Connect with us

technokrata

Nyílt betűkészlet az MPEG szabványban

Laptop

Nyílt betűkészlet az MPEG szabványban

Az ISO várhatóan az OpenType file-formátumot fogja az MPEG-4 betűkészlet szabványaként elfogadni – az Adobe és a Microsoft közös javaslatával a multimédia specifikáció ipari szabványa jobban kezeli majd a szövegeket és a grafikákat.

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) átvette vizsgálatra az Adobe és a Microsoft azon javaslatát, hogy az MPEG-4 szabványban az új szöveg- és grafikakezelő nyílt betűkészlet formátum alapjául az OpenType betűtípusfájl formátumot alkalmazzák. Az Adobe és a Microsoft által közösen kifejlesztett OpenType egy olyan platformfüggetlen betűkészletfájl formátum, amely számos nyelvet támogat, és fejlett tipográfiai kezelhetőséget biztosít. Az Adobe a teljes Adobe Type Library-t már át is alakította erre a formátumra, és jelenleg több ezer OpenType betűkészletet kínál. Az OpenType betűkészletek alkalmazását támogatják a mostani Microsoft Windows és Apple MacOS operációs rendszerek, így a felhasználók több tucat digitális betűkészlet gyártó műhely több ezer betűkészletéből válogathatnak.

“A kreatív szakemberek világszerte örömmel fogadták az OpenType betűkészleteket, mert felismerték a többnyelvű támogatás és a jobb kezelhetőség adta lehetőségeket az Interneten, a nyomdákban vagy más kijelző eszközökön való publikálás esetén, “ – mondta Digby Horner, az Adobe műszaki technológiáért felelős első alelnöke. “A tömöríthető és felbontástól függetlenül is szépen MPEG-4 alkalmazásokba ágyazható szöveggel kibővülnek azok a kreatív lehetőségek, amelyekhez bárki hozzáférhet, aki multimédiás technológiával dolgozik.”

A lengyelországi Poznanban július végén megtartott legutóbbi ülésén az MPEG jóváhagyta az OpenType hivatalos szabványosítását. Az OpenType specifikáció első szövegváltozatát az MPEG az Adobe és a Microsoft segítségével szeptemberben terjeszti az ISO elé jóváhagyási eljárásra. Ezt követően ezt a specifikációt fogja az MPEG az „Open Font Format” ISO szabvány kiindulópontjaként felhasználni. Nyílt betűkészlet formátum megoldások megvalósításához más vállalatok az OpenType specifikációt ingyenesen vehetik alapul és használhatják fel. Az érdekeltek az Open Font Format specifikáció csiszolására és pontosítására vonatkozó javaslataikat továbbá az ISO szokásos rendje szerint terjeszthetik elő.

Az MPEG-ről
Az ISO MPEG (Moving Picture Experts Group) csoportja azon digitális audió és videó szabványok meghatározója, amelyek a DVD és a DVB (Digital Video Broadcasting, digitális televíziós műsorszórás) választott formátumai. Az MPEG által meghatározott MPEG-4 rendszer a felhasználók számára audió, videó és egyéb digitális tartalmak kiválasztását, megtekintését és módosítását teszi lehetővé. Az MPEG-4 szabványban az OpenType betűkészletfájl formátumnak elfogadásával a felhasználók biztosak lehetnek abban, hogy a különböző digitális média tartalmakban minden szöveg többnyelvű lehet, és ezeket számos számítógépes és kijelző eszközön is meg lehet jeleníteni.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd