Connect with us

technokrata

A CD-másolás nagyobb veszélyt jelent, mint a file-csere

Laptop

A CD-másolás nagyobb veszélyt jelent, mint a file-csere

A hanglemezkiadó ipar nemrég jelentette be, hogy a kompakt lemezek másolása több fejfájást okoz nekik, mint az online dalcsere.

Mitch Bainwol, az RIAA (Recording Industry Association of America) elnöke a múlt hét végén jelentette be, hogy 2004-ben az „égetett” CD-k nagyobb problémát jelentettek, mint a file-csere. A zenerajongók az összes beszerzett muzsika 29 százalékához kompakt lemezek másolásával jutottak hozzá, míg az internetes file-letöltő hálózatok révén a daloknak „csak” 16 százaléka talált gazdára. Ezeket az adatokat egyébként az NPD Group piackutató cég felmérése szolgáltatta. Az NPD jelentése rámutatott arra is, hogy az összes birtokolt zene durván fele 2004-ben boltban vásárolt CD formájában jutott a felhasználókhoz, míg 4 százalékuk online módon került megvásárlásra, valamelyik fizetős zeneáruházban.

Bainwol közlése szerint a CD-írás egy olyan probléma, ami komolyan aláássa a jogtulajdonosok bevételeit. Az RIAA vezetője szerint erre a másolásvédelmi technológiák adhatnak választ. Márpedig egy hatásos válaszra sürgető szükség van, mivel Észak-Amerikában az albumok eladásai idén 7 százalékkal elmaradnak a tavalyi adatokhoz képest, áll a Nielsen Soundscan felmérésében.

A CD másolásvédelmi megoldások egyrészt segítik a kiadókat, hogy csak az általuk meghatározott számú kópia készülhessen az eredeti korongról, másrészről azonban többször is előfordult már, hogy a felhasználók a hordozható lejátszókkal való inkompatibilitás miatt panaszkodtak. Sokaknak azonban az sem tetszik, hogy nem másolhatják le tetszőleges példányban az eredeti albumot, de ezekre a panaszokra a zeneipar nem figyel. Simon Wright, a Virgin Entertainment Group International vezetője a következőképp látja ezt: „Ha a technológia lehetővé teszi két-három másolat elkészítését, akkor az elfogadható korlátot jelent. Nem hiszem, hogy ezzel kapcsolatban a fogyasztóknak panasza kellene hogy legyen.”Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd