Connect with us

technokrata

Firefox a fogyatékkal élőknek

Laptop

Firefox a fogyatékkal élőknek

Az IBM segítségével válhat népszerűvé a Tűzróka a látási és mozgáskoordinációs problémákkal küszködő emberek között.

Az IBM és a Mozilla Foundation megállapodott arról, hogy ez utóbbi böngészőjének 1.5-ös változatában megjelenhetnek a Kék Óriás birtokában levő azon technológiák, amik a fogyatékkal élők internetezését könnyíthetik meg. Ezt az IBM 50 ezer kódsor átengedésével biztosítja a Firefox számára, aminek köszönhetően a weboldalak felnagyíthatóvá válhatnak, automatikusan felolvasásra kerülhetnek vagy lehetősége nyílik a felhasználónak akár billentyűzetről is vezérelni az alkalmazást, az egér helyett. Ez utóbbival például a mozgáskorlátozottak számára válhat könnyebbé a füles böngészés.

Más szempontból is üdvözölendő megoldás az IBM és a Mozilla Foundation megállapodása. A fejlesztők az új kódok ismeretében, birtokában kifejezetten olyan funkciókat, alkalmazásokat valósíthatnak meg, amiknek a fogyatékkal élők vagy az idősebbek vehetik nagy hasznát. Mindezt a böngészőbe integráltan, tehát anélkül biztosíthatják, hogy pluginek sorát kellene feltelepítenie a felhasználónak.

Mitchell Baker, a Mozilla Foundation elnöke a következőképp nyilatkozott a megállapodásról: „Az IBM elkötelezettsége a Firefox tudásának kibővítése és a böngésző testi fogyatékos embereket célzó fejlesztései mellett fontos technikai előnyt jelent a browser számára.”

Nem is hinnénk, hogy mekkora „piacot” jelent ez a célcsoport. A WHO (World Health Organization) jelentése szerint mintegy 750 millió – 1 milliárd ember szenved valamilyen beszéd-, látási, mozgási, hallási vagy kognitív problémáktól, szerte a világon.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle