Connect with us

technokrata

Firefox a fogyatékkal élőknek

Laptop

Firefox a fogyatékkal élőknek

Az IBM segítségével válhat népszerűvé a Tűzróka a látási és mozgáskoordinációs problémákkal küszködő emberek között.

Az IBM és a Mozilla Foundation megállapodott arról, hogy ez utóbbi böngészőjének 1.5-ös változatában megjelenhetnek a Kék Óriás birtokában levő azon technológiák, amik a fogyatékkal élők internetezését könnyíthetik meg. Ezt az IBM 50 ezer kódsor átengedésével biztosítja a Firefox számára, aminek köszönhetően a weboldalak felnagyíthatóvá válhatnak, automatikusan felolvasásra kerülhetnek vagy lehetősége nyílik a felhasználónak akár billentyűzetről is vezérelni az alkalmazást, az egér helyett. Ez utóbbival például a mozgáskorlátozottak számára válhat könnyebbé a füles böngészés.

Más szempontból is üdvözölendő megoldás az IBM és a Mozilla Foundation megállapodása. A fejlesztők az új kódok ismeretében, birtokában kifejezetten olyan funkciókat, alkalmazásokat valósíthatnak meg, amiknek a fogyatékkal élők vagy az idősebbek vehetik nagy hasznát. Mindezt a böngészőbe integráltan, tehát anélkül biztosíthatják, hogy pluginek sorát kellene feltelepítenie a felhasználónak.

Mitchell Baker, a Mozilla Foundation elnöke a következőképp nyilatkozott a megállapodásról: „Az IBM elkötelezettsége a Firefox tudásának kibővítése és a böngésző testi fogyatékos embereket célzó fejlesztései mellett fontos technikai előnyt jelent a browser számára.”

Nem is hinnénk, hogy mekkora „piacot” jelent ez a célcsoport. A WHO (World Health Organization) jelentése szerint mintegy 750 millió – 1 milliárd ember szenved valamilyen beszéd-, látási, mozgási, hallási vagy kognitív problémáktól, szerte a világon.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd