Connect with us

technokrata

Windows és Linux a Sony játékgépén

Laptop

Windows és Linux a Sony játékgépén

Alternatív operációs rendszerek a Sony legkisebb konzolján, a PSP-n.

A Windows 95 és Linux operációs rendszer futtatása nem megoldhatatlan feladat a Sony PSP játékgépén. Egy lelkes tulajdonos (Matan Gillon) rájött, hogy az x86 emulátorként használható, nyíltforrású Bochs portolásával a PC-s környezetben már ismert OS-ek is futtathatóvá válhatnak a tenyérnyi nagyságú játékgépen. Igaz, ennek nagy ára van, már ami a sebességet illeti: a bemutató szerint körülbelül 10 percig tart, amíg feláll a Windows 95; ámbár utána már elfogadható teljesítményre képes (legalábbis Gillon szerint).

Milyen feladatokat lehet Windows alól végrehajtani? Nos, Gillonnak sikerült megnyitnia a My Computert, majd a virtuális merevlemezt böngésznie, sőt még a Minesweeper (Aknakereső) nevű, Windows-játékkal is el tudott szórakozni. Emellett több egyéb alkalmazást futtatásával is megbirkózott a PSP. DLX Linuxszal (ami a Bochs-sal együtt szerezhető be) is használható volt a masina, de a billentyűzet hiánya miatt Gillon túl sok mindenre nem volt képes ezen platform alatt.

Sajnos az jelentősen lecsökkentette a hatékonyságot, hogy a megjelenítést 480×272 pixeles méretűre kellett konvertálni – ennyit tud ugyanis a PSP. A beszámoló szerint a szoftveres átalakítás jelentősen leterhelte a processzort, és ezért minden alkalmazás lassú volt. Gillon azonban bizakodó, tervei szerint a beépített 3D hardvergyorsítást fogja felhasználni a jobb teljesítmény elérése érdekében.

A lenti linken megtekinthető az összes screenshot.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle