifizetniük, ha engedéllyel szeretnének hivatkozni a Linuxra termékeik kapcsán.

Torvalds-ot már korábban is azok a vádak érték, hogy az LMI révén próbál meg pénzt kisajtolni az amúgy ingyenes operációs rendszerből, de ezeket a pingvines szoftver atyja visszautasította. A skandináv féri úgy nyilatkozott: az intézetet (illetve az egész licencelési procedúrát) azért kellett létrehozni, hogy a Linuxot érintő jogi költségeket valamiből fizetni lehessen. „Nemcsak hogy én nem látok egy centet is ebből a pénzből, de még a Linux Mark Institute is mindig veszteségesen működött.” – summázta Torvalds a Linux Kernel levelezőlistán, miért volt szükség a szervezet létrehozására, illetve a díjak emelésére.

Miért is ilyen fontos a márkanév folyamatos védelme? A finn származású programozó kifejtette véleményét, miszerint minden kis ügyben fel kell lépni a Linux védelmében, különben az általa csak „rossz fiúknak” nevezettek, látván a kisebb jogsértési ügyek elsikkadását, egyre nagyobb mersszel élnének vissza a márkanévvel.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle