Connect with us

technokrata

Jelentés az Internet-gazdaságról – a pénzügyi szektor

Laptop

Jelentés az Internet-gazdaságról – a pénzügyi szektor

Továbbra is dinamikusan emelkedik a mobilbanki szerződéssel rendelkezők száma.

A GKI Gazdaságkutató Rt. és a T-Mobile Távközlési Rt. – a Sun Microsystems Kft.-val együttműködve – negyedévente felméri a vállalati internethasználati szokásokat, a hazai elektronikus gazdaság fejlődését. Jelen összefoglalóban a pénzügyi szektor internet-gazdasággal összefüggő jellemzői kerülnek bemutatásra.

Mobilbank
Mobiltelefonos banki szolgáltatásokra (SMS értesítésekre és aktív mobiltelefonos szolgáltatásokra) szóló szerződéssel 2005. március 31-én 740 ezer lakossági és 70 ezer vállalati ügyfél rendelkezett. A megelőző három hónap során a lakossági ügyfelek száma 11%-kal, egy év alatt pedig 51%-kal növekedett. A mobilbanki szolgáltatást igénybevevő vállalati ügyfelek száma egy negyedév alatt 6%-kal, 12 hónap alatt pedig 25%-kal nőtt.

A mobilbanki szolgáltatással rendelkező bankoknál az ilyen szerződéssel rendelkező lakossági ügyfelek aránya 13% volt az első negyedév végén, míg a vállalati ügyfelek 13,6%-a használta a mobiltelefont banki szolgáltatások igénybevételére.

A mobiltelefon előfizetések száma (aktív SIM kártya) Magyarországon 2005. március 31-én meghaladta a 8,8 milliót, ez közel 10%-kal több az egy évvel korábbi adatnál. A felmérési adatok szerint a mobiltelefon-előfizetések közel 9,2%-ához kapcsolódott mobilbanki szolgáltatásokra vonatkozó szerződés.

Webkártya
Az internetes kereskedelem fejlődését segíthetik azok a virtuális bankkártyák, amelyek kizárólag Interneten keresztüli vásárlások lebonyolítására használhatók. Ezen úgynevezett webkártyák számának megadásával az online módon vásárló ügyfél kiküszöböli a saját bankkártya-számmal való visszaélés lehetőségét, hiszen elkülönült kártyaszámot használ az internetes vásárlásokra. A webkártyán elérhető pénzösszeget a tulajdonos tetszése szerint tudja változtatni, és általában csak a vásárlás lebonyolítását megelőzően helyez el pénzt a kártyán.

2005. március 31-én kb. 53 ezer webkártya (kizárólag internetes fizetésre alkalmas kártya) volt használatban, ez 12%-kal több mint egy negyedévvel korábban és 52%-kal több, mint egy évvel korábban. A webkártyák száma folyamatosan emelkedik, de számuk még így is alacsony akár a lakosság számához, akár a bankkártyákhoz viszonyítva.

A kutatásról
A felmérés 2005 június-júliusában történt a pénzügyi szférán belül önkitöltős kérdőívekkel megkérdezve a hitelintézeteket a 2005 első negyedéves adatokról és a várakozásokról. Mérlegfőösszeg alapján a bankok 55%-a képviseltette magát a felmérésben.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek