Connect with us

technokrata

Windows és Linux a Sony játékgépén

Laptop

Windows és Linux a Sony játékgépén

Alternatív operációs rendszerek a Sony legkisebb konzolján, a PSP-n.

A Windows 95 és Linux operációs rendszer futtatása nem megoldhatatlan feladat a Sony PSP játékgépén. Egy lelkes tulajdonos (Matan Gillon) rájött, hogy az x86 emulátorként használható, nyíltforrású Bochs portolásával a PC-s környezetben már ismert OS-ek is futtathatóvá válhatnak a tenyérnyi nagyságú játékgépen. Igaz, ennek nagy ára van, már ami a sebességet illeti: a bemutató szerint körülbelül 10 percig tart, amíg feláll a Windows 95; ámbár utána már elfogadható teljesítményre képes (legalábbis Gillon szerint).

Milyen feladatokat lehet Windows alól végrehajtani? Nos, Gillonnak sikerült megnyitnia a My Computert, majd a virtuális merevlemezt böngésznie, sőt még a Minesweeper (Aknakereső) nevű, Windows-játékkal is el tudott szórakozni. Emellett több egyéb alkalmazást futtatásával is megbirkózott a PSP. DLX Linuxszal (ami a Bochs-sal együtt szerezhető be) is használható volt a masina, de a billentyűzet hiánya miatt Gillon túl sok mindenre nem volt képes ezen platform alatt.

Sajnos az jelentősen lecsökkentette a hatékonyságot, hogy a megjelenítést 480×272 pixeles méretűre kellett konvertálni – ennyit tud ugyanis a PSP. A beszámoló szerint a szoftveres átalakítás jelentősen leterhelte a processzort, és ezért minden alkalmazás lassú volt. Gillon azonban bizakodó, tervei szerint a beépített 3D hardvergyorsítást fogja felhasználni a jobb teljesítmény elérése érdekében.

A lenti linken megtekinthető az összes screenshot.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd